Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Δωρική Αδελφότητα: Παρουσίαση της όμορφης Δωρίδας στα Ερτζιανά

Τα ξημερώματα Τρίτης προς Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, έγινε παρουσίαση της Δωρίδας και της Δωρικής Αδελφότητας στην πολύ επιτυχημένη εκπομπή «Κάνουμε τη νύχτα Μέρα», με τους Ανδρέα Μαζαράκη και Γιώργο Λεκάκη στο σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM.

Στην εκπομπή, σε μία χαλαρή μεταμεσονύκτια ατμόσφαιρα, έγινε μια εκτεταμένη παρουσίαση της Δωρίδας, ξεκινώντας από το παρελθόν, προχωρώντας στο παρόν και κλείνοντας με τις ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζει στο άμεσο μέλλον. 

Στην δίωρη εκπομπή δόθηκε με σαφήνεια το γεωγραφικό στίγμα της Δωρίδας, η ιστορική της διαδρομή από αρχαιοτάτους χρόνους (Δρύοπες και εν συνεχεία Δωριείς) μέχρι και τα νεότερα χρόνια (οπλαρχηγοί που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821 και η συμβολή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα), την διάσημη για την ομορφιά της Μαρία Πενταγιώτισσα, φτάνοντας στους νεότερους χρόνους (αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής και ολοκαυτώματα).

Μέσα από τις εύστοχες δημοσιογραφικές ερωτήσεις δόθηκε μία παραστατική εικόνα του ιδιαίτερου ανάγλυφου της Δωρίδας και του φυσικού της κάλλους (δαντελένιες παραλίες, οροπέδιο με την γραφική λίμνη του Μόρνου στο επίκεντρο, ποτάμια και ρυάκια, βρύσες και παραδοσιακοί οικισμοί, καταπράσινα βουνά με ανεπηρέαστη χλωρίδα και πανίδα, ορεινά μονοπάτια και υπέροχα μοναστήρια).
Η εικόνα που εξέπεμψε η εκπομπή κατέληξε σε μια «ανοικτή» πρόσκληση σε όλο κόσμο (οικογένειες και νέους για εναλλακτικό τουρισμό, σχολεία, πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας για ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό) να επισκεφθούν τη Δωρίδα όλες τις εποχές του χρόνου και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία από την ανέγγιχτη φύση, τις παραλίες και τα νησάκια της, το υπέροχο τοπίο της λίμνης του Μόρνου και την σημαντική «επαναστατική» ιστορία της.

Αναφορικά με τη λίμνη του Μόρνου, αναδείχθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας γύρω από το καθεστώς δραστηριοτήτων πέριξ και εντός της λίμνης με δυνατότητα ανάπτυξης ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων. 

Παράλληλα αναδείχθηκε η αναπτυξιακή προοπτική της Δωρίδας στο σύνολό της μέσα από την καθιέρωση αναγνωρίσιμης ταυτότητας στο πανελλήνιο και διεθνώς (brand name «Δωρίδα»), τα τοπικά της προϊόντα, ιδιαίτερης βιολογικής και διατροφικής αξίας και γεύσης (ελιές, ελαιόλαδο, γάλα, τυριά κ.λπ. γαλακτοκομικά προϊόντα, κηπευτικά κ.ά.), την υποστήριξη της μεταποίησης με προϊόντα με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και του τουρισμού εμπειρίας (εναλλακτικού τουρισμού, οικοτουρισμού). 

Η συνάρθρωση των 3 τομέων (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής) αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόσκληση για τους σύγχρονους Δωριείς προς μία βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.

Στην εκπομπή για τη Δωρίδα μίλησαν τα μέλη του ΔΣ της Δωρικής Αδελφότητας:

• ο κ. Ιωάννης Μπαλατσούρας, Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας
• ο κ. Μιχάλης Δρίτσας, Αντιπρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας, Μηχανολόγος Μηχανικός - Οικονομολόγος (ΜΒΑ)
• η κα Αιμιλία Βρεττού, Ιστορικός - Αρχαιολόγος 
• ο κ. Χρήστος Κρικέλας, Αγροτο-οικονομολόγος

Την εκπομπή άκουγαν όχι μόνο οι ακροατές των ερτζιανών στην Ελλάδα αλλά και πάρα πολλοί ομογενείς με καταγωγή από τη Δωρίδα μέσω του διαδικτύου οι οποίοι έστελναν συνεχώς μηνύματα!

Η Δωρική Αδελφότητα ευχαριστεί ιδιαίτερα τους εκλεκτούς Δημοσιογράφους κκ Ανδρέα Μαζαράκη και Γιώργο Λεκάκη οι οποίοι μας κάλεσαν στην επιτυχημένη εκπομπή τους «Κάνουμε τη νύχτα Μέρα» και έδωσαν στη Δωρική Αδελφότητα ένα βήμα επικοινωνίας με το ευρύ κοινό για να παρουσιάσει την Δωρίδα και την ιστορία της καθώς επίσης τις πολύπτυχες δραστηριότητες του Συλλόγου.

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διασύνδεση μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό αρχείο και να ακούσετε την εκπομπή.


Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα το μέλος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Πέτρο Πενταγιώτη που έκανε την διαδικτυακή "ηχοληψία" και μας το διέθεσε!

Όρθιοι από αριστερά:
• Αιμιλία Βρεττού, Γιώργος Λεκάκης, Χρήστος Κρικέλας
Καθιστοί από αριστερά: 
• Ανδρέας Μαζαράκης, Ιωάννης Μπαλατσούρας, Μιχάλης Δρίτσας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.