Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Συνάντηση εργασίας στη Λιβαδειά για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παλιό Δημαρχείο Λιβαδειάς συνάντηση εργασίας μεταξύ της ομάδας τεκμηρίωσης για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και βουλευτών, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων φορέων της πόλης. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, ο επικεφαλής της ομάδας τεκμηρίωσης για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ομότιμος καθηγητής κ. Γιάννης Πανούσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, οι Βουλευτές Βοιωτίας κ.κ. Νίκος Θηβαίος και Ανδρέας Κουτσούμπας, η Αντιπεριφερείαρχης Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Δήμος Τριάδης, ο Δ/ντης του παραρτήματος ΑΣΠΑΙΤΕ Λιβαδειάς κ. Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, εκπρόσωποι φορέων, αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Αριστείδης Ρούσσαρης, Νώντας Κοτσικώνας και Γιώργος Ζιώγας και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση εργασίας, ανέφερε ότι η προσπάθεια για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια μας, αποτελεί πρωτοβουλία της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο επανεξέτασης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνών και Θρησκευμάτων. Υπογράμμισε ότι  η όλη προσπάθεια για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου πρέπει να υποστηριχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την τοπική κοινωνία, καθώς όπως επεσήμανε η προσπάθεια που είχε γίνει για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας το 2003 με δύο τμήματα, στη Λαμία και στη Λιβαδειά εξαιτίας τη μη στήριξής του τόσο από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα όσο και από την τοπική κοινωνία και τους φορείς οδήγησαν στο κλείσιμο του Τμήματος στη Λιβαδειά το 2013 με το σχέδιο “Αθηνά”. 

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ομάδας τεκμηρίωσης κ. Γιάννης Πανούσης σημείωσε ότι στόχος της πρότασης είναι να δημιουργηθεί όχι ένα ακόμη Πανεπιστήμιο στη χώρα, αλλά ένα διαφορετικό Πανεπιστήμιο με καινοτόμα πανεπιστημιακά τμήματα που θα απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις.  Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πανεπιστημιακό δίκτυο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποτελούμενο από ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μεταπτυχιακά Προγράμματα και λειτουργία summer schools, τα οποία θα αλληλοϋποστηρίζονται.   

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα Διεθνές Κέντρο Σπουδών στους Δελφούς, το οποίο θα αναπτύσσει εξωστρεφείς δράσεις.  Επίσης, ανέφερε ότι στο νέο Πανεπιστήμιο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν Σχολές Γεωστρατηγικής – Γεωπολιτικής, Κοινωνικών Επιστημών με έμφαση στη μεταναστευτική πολιτική και την κοινωνική οικονομία και Περιφερειακής Ανάπτυξης με έμφαση στην αγροτοεκμετάλλευση και τον τουρισμό. 

Ο εκπρόσωπος του Σεβασιμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιου, πατέρας Δημήτριος Ταγκαλέγκας ανέγνωσε επιστολή του Μητροπολίτη στην οποία επισημαίνεται η σπουδαιότητα ίδρυσης ενός Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που θα αποτελέσει μοχλό προόδου, πνευματικής και υλικής ανάπτυξης και μέσο για την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Νίκος Θηβαίος υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών στους Δελφούς και η ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ και η ένταξή τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Στη συνέχεια ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας σημείωσε την ανάγκη βιωσιμότητας του νέου Πανεπιστημίου και τόνισε ότι η μεταφορά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να αποτελέσει τον βασικό στόχο της κυβέρνησης και όχι η δημιουργία ενός ακόμη Πανεπιστημίου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που δεν διαθέτει Πανεπιστήμιο και αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στη Βοιωτία τόνισε ότι ο Νομός διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή και ο χειμερινός και θρησκευτικός τουρισμός.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Ρούσσαρη και Ζιώγα, καθώς και των εκπροσώπων φορέων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.