Μου έλεγε ένας φίλος προχθές κουβεντιάζοντας για τα χάλια των δέντρων στη Λαμία, πως δεν έχει προσωπικό ο Δήμος για να συντηρήσει το πράσινο και τα δέντρα, όπως πρέπει. Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων∙ και του έφερα το παράδειγμα των νεκροταφείων. Η δημοτική αρχή καθάρισε όλα τα νεκροταφεία, και καλά έκανε. Του έφερα το παράδειγμα των εργαζομένων στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, που κάλλιστα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα των δέντρων και του πράσινου στην πόλη. Τα λέω αυτά γιατί διαβάζουμε ότι η Λαμία είναι μια από τις πιο ζεστές πόλεις της Ελλάδας. Μια έρευνα μάλιστα του Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφει ότι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα έχουν μέχρι το 2050 ως και 20 περισσότερες μέρες καύσωνα το χρόνο. Αντίστοιχα ίσως, σε μικρότερη κλίμακα, οι άλλες περιοχές της χώρας.
Το ερώτημα που προκύπτει αμέσως είναι κατά πόσο έχουμε όλοι κατανοήσει αυτό το ζήτημα και τι μέτρα λαμβάνονται. Αν συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα αυτό που συμβαίνει στη Λαμία, τότε «ζήτω που καήκαμε». Στη Λαμία έχουμε χορτάσει να βλέπουμε κομμένα δέντρα και δέντρα που έχουν υποστεί «βαθύ κούρεμα», που σημαίνει του χρόνου θα είναι ξερά!
Από την άλλη οι κορμοί των δέντρων στους δρόμους της πόλης ασφυκτιούν ανάμεσα στο τσιμέντο, την άσφαλτο και τα πλακάκια. Είναι δυνατόν αυτά τα δέντρα να είναι υγιή και να μπορούν να επιβιώσουν; Ποιος από τους αρμόδιους μπορεί να υποστηρίξει ότι τα σέβεται και ότι τα θεωρεί πολύτιμα, απαραίτητα και ικανά για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αύξησης της θερμοκρασίας και του καύσωνα;
Δαπανώνται κάθε χρόνο σε όλο το Δήμο Λαμίας αρκετά χρήματα για το κόψιμο και το κλάδεμα των δέντρων. Κι αυτό γίνεται - το λέμε με την ευκαιρία - χωρίς να τοποθετείται στις τομές η ειδική πάστα επούλωσης, παρά το ό,τι επιβάλλεται από τις οδηγίες για το κλάδεμα των δέντρων. Θα μπορούσε όμως να δοθούν άλλα 10.000 ευρώ, το λέω ενδεικτικά, για να ελευθερωθούν οι κορμοί και το ριζικό τους σύστημα από το τσιμέντο, να μπορεί να αναπνέει η ρίζα τους και να ποτίζονται επαρκώς τα δέντρα. Να σπάσει το τσιμέντο και να εμφανιστεί το χώμα σε μια διάσταση τουλάχιστον 80Χ80 cm. Λένε ότι οι ρίζες των δέντρων σπάνε τα πεζοδρόμια και τα πλακάκια. Μα πώς να μην τα σπάσουν όταν οι ρίζες τους ασφυκτιούν φυλακισμένες κάτω από το τσιμέντο;
Μέσα στο κλίμα που επικρατεί τελικά, την αδιαφορία και τα λίγα θετικά σχόλια που ακούμε, δυσκολεύεται κανείς να προτείνει τη σύνταξη του Μητρώου των Δέντρων. Ένα Μητρώο που θα περιλαμβάνει την καταγραφή και την αποτύπωση σε ψηφιακό χάρτη όλων των δέντρων της πόλης, την τοποθεσία, το όνομα και το είδος, πληροφορίες για το ύψος, την ηλικία, την υγεία και την τελευταία του συντήρηση. Κανονική ταυτότητα και “πράσινο” φακέλωμα, με την αντίστοιχη καρτέλα πλάι στο δέντρο.
Συμπερασματικά, η δημοτική αρχή πρέπει επιτέλους να αρχίσει να κατανοεί την τεράστια σημασία των έργων πρασίνου στον αστικό ιστό της πόλης για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών ξεκινώντας ίσως από την σωστή διαχείριση των δέντρων∙ γιατί το μέλλον προβλέπεται δύσκολο και ζεστό…
Στέφανος Σταμέλλος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.