Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

10 κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα. 10 προτάσεις – απαντήσεις της Προοδευτικής Παράταξης

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ στη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε το τελικό κείμενο της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού. Το κείμενο θα αποτελέσει το πολιτικό πλαίσιο  για τον διάλογο που ξεκινάμε –με ανοιχτές εκδηλώσεις και θεματικές προγραμματικές παρεμβάσεις- με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. 

10 ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Κείμενο Προβληματισμού της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγραμματικού Διαλόγου

  1. Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στοχεύει στη διεύρυνση του πολιτικού και κοινωνικού χώρου της Κεντροαριστεράς, ώστε να καταστεί ο ισχυρός προοδευτικός φορέας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην χώρα.
Στηρίζεται στην μεγάλη πολιτική συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας, του ριζοσπαστικού Κέντρου.

Είμαστε Παράταξη Πατριωτική: Εμπνεόμαστε από ένα σύγχρονο πατριωτισμό, μακριά από λογικές πατριδοκαπηλίας, που θέλει μια Ελλάδα ισχυρή, ειρηνική και ευημερούσα, με ουσιαστικό ρόλο μέσα στην διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα.
Προωθούμε την Ενότητα του λαού μας, την ομοψυχία και την Εθνική Συνεννόηση, μακριά από τις επικίνδυνες διχαστικές λογικές, που με ευθύνη των πάσης φύσης εθνολαϊκιστών αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Είμαστε Παράταξη Ευρωπαϊκή: Θεωρούμε την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή και αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση.
Αγωνιζόμαστε μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες για μια Ευρωπαϊκή Ένωση με περισσότερη Δημοκρατία, με ισχυρό σύστημα κοινωνικής προστασίας, με Ανάπτυξη, με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ΤΩΡΑ οφείλει να πάρει τα μηνύματα των πολιτών και να αλλάξει.
Έχουμε καθαρές διαχωριστικές γραμμές από την συντήρηση, από τις πολιτικές της συνεχούς λιτότητας. Εντείνουμε τα μέτωπά μας απέναντι στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία.

Είμαστε Παράταξη Δημοκρατική: Συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός Αξιόπιστου, Διαφανούς Πολιτικού Συστήματος, το οποίο σέβεται και αναβαθμίζει τους θεσμούς και κατοχυρώνει διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου.
Ενός Πολιτικού Συστήματος θωρακισμένου απέναντι στην αθέμιτη επιρροή του πολιτικού χρήματος και της διαπλοκής.
Με σεβασμό και διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών, με κατοχύρωση τη αξιοκρατίας και της ισοπολιτείας, με πλήρη αποδοχή της διαφορετικότητας.
Είμαστε Παράταξη Προοδευτική: Συνδέουμε την παραγωγή πλούτου με την δίκαιη διανομή του. Για να υλοποιήσουμε τον στόχο μιας Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Φέρνουμε στην πρώτη γραμμή την μάχη για την Ανάπτυξη, για επενδύσεις, αλλά συνδέοντάς τις με την δημιουργία  θέσεων εργασίας, δίνοντας ευκαιρίες για εξέλιξη, επιχειρηματικότητα, δημιουργία στην νέα γενιά.
Στοχεύουμε με κοινωνική ευαισθησία, στην παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών σ’ όλους τους πολίτες, αλλά και στην κατά προτεραιότητα στήριξη με στοχευμένες πολιτικές των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, για την διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής.
Εναρμονίζουμε λειτουργικά τις σχέσεις του Κράτους-Αγοράς-Κοινωνίας ώστε να ανοίξουν καινούριοι δρόμοι για την χώρα και τους πολίτες. Με συνεργατική και όχι ανταγωνιστική σχέση.
Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, σε μια Νέα Αρχή, με όλες τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου .

