Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ψήφισμα των Συλλογικών Φορέων της Άμφισσας για το Τ.Ε.Ι.

Τον τελευταίο καιρό διασπείρονται φήμες περί σχεδίου "Αθηνά 2" στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που εμπλέκουν και το Τ.Ε.Ι. της πόλης μας, το οποίο φέρεται υπό κατάργηση ή μεταφορά σε άλλη πόλη. Επειδή ο παραλογισμός στη χώρα μας φαίνεται ότι δεν έχει κάποιες φορές όρια, υπενθυμίζουμε σε όλους τους αρμοδίους μερικά βασικά πράγματα:

α) Για το Τ.Ε.Ι. στην Άμφισσα έχει δοθεί ένας τεράστιος πάνδημος αγώνας επί 15 και πλέον χρόνια, που ενώνει και συσπειρώνει όλες τις τοπικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

β) Η υποστήριξη της περιοχής μας στον τομέα της ήπιας ανάπτυξης (εκπαίδευση - πολιτισμός κλπ). αποτελεί ανειλημμένη (συμβατική) υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες έχει ασφυκτικά περιορισμένη την περιοχή με άπειρους χωροταξικούς και πολεοδομικούς περιορισμούς (Δελφικό Τοπίο, δύο μεγάλοι εθνικοί δρυμοί, εκτεταμένες ζώνες Natura, πάρα πολλές κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων, κλπ.), που καθιστούν τη "συμβατική" ανάπτυξη αδύνατη.

γ) Μόλις πριν ενάμιση χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο "Αθηνά" κατήργησε πάρα πολλά τμήματα Τ.Ε.Ι., ενώ την ίδια ώρα ίδρυσε μόλις δύο νέα τμήματα, εκ των οποίων το ένα είναι της Άμφισσας με αντικείμενο "Διοίκηση Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων". Η ίδρυση συνδέεται με την ευρύτερη αίγλη του Δήμου Δελφών και με τις δυνατότητες που προσφέρει η παγκόσμια ακτινοβολία της περιοχής μας στον τομέα της εκπαίδευσης και της διασύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο Τμήμα, στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, δεν υποστηρίχθηκε με εκπαιδευτικό προσωπικό και παρέμεινε ως ιδρύθηκε, με απόλυτη ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

δ) Μετά από μεγάλους και πολύχρονους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και με χρηματοδότηση Ε.Σ.Π.Α., επιτέλους τις προσεχείς εβδομάδες παραδίδεται την Άμφια το πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό συγκρότημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κόστισε ως έργο περί τα 4 εκ. ευρώ και επιπλέον κόστισε πολλά χρήματα από αγορές οικοπέδων και μελέτες στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής μας.

Όλα τα παραπάνω συντείνουν στο ότι επιτέλους έφθασε η ώρα να γίνει το αποφασιστικό βήμα για την αξιοποίηση των στοιχείων αυτών και όχι να γκρεμιστεί η προσπάθεια τόσων ετών χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο.

Ο Δήμος Δελφών δικαιούται μια οργανωμένη δομή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με όλα τα χαρακτηριστικά της, ενώ την ίδια ώρα δε μπορεί να διαιωνίζονται με "πολιτικάντικα" κριτήρια οι γνωστές ενδοπεριφερειακές ανισότητες, που θα οδηγήσουν τη Φωκίδα και το Δήμο Δελφών στο χείλος της καταστροφής.

Προειδοποιούμε ότι κάθε ενέργεια υπονόμευσης του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας αποτελεί "casus belli" για την τοπική μας κοινωνία!

Οι πολύχρονοι και πάνδημοι αγώνες μας για το ελάχιστο που δικαιούμαστε, δε θα μείνουν ανολοκλήρωτοι!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.