Ακόμα και στον καιρό της κρίσης η χώρα μας έχει άλλη μια αρνητική πρωτιά στην ΕΕ: είναι πρώτη στην κατανάλωση πλαστικών σακουλών με 363 ανά άτομο το χρόνο, διπλάσιο αριθμό σχεδόν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων...
Περίπου 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταναλώνονται στην ΕΕ κάθε χρόνο, οι οποίες εύκολα ξεφεύγουν από τη διαχείριση των αποβλήτων και συσσωρεύονται στο περιβάλλον, με ένα μεγάλο ποσοστό να καταλήγει στη θάλασσα. Η παραμονή τους στο περιβάλλον μπορεί να διαρκέσει για πάνω από 100 χρόνια. Στη θάλασσα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή και τα ψάρια, τα οποία μπλέκονται στα πλαστικά ή τα καταπίνουν με τη μορφή των πλαστικών ψηγμάτων.
Σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ για τις πλαστικές σακούλες, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ έπρεπε μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016 να έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης των ελαφρών πλαστικών σακουλών και να ενημερώσουν σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη υποχρεώνονται να πετύχουν τα συμφωνηθέντα εισάγοντας εθνικούς στόχους μείωσης επιλέγοντας ανάμεσα από μια σειρά μέτρων και κυρίως βάζοντας τιμή στις πλαστικές σακούλες.
Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2019 η κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90 σακούλες ανά άτομο το χρόνο και μέχρι το τέλος του 2025 η κατανάλωση πρέπει να πέσει κάτω από 40 σακούλες ανά άτομο. Σύμφωνα με τον Επίτροπο της ΕΕ για το Περιβάλλον, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας Karmenu Vella, στην ΕΕ αυτή τη στιγμή καταναλώνονται έως 200 σακούλες ανά άτομο το χρόνο. Από αυτές μόνο το 7% περίπου ανακυκλώνεται.
Σε πολλές χώρες της ΕΕ δεν είναι πλέον διαθέσιμες δωρεάν στα καταστήματα οι πλαστικές σακούλες. Ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο, έχουν ήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα. Στην Ιρλανδία, μετά την εισαγωγή τιμής το 2002, η κατανάλωση πλαστικών σακουλών μίας χρήσης μειώθηκε από 328 το άτομο ανά έτος σε μόλις 18. Μια μείωση σχεδόν 95%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες χρεώνουν τις τσάντες. Κι εδώ η μικρή χρέωση αποδείχτηκε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική. Ορισμένες χώρες έχουν επιλέξει την υποχρεωτική επιβάρυνση κι άλλες την εθελοντική σε συμφωνία με τον τομέα του λιανικού εμπορίου, όπως η Γερμανία. Η Γαλλία και η Ιταλία, με τη σειρά τους, έχουν αποφασίσει να απαγορεύσουν τις πλαστικές σακούλες, εκτός από αυτές που είναι βιοδιασπώμενες.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπτύσσει μια κοινή μεθοδολογία για τον υπολογισμό της κατανάλωσης της ελαφριάς πλαστικής σακούλας ετησίως. Τα κράτη μέλη οφείλουν ως στις 27 Μαίου 2018 να αναφέρουν στην Επιτροπή τα στοιχεία της ετήσιας κατανάλωσης.
Η χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων, «βαδίζει με τον αραμπά». Η κατανάλωση της πλαστικής σακούλας είναι ένα από αυτά. Ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό σήμερα! η πολιτεία, η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση, όλοι μας. Ας συνειδητοποιήσουμε επί τέλους ότι είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά και της λύσης… Μην περιμένουμε να μας το πουν οι άλλοι!
Πηγή: http://ec.europa.eu/environment/pdf/25_11_16_news_en.pdf
* Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς
http://www.e-ecology.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.