Αναφορά στο έργο και την πορεία του αείμνηστου Χαλκιδέου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, περιελάμβανε η παρέμβαση που έκανε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, στην εκδήλωση με θέμα »Ο Μύταρας της Χαλκίδας» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Διοργανώθηκε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Χαλκιδέων και του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας. Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χαλκιδέων τόνισε τα εξής:
«Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το μεγάλο ταξίδι του Δημήτρη Μυταρά. Κι όμως για τους μαθητές, τους συνοδοιπόρους και τους συμπολίτες του, δεν έφυγε ποτέ.
Η αύρα της θάλασσας, τα κοχύλια και οι καμβάδες, που τόσο αγάπησε, συνεχίζουν να μαρτυρούν το πέρασμα ενός ανθρώπου, που χάραξε το δικό του μονοπάτι στον δρόμο της Τέχνης.
Και είναι αλήθεια ότι όταν πρέπει να μιλήσει κανείς για τον μεγάλο Χαλκιδέο ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά, ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο ζητήματα:
• στον Δημήτρη της πόλης μας, έναν άνθρωπο ειλικρινή, μετριόφρων, που δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό του σπουδαίο
• και στον εικαστικό Μυταρά, έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα.
Η πορεία και το έργο του στους περισσότερους είναι γνωστά. Ανώτατη διάκριση τιμής με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διεθνείς διακρίσεις, διδασκαλία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, σκηνογραφία, ενδυματολογία, συγγραφικό έργο και φυσικά η δημιουργία του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας. Ένα εργαστήρι που αδιάκοπα λειτουργεί στην πόλη μας 4 δεκαετίες, κυψέλη πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας χιλιάδων συμπολιτών μας.
Σ’ αυτή τη μεστή από εμπειρίες και διακρίσεις, πορεία της καλλιτεχνικής ζωής του, ο Δημήτρης Μυταράς είχε πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο, όχι μόνο αποτυπώνοντάς τον στα έργα του. Κάθε δημιούργημα και κάθε δράση του, ξεκινούσε από τον άνθρωπο και κατέληγε σε αυτόν. Γιατί ο άνθρωπος, άρρηκτα δεμένος με την Τέχνη, σε όλες τις εκφάνσεις της, είναι αυτός που δημιουργεί πολιτισμό.
Γι’αυτό η περιουσία που μας κληροδότησε, δεν είναι μόνο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, αλλά σπουδαίο κομμάτι της νεότερης ιστορία μας και στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της Χαλκίδας.
Ο Δημήτρης Μυταράς δεν έφυγε ποτέ.
Ζει μέσα από τα έργα και τις διδαχές του.
Μέσα από τα δικά του – κουρασμένα μάτια – ο κόσμος της Τέχνης θα παραμένει όμορφος, ανεξερεύνητος, γεμάτος πλούτο».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.