Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Εκδρομή του συλλόγου «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» σε Αθήνα και Πειραιά

Ο σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς», με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας, διοργανώνει εκδρομή, η οποία περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Επίσκεψη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και ξενάγηση στην έκθεση της συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην Αθήνα με έργα Τσαρούχη, Μυταρά, Εγγονόπουλου, Μποστ...

2. Επίσκεψη στην έκθεση ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ - «Κερδισμένη Πατρίδα: από το 1922 μέχρι σήμερα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου

3. Θέαση της Θεατρικής Παράστασης «ΑΜΛΕΤ» του ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μετάφραση Διονύση Καψάλη, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και στο ρόλο του Άμλετ τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη. 

Πρόγραμμα εκδρομής

Ημερομηνία: 22 Ιανουαρίου 2017
Ώρα αναχώρησης από Λιβαδειά: 12:30
Ώρα άφιξης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη: 14:30
Ξενάγηση στην έκθεση 1ου γκρουπ: 15:00 − 15:50 (Διάρκεια 50 λεπτά περίπου)
Ξενάγηση στην έκθεση 2ου γκρουπ: 16:00 − 16:50 (Διάρκεια 50 λεπτά περίπου)
Ώρα αναχώρησης για Θέατρο Πειραιά: 17:00
Στην έκθεση ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ: 17:30
Θεατρική παράσταση: από 19:00 έως . . .
Επιστροφή στη Λιβαδειά: κατ’ εκτίμηση 23:00 με 23:30

Κόστος συμμετοχής ανά άτομο: 22 € (Συμπεριλαμβάνεται μετακίνηση, είσοδος και ξενάγηση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, και εισιτήριο στο Θέατρο)

Δήλωση συμμετοχής και προκαταβολή: Μέχρι Δευτέρα 16/02/17. – Και για παιδιά άνω των 13 ετών. Στη Βιβλιοθήκη (Κάδμου 7 – ώρες λειτουργίας, τηλ. 22610.89977) και στο Κατάστημα Βανίλια της Εύας Μαρίνη (Σπυρίδωνος 3, τηλ. 22610.28580). 

Λίγα λόγια για την έκθεση της συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Εκτίθενται αντιπροσωπευτικοί πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, από τον Τσαρούχη τον Μυταρά και τον Εγγονόπουλο μέχρι τον Μποστ, αποκαλύπτοντας το εύρος των αισθητικών επιλογών των ιδρυτών της πολυσυζητημένης συλλογής Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου, οι οποίοι επιθυμώντας να συμβάλουν στην παιδεία του τόπου, δώρισαν τη συλλογή τους αλλά και ολόκληρη την περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Λίγα λόγια για την έκθεση ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ - «Κερδισμένη Πατρίδα: από το 1922 μέχρι σήμερα»

Η παρέμβαση με τίτλο Προσφυγικά αναφέρεται στο μοίρασμα με ένα ευρύτερο κοινό, του στενού νήματος που ενώνει την πρόσφατη ιστορία του Πειραιά με αυτά που συνέβησαν στις αρχές του αιώνα. Στον πυρήνα της ιστορίας της Ελλάδας αναγκαστήκαμε πολλές φορές να γίνουμε μάρτυρες, θύτες και θύματα συνομιλώντας με τον ξένο. Η παρέμβαση Προσφυγικά στέκεται κι αναρωτιέται: πού βρίσκεται αυτή η λεπτή γραμμή που επανακαθορίζει συμπεριφορές, απόψεις, κοινωνίες και πολιτισμούς;  

Το ΔΘΠ  θέτει με τις δράσεις του τα ερωτήματα, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει με τον τρόπο του στη δημιουργία ενός υγιέστερου μέλλοντος.

Η έκθεση «Κερδισμένη Πατρίδα: από το 1922 μέχρι σήμερα», που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με εκκίνηση τη γρήγορη ανασύσταση της ζωής που πέτυχαν οι πρόσφυγες του 1922, επιχειρεί να ανιχνεύσει μέσα στα όρια του Πειραιά, τα δεδομένα της κοινωνικής και πολιτιστικής αλληλεπίδρασης, που προκάλεσε η Μικρασιατική τραγωδία. 

Οι πρόσφυγες κέρδισαν τη νέα πατρίδα τους, μπολιάζοντας την ελληνική κοινωνία με νέα πολιτιστικά στοιχεία και νέες αντιθέσεις, κρατώντας, ταυτόχρονα, τις ταυτότητές τους.

Επιμέλεια έκθεσης: Βάσιας Τσοκόπουλος, ιστορικός

Λίγα λόγια για την παράσταση «ΑΜΛΕΤ» του ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ 

«Τα άλλα είναι σιωπή. . . »

Ο Άμλετ –το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας– είναι ένα κείμενο που καταγράφει όλη την ηθική περιπέτεια ενός ανθρώπου λαμπερής ευφυΐας και αστραφτερής ευφράδειας, ενός ανθρώπου που έχει το εύρος να θέτει καίρια ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και στον Σαίξπηρ τα δύσκολα ερωτήματα υπονομεύουν ή ακυρώνουν παντελώς τις εύκολες απαντήσεις. Καταφέρνουν όμως να διεισδύσουν βαθύτερα στο νόημα μιας θεμελιώδους απορίας και να κάνουν τον κόσμο των ηθικών επιλογών μας πιο αινιγματικό , πιο επικίνδυνο και οριακά πιο θαυμαστό. Αυτή η ικανότητα και η τόλμη να θέτει θεμελιακά ερωτήματα κάνει τον Σαίξπηρ τον «φιλόσοφο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων».

Ο Άμλετ είναι ένα έργο που καταφέρνει να διεισδύσει στην καρδιά του «μελαγχολικού πρίγκιπα»,   να καταγράψει το φάσμα των συναισθημάτων του, να κερδίσει τη δύσκολη μάχη της έκφρασης και να πεθάνει τον δυσκολότερο θάνατο. «Τα άλλα είναι σιωπή». Και το δικαίωμά μας σε αυτή τη σιωπή, τη σιωπή μιας βαθύτερης κατανόησης του εαυτού μας και του άλλου, την κατέκτησε για λογαριασμό μας ο Άμλετ. 

Σκηνοθεσία — Γιάννης Κακλέας | Μετάφραση — Διονύσης Καψάλης

Στο ρόλο του Άμλετ ο  Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Παίζουν οι ηθοποιοί — Ευγενία Δημητροπούλου, Θανάσης Δήμου, Ιερόνυμος Καλετσάνος, Στέργιος Κοντακιώτης Στέλιος Ξανθουδάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Ιβάν Σβιτάιλο, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τζεφ Μαράουι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.