Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Ερώτηση σχετικά με την ξυλοναυπηγική τέχνη και παράδοση της Ελλάδας

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: «Αφανίζεται η ξυλοναυπηγική τέχνη και παράδοση της Ελλάδας»

Το πρόγραμμα απόσυρσης ξύλινων αλιευτικών σκαφών και κατάθεσης της επαγγελματικής άδειας ξεκίνησε το έτος 1991, κατόπιν σχετικής Οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έτος 2014 η Οδηγία τροποποιήθηκε και ενσωματώθηκε σε αυτήν και η καταστροφή (σπάσιμο) των ξύλινων καϊκιών.

Σήμερα οι Έλληνες αλιείς οι οποίοι επιλέγουν να πάρουν μέρος στο εν λόγω πρόγραμμα, πρέπει υποχρεωτικά να καταστρέψουν (κόψουν) το καΐκι τους, διαφορετικά δεν λαμβάνουν την επιδότηση. 

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία μαστίζει την Πατρίδα μας, οι Έλληνες ψαράδες επιλέγουν να καταστρέφουν (κόβουν) τα καΐκια τους, καθώς τα χρηματικά ποσά από την επιδότηση δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία,  την περίοδο των ετών 2014-2020 από το σύνολο των 15.000 αλιευτικών σκαφών τα οποία δραστηριοποιούνται στις θάλασσες της χώρας μας, υπέβαλαν αίτημα απόσυρσης τα 1.290, ενώ ήδη από το έτος 1991 έχουν καταστραφεί περισσότερα από 12.000 ξύλινα καΐκια.

Την σοβαρή και υπαρκτή απειλή πλήρους αφανισμού της ξυλοναυπηγικής τέχνης και παράδοσης της Ελλάδας, είχα θέσει υπόψη των αρμοδίων Υπουργών και  σε προγενέστερο χρόνο με την με αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης 2318/05-09-2014 Ερώτησή μου, στην οποία είχα λάβει απάντηση με το με αριθμό Πρωτοκόλλου ΥΠ.ΠΟ.Α./ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./123/29-09-2014 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Ποια από τα αναφερόμενα στο με αριθμό πρωτοκόλλου 123/29-09-2014 απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα οποία αφορούν στην «Ομάδα Εργασίας για την Παραδοσιακή Ναυπηγική» έχουν υλοποιηθεί σήμερα;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η από καιρού εξαγγελθείσα ίδρυση Μουσείου Ναυπηγικής και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου στην Σάμο;
  3. Με ποιες ενέργειες θα διασφαλισθεί όχι μόνο η διάσωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης και παράδοσης στην Πατρίδα μας, αλλά και η ουσιαστική ενίσχυσή της με σκοπό την καθολική ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου της ελληνικής ναυτιλίας και των συναφών επαγγελμάτων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Κούζηλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.