Είμαστε Παράταξη Μεταρρυθμιστική: Με τολμηρές αλλαγές και ανατροπές ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των παραπάνω στόχων μας.
Μεταρρυθμίσεις όμως που είναι υπέρ των πολιτών, που προωθούν την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις, τις Θέσεις Εργασίας, το Σύγχρονο και Αποτελεσματικό Κοινωνικό Κράτος, την ευελιξία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης.
Μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή «μόδα», αλλά έχουν πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο και την αποδοχή της Κοινωνίας.
Προοδευτικές ανατροπές που αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν την κρίση.
Το μήνυμά μας είναι σαφές:
  • Δυναμική Ελλάδα με Παραγωγική Οικονομία.
  • Ισχυρή Ελλάδα με Κοινωνία Δικαιοσύνης.
  • Εθνική Ομοψυχία με ενότητα των Ελλήνων.

  1. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Οι πολιτικές μας Πρωτοβουλίες που υλοποιούν τους στρατηγικούς στόχους μας πρέπει να απευθύνονται και να εκφράζουν:
  • Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, τα ελληνικά νοικοκυριά.
  • Τα μεσαία στρώματα που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και σήμερα φτωχοποιείται και ισοπεδώνεται από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με τους φόρους, την ανεργία, την περικοπή των συντάξεων, την απειλή των πλειστηριασμών.
Ανθρώπους που νιώθουν απογοήτευση, οργή, φόβο.
Οφείλουμε σ’ αυτούς να δώσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες να ξαναζωντανέψουν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες τους για μια καλύτερη ζωή, και διάθεση συμμετοχής τους στην κοινή προσπάθεια. Όντας όμως εμείς σοφότεροι από τις εμπειρίες της κρίσης και αποφεύγοντας τα λάθη των αλόγιστων παροχών και των «εύκολων λύσεων» παλαιότερων περιόδων.
  • Στους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και να εξελιχθούν, να επιχειρήσουν στην πατρίδα τους, με αξιοκρατία και μακριά από κρατικοδίαιτες λογικές. Που πιστεύουν σε μια χώρα ανταγωνιστική, ανοιχτών οριζόντων που προσφέρει την δυνατότητα δημιουργίας στους πολίτες της.
  • Στους οικονομικά ασθενέστερους, που χρειάζονται την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη. Να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους, και να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας, που οδηγεί σε απόγνωση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Μέτρα που θα αποτελούν το «μέρισμα της ανάπτυξης» για τους κοινωνικά αδύναμους και όχι το αποτέλεσμα της εξοντωτικής υπερφορολόγησης.

  1. ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

Οι προτεραιότητες που πρέπει να επιλέξουμε και να κατευθύνουμε τις πρωτοβουλίες μας είναι:

Η πρώτη:
Ένα Αναπτυξιακό Σοκ με την προσέλκυση επενδύσεων.
Με την διαμόρφωση σταθερών όρων στη λειτουργία του κράτους, στην αγορά, στη Δικαιοσύνη, στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που θα δώσουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωρεί στο δρόμο της Ανάπτυξης.
Οι προτάσεις μας αποτελούν τον «επιταχυντή» της Ανάπτυξης επικεντρώνοντας:
  • Στην στοχευμένη μείωση τη φορολογίας ως κίνητρο επιχειρηματικότητας.
  • Στην στήριξη της Μικρομεσαίας επιχείρησης και την παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» σε έντιμους επιχειρηματίες που έπληξε η κρίση.
  • Στην εξυγίανση του Πιστωτικού Συστήματος για αποκατάσταση της ρευστότητας, με επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων.
  • Στην παροχή κινήτρων για τον Πρωτογενή Τομέα.
  • Στην ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων που συνδέονται με νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
  • Στην πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους και την κατοχύρωση της αξιοκρατίας.

