Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Χαιρετισμός Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

Στο Λέχοβο, την μεθοριακή κωμόπολη που υπήρξε προπύργιο του Μακεδονικού Αγώνα, τα ελληνικά στρατεύματα τον Απρίλιο του 1941 προσπάθησαν να ανακόψουν την εισβολή της γερμανικής Βέρμαχτ λίγες ημέρες πριν η Ελλάδα εισέλθει στο σκοτάδι της Κατοχής. 

Στο Λέχοβο γεννήθηκαν και έδρασαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ανάμεσα στους οποίους και ο Καπετάν Αμύντας. Αγωνιστές που υπερασπίστηκαν τις ζωές των συμπολιτών τους, οργάνωσαν δομές αλληλεγγύης, μίλησαν για την αξία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στους συγχωριανούς τους, έσπειραν τους σπόρους της δημοκρατίας και της ισότητας, τους σπόρους της ελπίδας.

Στην ευρύτερη περιοχή κατέφτασε τον Ιούλιο του 1943 το 2ο Σύνταγμα Βραδεμβούργου με σκοπό την καταδίωξη των αγωνιστών αυτών και την τρομοκρατία του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Μαζί τους είχαν προσχωρήσει και τμήματα του προδότη Πούλου. Στο διάβα τους πυρπολούν χωριά, αγροτικές εγκαταστάσεις, και σοδειές, εκτελούν πολίτες. Κι όταν στις 23 Ιουλίου φτάνουν στο Λέχοβο οι άντρες της Βέρμαχτ και του Πούλου το καταστρέφουν ολοσχερώς. Πυρπολούν 350 από τα 400 κτίσματα του χωριού, ανάμεσα στα οποία και τη Βιβλιοθήκη με τους 5.000 τόμους. Εξαναγκάζουν τους κατοίκους στην απόλυτη ένδεια και πείνα, στην απόλυτη έλλειψη περίθαλψης. 

Η μνήμη αυτών των εγκληματικών πράξεων πρέπει να διαφυλαχθεί από τη λήθη, αλλά και από τις αλλοιώσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο παρόν. Οφείλουμε να τους εντοπίζουμε και να προστατεύουμε τη μνήμη της ιστορικής περιόδου της Κατοχής, αλλά και τους Αγώνες για την Δικαίωση.

Ως απόγονος Θυμάτων, ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Άνθιμο Μπιτάκη: 

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.
    
Με τιμή
Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας 
Ιωάννης Σταθάς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.