Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλη επιτυχία της Ημερίδας για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Νοτιοδυτικής Δωρίδας στο Ευπάλιο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ευπάλιο την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου η ημερίδα με θέμα «Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Νοτιοδυτικής Δωρίδας: Τα μνημεία και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της περιοχής».

Οι αρχαιολόγοι της Ι’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έδωσαν μια σαφέστατη και αναλυτική αρχαιολογική ακτινογραφία της περιοχής, αναδεικνύοντας την ιστορία  του τόπου αυτού, αλλά και καταρρίπτοντας μύθους.

Ο Προϊστάμενος των νεώτερων μνημείων παρουσίασε αναλυτικά όλα τα κηρυγμένα νεώτερα μνημεία τα Δωρίδας, με πλούσιο φωτογραφικό και τεκμηριωτικό υλικό.

Το πολυπληθές ακροατήριο έμεινε καθηλωμένο επί τρίωρο παρακολουθώντας  την αρχαιολογική  και νεώτερη πορεία της περιοχής να ξετυλίγεται  τόσο γλαφυρά  και αναλυτικά.

Πάρα πολλές ήταν οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις πολιτών προς το Προεδρείο της Ημερίδας μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, ζητώντας διευκρινήσεις, προσθέτοντας και κάποιες δικές τους εμπειρίες και απόψεις για επιμέρους ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα  της νοτιοδυτικής Δωρίδας.

Εκ μέρους του Προεδρείου, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν, επισημαίνοντας ότι τέθηκαν τα θεμέλια για να ξεκινήσει η πορεία ανάδειξης των αρχαιολογικών, βυζαντινών και νεώτερων μνημείων, που αποτελούν τον πολιτιστικό πλούτο της Δωρίδας, αναφέροντας ότι τα πρακτικά της ημερίδας σύντομα θα εκδοθούν σε τόμο. Η Προϊσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ κ. Αθανασία Ψάλτη κατέθεσε μια ρηξικέλευθη πρόταση για τη διοργάνωση νέας ημερίδας στην οποία εισηγητές θα είναι σύλλογοι, φορείς κοινωνικής δράσης και ερευνητές από τη Δωρίδα.

Οι ομιλητές και τα θέματα που ανέπτυξαν ήταν:

  • Αθανασία Ψάλτη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Ι’ ΕΠΚΑ,  «Οι αρχαίες οχυρώσεις του Ευπαλίου και της Τολοφώνος: τα αρχαιολογικά δεδομένα και προοπτικές ένταξης στην πολιτιστική και την πνευματική ανάπτυξη της περιοχής».
  • Νίκος Πετρόχειλος, Δρ. Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ, «Οι λοκρικές κόρες».
  • Ανθούλα Τσαρούχα, Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ,  με θέμα «Τα μυστικά του Κάμπου: μία «έξυπνη» διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή»
  • Γιώργος Παπανδρέου, Αρχιτέκτων, Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων ,  με θέμα «Το έργο της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων. Αναφορά στα νεώτερα μνημεία του Δήμου Δωρίδος».


Χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας κ. Περικλής Λουκόπουλος, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Αναστάσιος Παγώνης, και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φωκικών Μελετών  κ. Ιωάννης Ράμμος.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Δωρίδος και η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.