Κατά 10% αυξήθηκαν το 2016 οι εμπορικοί φραγμοί και έφτασαν τους 372 σε ολόκληρο τον κόσμο Οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς ανακοίνωσαν ότι μόνο το 2016 σημειώθηκε αύξηση των εμπορικών φραγμών κατά 10%. Στο τέλος του περασμένου χρόνου υπήρχαν 372 τέτοιοι φραγμοί σε πάνω από 50 εμπορικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα 36 εμπόδια στο εμπόριο που δημιουργήθηκαν το 2016 θα μπορούσαν να ζημιώσουν τις εξαγωγές της Ε.Ε. αξίας σήμερα 27 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με την έκθεση για τους εμπορικούς και επενδυτικούς φραγμούς, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χάρη στην αποτελεσματική στρατηγική της για την πρόσβαση στην αγορά, η Επιτροπή πέτυχε το περασμένο έτος να αρθούν 20 διαφορετικά εμπόδια στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Σχολιάζοντας την έκθεση, η Επίτροπος Eμπορίου της Ε.Ε. κ. Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Βλέπουμε καθαρά να εμφανίζεται και πάλι η μάστιγα του προστατευτισμού. Αυτό έχει συνέπειες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και τους εργαζομένους τους. Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε χώρες της G20 να εξακολουθούν να διατηρούν τον μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών φραγμών. Στην προσεχή σύνοδο της G20 στο Αμβούργο, η ΕΕ θα ζητήσει από τους ηγέτες να διαδώσουν το μήνυμα και να αντισταθούν στον προστατευτισμό. Η Ευρώπη δεν θα μείνει αδρανής και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που διαθέτει όταν ορισμένες χώρες δεν σέβονται τους κανόνες.»
Οι εκθέσεις για τους εμπορικούς και επενδυτικούς φραγμούς δημοσιεύονται κάθε χρόνο από την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008. Η φετινή έκδοση βασίζεται καθ' ολοκληρία σε συγκεκριμένες καταγγελίες τις οποίες έλαβε η Επιτροπή από ευρωπαϊκές εταιρείες. Αυτές αφορούν ευρύ φάσμα προϊόντων που καλύπτει τα πάντα, από τρόφιμα αγροτικής προέλευσης έως τον ναυπηγικό κλάδο.
Μέλη της G20 είναι σε περίοπτη θέση μεταξύ των χωρών που δημιούργησαν τα περισσότερα εμπόδια στις εισαγωγές. Η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία έχουν την πρωτιά. Τα περισσότερα από τα νέα μέτρα προστατευτισμού που αναφέρθηκαν το 2016 παρατηρούνται επίσης στη Ρωσία και στην Ινδία, ενώ ακολουθούν η Ελβετία, η Κίνα, η Αλγερία και η Αίγυπτος.
Η Επιτροπή υπερασπίζεται με σθένος τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απέναντι στις ανοδικές τάσεις προστατευτισμού. Οι προσπάθειές της είχαν απτά αποτελέσματα το 2016. Η Επιτροπή κατόρθωσε να αποκαταστήσει τις φυσιολογικές εμπορικές συνθήκες σε 20 διαφορετικές περιπτώσεις που επηρεάζουν τις εξαγωγές της Ε.Ε. και των οποίων η αξία ανέρχεται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Νότια Κορέα, η Κίνα, το Ισραήλ και η Ουκρανία είναι στην κορυφή του καταλόγου των χωρών όπου η Ε.Ε. πέτυχε να υπερνικήσει τα εμπόδια στο εμπόριο.
Στην Ε.Ε., οι κλάδοι τροφίμων και ποτών, αυτοκινήτων και καλλυντικών προϊόντων είναι εκείνοι που ωφελήθηκαν τα μέγιστα από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ε.Ε.. Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα, ύστερα από παρέμβαση της Ε.Ε., η Κίνα ανέστειλε απαιτήσεις επισήμανσης των προϊόντων που, διαφορετικά, θα μπορούσαν να είχαν ζημιώσει τις εξαγωγές καλλυντικών της Ε.Ε. αξίας 680 εκατομμυρίων ευρώ· η Κορέα συμφώνησε να λάβει μέτρα ώστε οι κανόνες της για το μέγεθος των καθισμάτων αυτοκινήτων να συμβαδίσουν με τους διεθνείς κανόνες και το Ισραήλ έδωσε τη δυνατότητα σε εταιρείες από ολόκληρη την Ε.Ε. να ζητήσουν άδεια εμπορίας και να εξαγάγουν τα φαρμακευτικά τους προϊόντα.
Όλα αυτά μπόρεσαν να γίνουν, χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία της Επιτροπής με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την πρόσβαση στην αγορά και χάρη στη βελτίωση των σχέσεων με τους εμπορικούς εταίρους στο πλαίσιο των πρόσφατων εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε..
Η στρατηγική για την πρόσβαση στην αγορά είναι η ναυαρχίδα των προσπαθειών της Ε.Ε. να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ώστε να εξάγουν σε όλο τον κόσμο και να εξασφαλίσει αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών εμπορικών κανόνων.
Στα μέτρα που αναπτύσσονται στην έκθεση δεν εμπίπτουν τα μέτρα εμπορικής άμυνας. Οι δασμοί αντιντάμπινγκ και οι δασμοί κατά των επιδοτήσεων, που επιβάλλονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΠΟΕ, είναι εργαλεία για την αποκατάσταση των θεμιτών εμπορικών συνθηκών. Χρησιμοποιούνται από την Ε.Ε. και πολλούς εταίρους της για να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.