Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Αιολικό πάρκο στο Αετοβούνι

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος συνεδρίασε και κατά πλειοψηφία αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 16MW, με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου αποτελούμενου από 8 ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή της οροσειράς Δραμπάλα - Αετοβούνι της περιοχής που ανήκει στις κοινότητες Βραΐλας, Πεντάπολης και Μηλιάς του Δήμου Δωρίδος.

Μειοψήφησαν 7 Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι κ.κ. Καραχάλιος Γεώργιος, Γιαννόπουλος Αντώνιος, Τριανταφύλλου Χρήστος, Μήτρου Βάγια, Παπαγεωργίου Παναγιώτης και Λώλος Γεώργιος, που δήλωσαν «όχι» και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κουτσούμπας Κωνσταντίνος που δήλωσε «παρών», ενώ απουσίαζαν αδικαιολόγητα (αν και κλήθηκαν νόμιμα) οι κ.κ. Ράπτης Ιωάννης, Σπυροπούλου Παναγιώτα, Παγώνης Αναστάσιος, Πλούμη Μαρία και Τσιακούμης Αλέξανδρος. Επίσης, απών από τη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μηλιάς, κ. Χαράλαμπος Μποτίνης, που και ο ίδιος κλήθηκε νόμιμα να παραστεί.

Φορέας του έργου είναι η εταιρία («ΑΕΤΟΒΟΥΝΙ ΑΕ» ΑΠΕ) και με την υποβληθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) ζητάει την περιβαλλοντική αδειοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Υπολογίζεται ότι το όλο έργο θα κοστίσει 16.700.000€ και θα έχει μια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 37 GWh/έτος. Η όλη υποδομή του έργου συνίσταται από τις 8 ανεμογεννητριών  και την οδοποιία πρόσβασης και εσωτερικής διασύνδεσης μεταξύ των ανεμογεννητριών, τον οικίσκο ελέγχου και τα κανάλια σύνδεσης των καλωδίων Μέσης Τάσης (Μ/Τ) 20 KV από τον οικίσκο μέχρι τον νέο Υποσταθμό (Υ/Σ) κοινό και για τα άλλα δύο Α/Π που πρόκειται να εγκατασταθούν στην περιοχή. 

Ο νέος Υ/Σ θα εγκατασταθεί σε απόσταση 5 km από τον οικίσκο και από εκεί ο Υ/Σ (20/150KV) θα συνδεθεί με νέα γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης (Υ/Τ) 150KV σε μήκος 10-15km στην υπάρχουσα γραμμή Υ/Τ Ναυπάκτου – Αλουμινίου.

Η διαδρομή πρόσβασης στην περιοχή των ανεμογεννητριών ακολουθεί την ίδια διαδρομή των Α/Π Μικροβουνίου Καλλιθέας συνεχίζει δε τους αγροτικούς δρόμους προς Στίλια – κορυφογραμμή Μπούχουρης και τέλος καταλήγει στην οροσειρά Δραμπάλα – Αετοβούνι. Παντού ακολουθούνται δασικοί αγροτικοί δρόμοι με τις απαραίτητες διανοίξεις – βελτιώσεις οι οποίες κατά τη γνώμη του Δήμου δεν αποτελούν επεμβάσεις σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως καταστροφή δασικών εκτάσεων ή παράγοντες αισθητών διαβρώσεων καθώς ακολουθούν σχεδόν τις κορυφές της οροσειράς σε υψόμετρα 1000 – 1228 m.

Η περιοχή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών δεν είναι ενταγμένη σε κανένα ειδικό θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως στη λίστα των περιοχών του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA2000), ή σε εθνικό δρυμό, ή αισθητικό δάσος, ή κηρυγμένο μνημείο της φύσης ή σε υγρότοπο RAMSAR, ούτε είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές για πρόκληση θορύβων.

Οι δύο προτάσεις για τη διαδρομή της εναέριας γραμμής Υ/Τ είναι:

  • Η πρώτη λύση είναι να ακολουθήσει την ίδια πορεία προσπέλασης των ανεμογεννητριών στον χώρο εγκατάστασης και σύνδεση με την γραμμή Υ/Τ της ΔΕΗ 150KV σε ενδεδειγμένη θέση κάπου μεταξύ Σεργούλας – Αγ. Σπυρίδωνα.
  • Η δεύτερη λύση είναι να ακολουθήσει τον ρου του χειμάρρου Χαρατσόρρεμα να περάσει κάπου στον δρόμο μεταξύ Βραΐλας - Σώταινας (κοντά στην Αγία Κυριακή Βραΐλας) και να συνεχίσει προς τα Νότιο-ανατολικά προς τον Κουτσουρό και να συνδεθεί με την γραμμή Υ/Τ της ΔΕΗ στη θέση «Γερομαστή» της περιοχής Τοπ. Κοιν. Αμυγδαλιάς

Η δεύτερη γραμμή είναι πιο δύσκολη στην κατασκευή αλλά πιο κοντινή. Και οι δύο προτάσεις δεν έχουν καμιά επίδραση στο περιβάλλον απ’ όπου περνούν καθώς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Μετά από τα παραπάνω θεωρώ ότι το έργο αυτό θα παίξει θετικό ρόλο για ανάπτυξη της περιοχής με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι δε Τοπικές Κοινότητες και ο Δήμος θα έχουν κάποιο σημαντικό έσοδο πέραν του ότι θα συμβάλλει στην εθνική ενεργειακή πολιτική». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.