Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Θέσεις παρατάξεων του Δήμου Δελφών στο ψήφισμα για το ΤΕΙ Άμφισσας

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Δελφών και πριν από τη λήψη του ψηφίσματος για το ΤΕΙ Άμφισσας, προηγήθηκε διαλογική συζήτηση, στην οποία οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Δελφών τόνισαν τα εξής:

Π. ΜΕΓΚΟΣ (Δ.Σ.):
Ανέφερε ότι πριν 11/2 χρόνο στην ίδια αίθουσα είχε γίνει μια πανηγυρική συζήτηση για την έλευση του νέου τμήματος στην Άμφισσα. Η παράταξή μας είχε θέσει πολλά ερωτηματικά και είχαμε επισημάνει ότι το σχέδιο Αθηνά προχωρά σε όλη την Ευρώπη με γοργούς ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίες οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών. Καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα τρης παιδείας και ήταν πολιτική απόφαση να γίνουν ΤΕΙ σε κάθε πρωτεύουσα, αφού μόνον ενδιαφέρον ήταν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των τοπικών παραγόντων για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν συμφωνούμε στα να τεθεί ως αντάλλαγμα. Δεν ανταλλάσσουμε την σχολή με περιορισμούς.

Στη συνέχεια κατέθεσε στο προεδρείο τις απόψεις των Πολιτών στο Προσκήνιο, οι οποίες έχουν ως εξής:

Οι "Πολίτες στο Προσκήνιο" είμαστε σύμφωνοι στο γενικό πλαίσιο επιχειρηματολογίας, που διατυπώνει ο Δήμαρχος Δελφών στο Υπόμνημά του τεκμηρίωσης, αναφορικά με το θέμα του ΤΕΙ.

Διαφωνούμε όμως με το επιχείρημα εκείνο της απόδοσης του ΤΕΙ ως αντισταθμιστικού οφέλους στους χωροταξικούς και πολεοδομικούς περιορισμούς που δήθεν έχουν επιβληθεί στην περιοχή μας. Το Δελφικό Τοπίο, οι ζώνες natura, ο εθνικός δρυμός Παρνασσού, ο εθνικός δρυμός Οίτης, οι κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων, όλα αυτά δεν αποτελούν «ασφυκτικά πλαίσιο περιορισμών». Εμείς θεωρούμε όλα αυτά σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία που εδώ και 10ετίες δεν έχουν αξιοποιηθεί καθόλου από καμιά δημοτική αρχή.

Αποδοχή και προβολή του ως άνω επιχειρήματος του του Υπομνήματος θα ισοδυναμεί, κατά τη γνώμη μας και τις αρχές μας, με παραίτηση του Δήμου Δελφών και των κατοίκων του από την αξιοποίηση αυτών των αναπτυξιακών εργαλείων, εντάσσοντας το ΤΕΙ στη λογική του «παζαριού» και των ανταλλαγμάτων σχετικά με αυτά. Και επιπρόσθετα, κλείνει ο Δήμος το δρόμο άλλων αναπτυξιακών διεκδικήσεων για την περιοχή, όταν αναγάγει το ΤΕΙ, υπό την τακτική του παζαριού, ως μείζον «αντάλλαγμα», ιδίως από τη στιγμή, που το σύνολο των υπόλοιπων επιχειρημάτων του Υπομνήματος είναι ήδη υπεραρκετό πλαίσιο τεκμηρίωσης κι επιχειρηματολογίας υπέρ της παραμονής του ΤΕΙ στην Άμφισσα.

Θέλουμε δε να τονίσουμε ότι η υπόθεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σοβαρή εθνική υπόθεση και δεν πρέπει να είναι αναλώσιμη στα γρανάζια του Μνημονίου. Το κλείσιμο του ΤΕΙ Άμφισσας πρόκειται για μία επιλογή, απόρροια των μνημονιακών υποχρεώσεων, που στοχεύει στη μείωση του κόστους λειτουργίας της τριτοβάθμιας, μεταξύ των άλλων. Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση δεν έχει εκπαιδευτική πολιτική. Θέλει η εκπαίδευση να είναι βορά στις ιδιωτικές εταιρείες και στα ΙΕΚ/κολέγια, για να ενισχύει έτσι τους επιχειρηματίες και να μειώνει τις δαπάνες της για την δωρεάν εκπαίδευση.

Με λίγα λόγια δεν αρκεί απλά να διεκδικήσουμε την παραμονή του ΤΕΙ στην Αμφισσα, πρέπει να απαιτήσουμε αγωνιστικά τώρα τον διορισμό των αναγκαίων καθηγητών και τον προσδιορισμό και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αν θέλουμε να μην ξαναμπούμε σε «ομηρία» μελλοντικά.

