Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Απάντηση του Δημάρχου Θηβαίων για τον ΣΜΑ Θίσβης

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Δημοτική Ενότητα Θίσβης- μετά την ανακοίνωση στη Λαμία από τον Πρωθυπουργό χρηματοδότησης αυτού- τα οποία δημοσιεύματα είχαν στόχο την παραπληροφόρηση, αφενός για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, για αντιπολιτευτικούς κυρίως λόγους, αφετέρου για να προκαλέσουν φόβο και πανικό στους κατοίκους αλλά και ζημία στην οικονομία και στον τουρισμό της περιοχής, επιθυμώ να γνωρίσω προς τους δημότες του Δήμου Θηβαίων τα παρακάτω:

α. Ως νόμιμος και ορισμένος εκπρόσωπος του Δήμου Θηβαίων, και όχι εξωθεσμικά,  στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, αλλά και ως Δήμαρχος, με πρωτοβουλία μου, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση, πρότεινα να συμπεριληφθεί στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Δ.Ε. Θίσβης, ως έργο Β' προτεραιότητας, δηλαδή να αξιολογηθεί εφόσον υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή του και αφού υλοποιηθεί ο σχεδιασμός όλων των έργων Α' προτεραιότητας. Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι να υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, κάτι το οποίο με τα σημερινά δεδομένα και με βάση την προτεραιότητα, ενδεχομένως να μπορεί, εφόσον το θέλουμε, να υλοποιηθεί μετά από αρκετά χρόνια. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου, όποτε και όταν αποφασισθεί, είναι η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση που θα προηγηθεί με την τοπική κοινωνία. Ήδη με έγγραφο έχουν ενημερωθεί όλα τα τοπικά συμβούλια για να στείλουν τις απόψεις τους.

β. Η λειτουργία ενός ΣΜΑ, αφορά ΜΟΝΟ, τονίζεται ΜΟΝΟ, τα αστικά απορρίμματα μίας περιοχής του Δήμου (π.χ. Δημοτική Ενότητα) και ΟΧΙ απορρίμματα άλλων περιοχών μεταφερόμενα με “βαπόρια και αεροπλάνα”, όπως ψευδώς αναφέρθηκε σε μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. 

γ.  O Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι έργο που βελτιώνει τις συνθήκες καθαριότητας και μεταφοράς των απορριμμάτων, μειώνοντας το κόστος. Στο χώρο του ΣΜΑ δεν γίνεται καμιά αποθήκευση ή επεξεργασία, απλώς τα απορρίμματα μεταφορτώνονται σε κοντέινερ για να μεταφερθούν συγκεντρωμένα στο επόμενο στάδιο επεξεργασίας και διάθεσης.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την κατασκευή ενός ΣΜΑ είναι η σημαντική μείωση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η μείωση της κυκλοφορίας και οι διαδρομές των απορριμματοφόρων όπως και ο κίνδυνος ατυχημάτων. Ταυτόχρονα οι δήμοι εξοικονομούν πόρους και χρήματα από τη συντήρηση των απορριμματοφόρων, καύσιμα κλπ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη.

Γενικώς ένας ΣΜΑ δεν αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα, δεν επιβαρύνει και δεν ρυπαίνει την περιοχή όπου κατασκευάζεται. Η έκταση που απαιτείται για την κατασκευή του είναι μικρή και βάσει προδιαγραφών ο περιβάλλων χώρος δενδροφυτεύεται. Τα νερά πλύσης και αυτά του ειδικού πλυντηρίου για τα κοντέινερ και τα φορτηγά συλλέγονται σε στεγανούς βόθρους και μεταφέρονται σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Διαθέτει επίσης φίλτρα για τη σκόνη και τις οσμές. Για την αδειοδότησή του ελέγχεται αυστηρά και πλήρως σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων. Τέλος για τον έλεγχο της λειτουργίας του μπορεί να δημιουργηθεί επιτροπή κοινωνικού ελέγχου. (Πατώντας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NT6n3XddW48V  μπορείτε να δείτε βίντεο που περιγράφει τι είναι και πως λειτουργεί ο ΣΜΑ). 

δ. Σήμερα λειτουργούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  13 ΣΜΑ (στους Δήμους Δωρίδος, Δελφών, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Λοκρών, Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου, Καρπενησίου, Ιστιαίας-Αιδηψού, Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ. Άννας, Διρφύων- Μεσσαπίων και Ερέτριας). 

ε. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΧΑΔΑ Θίσβης, που λειτουργούσε στη θέση Μαυροβούνι ή Σπηλάκι, έκλεισε την 1η Απριλίου 2009 και αποκαταστάθηκε πλήρως, μετά από πρόταση που υπέβαλε ο ΦΟΔΣΑ (πρώην ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. με πρόεδρο τον σημερινό Δήμαρχο), με σκοπό την προστασία της υγείας των δημοτών και του περιβάλλοντος, μαζί με άλλους 6 ΧΑΔΑ σε όλο το Δήμο μας. 

Τέλος, η παραπληροφόρηση έχει βέβαια τους σκοπούς της, πλην όμως επειδή το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα σοβαρό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικούς ή άλλους λόγους. Ο Δήμος Θηβαίων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μεριμνά και προτείνει τα απαραίτητα και αναγκαία έργα με σεβασμό στην κοινωνία  και στο περιβάλλον. Ήδη, ως μέλος του Περιφερειακού πλέον ΦΟΔΣΑ, από το 2011 (ως πρώην ΔΕΠΟΔΑΘ) μερίμνησε και πλέον ξεκίνησε η κατασκευή της ΜΕΑ στο ΧΥΤΑ Θήβας, με τεχνολογία σύγχρονη και κυρίως φιλική στο περιβάλλον (αερόβια-αναερόβια) και πρότυπη πανελλαδικά. 

Όπως είναι γνωστό όλα τα έργα που έχουν ήδη σχεδιαστεί και υλοποιούνται γίνονται σε συνεργασία με τους Δήμους Μέλη του ΦοΔΣΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με το Δήμο Θηβαίων.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων 
Σπυρίδων Νικολάου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.