Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Υπέγραψε ο Φάμελλος τους περιβαλλοντικούς όρους για τη Μεσοχώρα Αιτωλοακαρνανίας

Με την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ, ξεμπλοκάρει το υδροηλεκρικό έργο στη Μεσοχώρα.

Κατά την παρουσίαση της ΑΕΠΟ, σε συνέντευξη τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα και του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ξεκαθάρισε ότι το έργο έχει απεμπλακεί πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου και καθίσταται πλέον αμιγώς ηδροηλεκτρικό ικανοποιώντας απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ.

Όπως έγινε γνωστό το έργο έχει ξεκινήσει προ δεκαπενταετίας και είχε μπλοκάρει εξαιτίας της σύνδεσής του με την εκτροπή του Αχελώου, η οποία είχε καταπέσει στο ΣτΕ. Στην περιοχή έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 530 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, το οποίο όπως εκτιμάται, ύστερα από την υπογραφή της ΑΕΠΟ, στους επόμενους 25 μήνες πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία, παράγοντας 362GWh καθαρής ενέργειας κάθε χρόνο – ίση με όση απαιτείται για την ηλεκτροδότηση ενός νησιού όπως η Κέρκυρα. Όπως υπογραμμίστηκε, κομβικής σημασίας για την αποπεράτωση του έργου είναι η επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων, καθώς και η απαιτούμενη μετεγκατάσταση κατοίκων της περιοχής, όπου θα γίνουν τα έργα.

«Στα άλυτα προβλήματα του παρελθόντος η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση. Μας κατηγορούν αυτοί που όχι μόνο καθυστέρησαν, αλλά ναρκοθέτησαν το έργο. Καμία διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης δεν έχουμε. Μόνος στόχος μας η περιβαλλοντική προστασία και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Όπως δήλωσε ο κ. Φάμελλος, πρόκειται για ένα καθαρό υδροηλεκτρικό έργο που συνδέεται άμεσα με τον ενεργειακό σχεδιασμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς επίσης και τη σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, συμβάλλοντας στα χαρακτηριστικά της ενεργειακής αυτονομίας, αλλά και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ, τόνισε ότι πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όσο και στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ακόμη ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι το φθινόπωρο θα θεσμοθετηθεί και θα επιλυθεί το θέμα της τροποποίησης του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει πολιτικά αντίθετη και δε διαθέτει καμία διάθεση «σαλαμοποίησης» της εκτροπής, ενώ τον Σεπτέμβριο στη Λάρισα αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων για τη Θεσσαλία.

agrinioculture.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.