Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Περί Τρέλας, Περί Χρήματος και η Τζέιν Ώστιν στη Χαλκίδα

Οι Εκδόσεις Κοβάλτιο παρουσιάζουν τα πρώτα τους βιβλία στον χώρο «Καθρέφτης Τεχνών & Ιδεών» (Χαλκίδα - Σταμάτη 4, πλατεία Τζαμί) την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, στις 8.15 μ.μ. 

Πρόκειται για τους συλλογικούς τόμους «Περί τρέλας» και «Περί χρήματος», καθώς και το μυθιστόρημα «Σάντιτον» της Τζέιν Ώστιν. Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι Μαργαρίτα Παπαγεωργίου (ποιήτρια - φιλόλογος), Σταμάτης Γκαβέτας (συγγραφέας) και Λαμπριάνα Οικονόμου (ποιήτρια - μεταφράστρια). 

Ο τόμος «Περί τρέλας» συγκεντρώνει 34 επιστολές των Αντονέν Αρτώ, Βιρτζίνια Γουλφ, Φρήντριχ Νίτσε, Έντγκαρ Άλλαν Πόε και Μάιρη Σέλλεϋ, στις οποίες οι συγγραφείς τους αποκαλύπτουν, αποτυπώνουν, εμβαθύνουν ή βυθίζονται στην ψυχική τους κατάρρευση με εξομολογητικό τόνο, συνθέτοντας την αγωνιώδη κραυγή του απόκληρου πνεύματος προς την κοινωνία.

Το «Περί χρήματος» (εισαγωγή: Γιώργος Μπλάνας) περιλαμβάνει κείμενα των Θωμά Ακινάτη, Αριστοτέλη, Σούσουι Κότοκου, Καρλ Μαρξ, Σαρλ Μπωντλαίρ, Άντι Ουόρχολ και Λεβ Τολστόι, οι οποίοι αναλύουν, αφορίζουν ή αποθεώνουν το χρήμα υπό μορφή πίστωσης, διεκδίκησης ή προνομίου. Τα δοκίμια του τόμου καταδεικνύουν, από διαφορετική σκοπιά το καθένα, πώς το χρήμα –εκτός από μέσο συναλλαγής- αποτελεί κυρίως θεσμό, αλλά και συμβολική παγίωση του χρέους.

Το «Σάντιτον» κυκλοφορεί γα πρώτη φορά στα ελληνικά, 200 χρόνια μετά τον θάνατο της Αγγλίδας συγγραφέως. Η Τζέιν Ώστιν πρόλαβε να κληροδοτήσει στην παγκόσμια λογοτεχνία 12 κεφάλαια από το τελευταίο της μυθιστόρημα. Κανείς δεν γνωρίζει αν η Σάρλοτ Χέιγουντ και ο Σίντνεϊ Πάρκερ («Σάντιτον») θα κατάφερναν να «κλέψουν τη δόξα» από την Ελίζαμπεθ Μπένετ και τον κ. Ντάρσι − το ζευγάρι των πρωταγωνιστών στο «Περηφάνια και προκατάληψη». Βέβαιο, όμως, είναι πως στις σελίδες του «Σάντιτον» η Ώστιν ασκεί ενδελεχή κριτική στην ηθική φιλοσοφία του φύλου, αντικρίζοντας από τα παράθυρά της έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.