Η δεύτερη:
Στηρίζουμε τον Πολίτη, την Ελληνική Οικογένεια.
Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για:
  • Την ανακούφιση των νοικοκυριών με το ολοήμερο σχολείο και το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.
  • Την σύνδεση όλων των πολιτικών μας με την δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
  • Την ισχυροποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Αξιοπρεπείς συντάξεις. Διασφάλιση των συντάξεων για την Νέα Γενιά και την ενίσχυση του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων.
  • Ένα νέο ΕΣΥ με ποιοτικές υπηρεσίες στα Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και μέριμνα για τον κάθε πολίτη.
  • Δικαίωμα στην μόρφωση για όλους και την καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου για την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα.
  • Προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

Η Τρίτη:
Κοινωνική Αλληλεγγύη προς αυτούς που έχουν ανάγκη.
Με:
  • Χορήγηση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος σ’ όσους αντιμετωπίζουν την ακραία φτώχεια.
  • Ενσωμάτωση της διάστασης της Αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές.
  • Επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ με άρση των στρεβλώσεων και αδικιών που η πολύχρονη εφαρμογή του διαμόρφωσε.

Η τέταρτη.
Παρέμβαση στα Εθνικά Θέματα μείζονος σημασίας
Ιδιαίτερα με την ανάληψη πρωτοβουλιών προς την Διεθνή Κοινότητα για την αντιμετώπιση των επεκτατικών προκλήσεων του κ. Ερντογάν και για την στήριξη της Κύπρου για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ με προσήλωση στην αρχή “η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει”.

Η Πέμπτη.
Πρωτοβουλίες για τις Θεσμικές αλλαγές.
Με αιχμές:
  • Την προετοιμασία για μια ουσιαστική διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος στην Βουλή. Διαδικασία που θα αναβαθμίζει το πολιτικό σύστημα και θα ενισχύει τους θεσμούς και τα δικαιώματα των πολιτών.
Ενδεικτικά ζητήματα:
Α) Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεση της εκλογής του από τη θητεία της Βουλής.
Β) Η ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος σε θέματα Ποινικής Ευθύνης Υπουργών, ασυλίας βουλευτών, χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.
Γ) Αλλαγή τρόπου επιλογής της ηγεσίας ανώτατων δικαστηρίων.
Αναβάθμιση του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλαγή της διαδικασίας συγκρότησης – λειτουργίας εξεταστικών επιτροπών.
  • Την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, από τις επιχειρούμενες Κυβερνητικές παρεμβάσεις.
  • Την ενίσχυση της δικαιοδοσίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών από τις επιχειρούμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Την στήριξη ειδικά του Ε.Σ.Ρ., στις διαδικασίες που το ίδιο αυτόνομα θα προωθήσει για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
  • Την επαναφορά των προτάσεών μας για αλλαγές που ενισχύουν την διαφάνεια στο πολιτικό μας σύστημα (π.χ. σπάσιμο μεγάλων περιφερειών).

Η έκτη
Για την αλλαγή της Ευρώπης και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Με κύρια ζητήματα:
  • Την διαμόρφωση της νέας πολιτικής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις τολμηρές αλλαγές που απαιτούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις πολιτικές της.
  • Την ενίσχυση των πρωτοβουλιών προς τα Σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης για την εξασφάλιση της συμβολής τους στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.
  • Την διεκδίκηση της ουσιαστικής συμβολής της Ένωσης για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος με δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των χώρων στην βάση των αρχών της αλληλεγγύης.
  • Στην μετεξέλιξη της Ε.Ε. σε δημοκρατική Πολιτική Ένωση με στόχο την ευημερία των κοινωνιών και την προστασία των πολιτών.

