Την κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στο λόφο «Παλιόκαστρο», Τ.Κ. Ρίγανης του Δήμου Αγρινίου, προχώρησε με απόφασή του το Υπ. Πολιτισμού και Παιδείας πριν λίγες μέρες.
Όπως αναφέρεται σε αυτήν η κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου έγινε «για λόγους προστασίας των οχυρωματικών και οικιστικών καταλοίπων των κλασικών χρόνων.» Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που αφορά ένα παντελώς ανεκμετάλλευτό και άγνωστο σε πολλούς αρχαιολογικό χώρο, απόφαση που οποωσδήποτε είναι το πρώτο βήμα για μια μελλοντική αξιοποίηση.
Λίγα λόγια για την ιστορία του χώρου:
Σε απόσταση 1 χλμ. της Ρίγανης, στον λόφο «Παλιόκαστρο», βρίσκονται τα ερείπια μιας αρχαίας Ακαρνανικής πόλης. Ο λόφος βρίσκεται σε απόσταση 2,7 χλμ. από τον Αχελώο, 9,7 χλμ. από την αρχαία Στράτο και 4 χλμ. από την Παλαιομάνινα (αρχαία Σαυρία). Η ταύτιση της πόλης με την αρχαία Μητρόπολη δεν είναι επιγραφικά επιβεβαιωμένη. Κάποιοι μελετητές ταυτίζουν τις αρχαιότητες της Ρίγανης με την αρχαία Μητρόπολη, ενώ άλλοι τοποθετούν την Σαυρία στη Ρίγανη και τη Μητρόπολη στην Παλαιομάνινα.
Το τείχος της πόλης είχε συνολική περίμετρο περιβόλου περίπου 1.300 μ. και χρονολογείται πιθανότατα στον 6ο αι. π.Χ., σε μια εποχή που αποικίσθηκαν από τους Κορίνθιους η Λευκάδα και το Ανακτόριο. Επιπλέον, λόγω της αρχαιότητας της οχύρωσής της, κάποιοι την ταυτίζουν με την αρχαία πόλη Ερυσίχη, η οποία (κατά τον Ηeuzey) μετονομάστηκε σε Μητρόπολη στα ελληνιστικά χρόνια. Στο εσωτερικά της οχύρωσης υπάρχουν ελάχιστα ίχνη από οικοδομήματα (κατοικίες και δημόσια κτίρια).
agrinioculture.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.