Γ. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ (Δ.Σ.):
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Δελφών σας κάνει γνωστό ότι το ΤΕΙ Άμφισσας βρίσκεται μπροστά στον αναμενόμενο κίνδυνο να βάλει οριστικά λουκέτο. Με τη συνέχεια του σχεδίου «Αθηνά 2», το ΤΕΙ πληροί εκείνες τις προϋποθέσεις για να κλείσει. Δηλαδή δεν έχει κανέναν μόνιμο καθηγητή, δεν είναι αυτοδύναμο, το πρώην τμήμα λειτουργεί σε μεταβατικό καθεστώς.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι από τη δεκαετία του ‘80 ακόμη, ο όλος προσανατολισμός των τοπικών αρχών (πολιτικών, αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών - από τις τότε διοικήσεις) εναρμονισμένος με τις πολιτικές των κυβερνήσεων της εποχής (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), ήταν ένα μοντέλο μακράν των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, όπως του βωξίτη, της βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς, του τουρισμού. Οι προτάσεις που κάνανε ήταν για στρατόπεδα, σχολές αστυνομίας, ΚΑΤΕΕ (σημερινά ΤΕΙ), φυλακές, ενώ εγκληματικά βάλανε πλάτη για την μη κατασκευή του εργοστασίου αλουμίνας.

Με ποια πολιτική βούληση μπορούν να βάλουν χέρι στο βωξίτη των Κυριακοπουλαίων; Με τι θάρρος θα ερχόταν σε σύγκρουση με την αγροτική πολιτική της ΕΕ (τότε ΕΟΚ) που συνεχίζεται και σήμερα με ακόμη με μεγαλύτερη σφοδρότητα (νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική - ΚΑΠ); Πώς να αντιμετωπίσουνε την πολιτική στον τουρισμό που θέλει να δραστηριοποιούνται μόνο οι μεγάλο-εταιρείες (τουροπερέιτορς) κλείνοντας τις μικροεπιχειρήσεις στους Δελφούς και στις παραλίες της Φωκίδας;

Παρόλο που πέρασαν τόσο χρόνια, η ίδια πολιτική συνεχίζεται και το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα πρόσωπα που την εφαρμόζουν, όχι μόνο στον τόπο μας αλλά πανελλαδικά. Μήπως το «σύνθημα» της δικτατορίας, κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο δεν έγινε μετέπειτα κάθε περιφέρεια και πανεπιστήμιο, κάθε πόλη και ΤΕΙ, χωρίς υποδομές, χωρίς κτήρια, χωρίς φοιτητικές λέσχες και στέγες, χωρίς καθηγητές, χωρίς γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας, ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να βρουν αξιοπρεπή δουλεία και μισθούς!

Η κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) βρήκε την ευκαιρία μέσω της εξοικονόμησης πόρων, στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής και του μεσοπρόθεσμου, να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση αφού πρώτα έκανε τα αντίστοιχα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και εξοικονόμηση χρημάτων και παραπέρα υποβάθμιση της παιδείας και ιδιωτικοποίησή της.

Aυτή είναι η φυσιολογική συνέχεια της πολιτικής που θέλει υποβαθμισμένη την παιδεία. Μια υποβάθμιση που έχει να κάνει με το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει η ΕΕ και ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, ενώ σε αυτό το μοντέλο προσαρμόζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση μιας και δεν θέλει να συγκρουστεί με την ΕΕ. Μοντέλο φτηνών εργατών, πολλαπλών ειδικοτήτων, με μισθούς πείνας, χωρίς εξειδίκευση εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας του ντόπιου κεφαλαίου. 

Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο την άνοιξη του 2013, οι παρατάξεις του κ. Φουσέκη, του κ. Καραχάλιου και του κ. Μέγκου αποφάσισαν την από κοινού κάθοδό τους σε εκείνους που δημιούργησαν το πρόβλημα, δηλαδή στην κυβέρνηση μαζί με την αντιπεριφερειάρχη και τη βουλευτή. 

Μπροστά στη θολούρα του «όλοι μαζί» έσπερναν αυταπάτες στο λαό ότι ο λύκος θα γινόταν αρνί και θα λυνόταν το πρόβλημα. Το ίδιο επιχειρείτε και σήμερα. Κάτω από ένα θολό ψήφισμα του «όλοι μαζί για το ΤΕΙ και ότι κερδίσουμε», αποκρύπτονται οι αιτίες του προβλήματος, οι υπεύθυνοι για την πολιτική αυτή. Στην ουσία αθωώνονται όλοι αυτοί! Η απάντηση λοιπόν των φορέων και του λαού δεν μπορεί να είναι «γρήγορες λύσεις για μεγαλύτερα κέρδη», η αναζήτηση «τοπικών
αναπτυξιακών λύσεων».

