Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκε η παραμονή της πανηγύρεως της Αράχωβας

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκε η παραμονή της πανηγύρεως της Αράχωβας, με το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και τη λιτανεία της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου Αράχωβας. Συμμετείχαν σε μια εντυπωσιακή πομπή, πάνω από 1800 άτομα ντυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, ενώ χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες - προσκυνητές, επίσημοι, αρχές κλπ που ήρθαν στην Αράχωβα για τον εορτασμό της γιορτής. Τους ευχαριστούμε πολύ που ήρθαν και συμμετείχαν στην Ιερή Πανήγυρη.


Συγχαίρουμε επίσης και όσους βοήθησαν, στο οργανωτικό σκέλος και δη στον άριστο συντονισμό τόσων εκατοντάδων ντυμένων που συμμετείχαν κατανυκτικά στην τελετή της Ιερής Πομπής. Ευχόμαστε ο Άγιος, Μεγαλομάρτυς, Τροπαιοφόρος, Γεώργιος να σκέπει όλους σας με υγεία και δύναμη απέναντι σε κάθε εμπόδιο στη ζωή σας!


Και του χρόνου!


Το πανηγυράκι συνεχίζεται σήμερα (1η ημέρα) ως εξής:

* Ώρα 7.00 πρωί Εωθινό, κανονιοβολισμοί, κωδωνοκρουσίες
* 7.05 Όρθρος, Θεία Λειτουργία
* 11.00 Αγωνιστικά έθιμα: Ανηφορικός δρόμος νέων, ανδρών, γερόντων στο πεδίο της μάχης του Γ. Καραϊσκάκη.
*11.30 Έθιμο- Δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου.
*11.45 Τοπικοί χοροί με Αραχωβίτικες ενδυμασίες στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου.
*19.30 Τερματισμός δρόμου 5.000μ και παραδοσιακοί χοροί στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.


Τί είναι λοιπόν ο ανηφορικός δρόμος; -Είναι η αναγέννηση των ελπίδων μας, η λύτρωση απ’ τη φθορά της καθημερινότητας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έχουμε χρέος ιερό, να το κρατήσουμε.

Τί συμβολίζει ο ανηφορικός δρόμος; - τη σύμπνοια πολιτών όλων των ηλικιών, (με ασίγαστη την μόνη επιθυμία για εθνική ανεξαρτησία), να υπηρετούν τον εθνικό σκοπό.

- το συγκερασμό της ορμής με την σοφία. Διότι εκτός από την εκρηκτική νεότητα, την καινοτόμο δημιουργία, έχομε ανάγκη και την εμπειρία των παλιότερων, των ηλικιωμένων, στην επίτευξη ενός Εθνικού στόχου.

- τη μαχητικότητα κι αντρειοσύνη, διαχρονικά συστατικά του ψυχισμού του Ελλήνων απανταχού της γης.

- τη νομοτέλεια του αγώνα της ζωής, που προϋποθέτει την συμπόρευση και συμμετοχή όλων των γενεών, για να επιτύχουν τα κρείττονα και την μεταλαμπάδευση αξιών και ιδεωδών.

- την, με κόπους κατάκτηση διάκρισης, πως δηλαδή μπορεί να προκύψει ο νικητής, ο άριστος, ο πρώτος σε καταστάσεις σκληρού ανταγωνισμού, όπως σήμερα. Διότι όπως δηλώνεται στην αρχαιοελληνική αντίληψη «…Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΒΟΥΛΟΜΕΝΟΝ, ΣΤΕΦΑΝΩΝΕΙ ΔΕ ΤΟΝ ΔΥΝΑΜΕΝΟΝ…»


Aυτό λοιπόν είναι το πανηγυράκι μας, μια καθάρια αναγέννηση της εθνικής μας ταυτότητας και του πολιτισμού μας!


Χρόνια πολλά!

Να σημειωθεί, ότι ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, όλη η Αράχωβα ψήνει στους λάκκους αρνί προς τιμήν του Αφέντη Άι- Γιώργη της, όπως το Πάσχα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.