Η επίθεση στη Δημόσια Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση βρίσκεται σε ενιαίο πλαίσιο με την επίθεση στη Δημόσια Υγεία, στην Περίθαλψη, στην Κοινωνική Πρόνοια και ενιαία πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οι συμμαχίες του κινήματος πρέπει να αναζητηθούν στο ίδιο το λαϊκό κίνημα και όχι στους τοπικούς παράγοντες, το πολιτικό προσωπικό και τις πολιτικές δυνάμεις που ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ, ΣΤΗΡΙΞΑΝ, ΨΗΦΙΣΑΝ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ το σύνολο του νομικού πλαισίου και των πολιτικών που έχουν οδηγήσει τα ΑΕΙ – ΤΕΙ και ολόκληρη την κοινωνία στη σημερινή βαρβαρότητα. 

Ως εκ τούτου οι παράγοντες που οδήγησαν δεκάδες συμπολίτες μας στην αυταπάτη ότι με το ΤΕΙ θα λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, «άρα επενδύστε σε γκαρσονιέρες και άλλου είδους γρήγορες λύσεις για μεγαλύτερα κέρδη», πρέπει, ειδικά σήμερα, να σταματήσουν να δείχνουν το όψιμο ενδιαφέρον τους καταλογίζοντας τις ευθύνες και οργανώνοντας τους αγώνες του λαού στο ποιο πάνω πλαίσιο.

Εμείς κάνουμε καθαρό ότι θέλουμε το ΤΕΙ στην πόλη μας κάτω από μια άλλη πολιτική που δεν θα βλέπει το φοιτητή και την οικογένειά του σαν εισόδημα, ενώ ο «δικός μας ντόπιος φοιτητής» ανά την Ελλάδα πρέπει να έχει δωρεάν και σίτιση και στέγαση! Δεν μιλάμε βέβαια για τη δευτέρα παρουσία, όπως θα μας πούνε οι άσπονδοι εχθροί μας και καθοδηγητές ενός κινήματος προσαρμοσμένου στην πολιτική του «ζητάω ότι πουλάει» και όχι ότι έχει ανάγκη ο λαός και τα παιδιά του. 

Το ψήφισμα αυτό, εμείς δεν το υιοθετούμε για όλους τους ποιο πάνω λόγους. Εσείς, οι κυβερνητικές δυνάμεις του σήμερα ή του αύριο, μπορείτε να το υιοθετήσετε και να το επικαλεστείτε στις συναντήσεις σας με τους δημιουργούς του προβλήματος. Εδώ, στην περιφέρεια ή στα υπουργεία

Π. ΤΑΓΚΑΛΗΣ (Δ.Σ.):
Χαρακτήρισε εμπεριστατωμένο και εύστοχο το Ψήφισμα στο σύνολό του δηλώνοντας πως η παράταξή του θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της δημοτικής αρχής και κάθε κινητοποίηση για τη «σωτηρία» του ΤΕΙ. 

Συνεχίζοντας αναρωτήθηκε αν αυτή η κρίση που αντιμετωπίζει το παράρτημα της Αμφισσας θα είναι η τελευταία, μιας και είναι η Τρίτη φορά που τίθεται το ζήτημα να κλείσει το τμήμα. Οι αγώνες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Καταφέραμε να κρατήσουμε το ΤΕΙ στην πόλη με τρεις διαφορετικές σχολές. 

Για το θέμα του παραρτήματος έχουν γίνει οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην πόλη. Επίσης επεσήμανε ότι τα προβλήματα προέρχονται από το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε συνολικά το θέμα της παιδείας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αποτέλεσμα ανά τακτά διαστήματα να κινδυνεύει με λουκέτο το ΤΕΙ Άμφισσας. 

Τόνισε δε πως στόχος θα πρέπει να είναι η συμπόρευση όλων και ως αξιωματική αντιπολίτευση θα προχωρήσουν σε ένα αρραγές μέτωπο για τη διεκδίκηση της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης και φυσικά στην στελέχωση του τμήματος με καθηγητές.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Μειοψήφισε ο κ. Ιωσηφίδης, για τους λόγους που ανέφερε. Το Συμβούλιο αφού άκουσε τον κ. Δήμαρχο, τους άλλους ομιλητές, και μετά  από διαλογική συζήτηση, 

Αποφασίζει κατά πλειοψηφία
Εγκρίνει, με 28 ψήφους υπέρ και 1 κατά, 

Ψήφισμα για το Τ.Ε.Ι. στην πόλη της Άμφισσας, βλ. ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.