  1. ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ: ANAΠΤΥΞΗ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Οι προτάσεις μας γι’ αυτές τις προτεραιότητες πρέπει:

Να αξιοποιηθούν τόσο τα «50 Βήματα για Αλλαγή Πολιτικής» στα οποία κατέληξε η Συνδιάσκεψή μας, αλλά και το πόρισμα της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μαζί με τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τα Κοινωνικά Κινήματα την Εθνική Αναπτυξιακή και Κοινωνική Συμμαχία, που θα δώσει την δυνατότητα να κάνουμε πράξη τους στόχους μας.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους.
Με σαφείς στόχους και συμμετοχή και όφελος για όλους.
Με μια νέα σχέση κράτους – κοινωνίας – αγοράς, δημιουργική, διάφανη, που στηρίζεται στην προσπάθεια, με τομές, με αποδεκτές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, με ΟΡΑΜΑ και ΣΧΕΔΙΟ για το μέλλον.
Μια σχέση όπου το «Κράτος» θα επιτελεί τον στρατηγικό του ρόλο για την Ανάπτυξη, θα είναι φιλικό στον πολίτη και στις επενδύσεις, αλλά και θα ελέγχει την εφαρμογή των νόμων, θα ρυθμίζει με ανεξάρτητες αρχές την λειτουργία των αγορών, θα μεριμνά για τα έσοδα, θα εγγυάται με συγκεκριμένες πολιτικές την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.
Όπου ο Ιδιωτικός Τομέας θα επιχειρεί ελεύθερα και δημιουργικά σε  ένα σταθερό περιβάλλον, με σχέσεις εμπιστοσύνης με την Εκτελεστική Εξουσία, αλλά με αποδοχή των κανόνων και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους.
Και να τα ξεκαθαρίσουμε απόλυτα.
Χωρίς τις κρατικοδίαιτες λογικές και τις προνομιακές προσβάσεις του παρελθόντος.
Χωρίς λογικές ασυδοσίας εις βάρος της κοινωνίας.
Όπου η Κοινωνία θα ενημερώνεται, θα ελέγχει, θα συμμετέχει και θα στηρίζει όλη την προσπάθεια.

  1. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: ANIKANOI KAI EΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

5Α. Η τοποθέτησή μας απέναντι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι απόλυτα σαφής.
Είναι μια Κυβέρνηση αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευθεί, να διασφαλίσει την έξοδο από την κρίση, να οδηγήσει στην Ανάπτυξη.
Είναι μια Κυβέρνηση που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, διέπεται  απόλυτα από καθεστωτικές αντιλήψεις.
Είναι μια Κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο.

5Β. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.
Πρόκειται για ένα πολιτικό χώρο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του εθνολαϊκισμού και με έντονες τάσεις καθεστωτισμού.
Εκμεταλλεύθηκε με λαϊκισμό την κρίση, εξαπάτησε τους πολίτες και τώρα καταρρέει υφιστάμενος τις συνέπειες των επιλογών του.
Ας μην περιμένουν ανταπόκριση στις «εκκλήσεις» στελεχών τους. Συνένοχοι στα αδιέξοδα που δημιουργούν για την χώρα δεν θα γίνουμε. Καμία συνεργασία μαζί τους που δεν εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο της Εθνικής Συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν μας αφορά.
Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο.
Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική δική μας ενίσχυση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα.

Διατηρούμε βέβαια και ενισχύουμε τους δεσμούς μας με τον κόσμο της αριστεράς, τους απλούς πολίτες που πιστεύουν στην ανάγκη προοδευτικών λύσεων για την χώρα.

  1. Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ.

6Α. Λύση όμως δεν αποτελεί η συντηρητική παλινόρθωση, η ηγεμονία της Δεξιάς με ή χωρίς «συμπλήρωμα».

Οι προσκλήσεις για «μέτωπα» του κ. Μητσοτάκη δεν μας αφορούν.
Η σύμπλευση εξάλλου με την ΝΔ είναι κατανοητό ότι αποτελεί την καλύτερη πολιτική «χορηγία», προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την μελλοντική συντήρησή του.

6Β. Η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις πολιτικές που οδήγησαν στα Μνημόνια.
Είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων.
Αρνείται επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της για την αλόγιστη και εθνικά επιζήμια στάση της, όταν σήκωνε και τις δικές της δήθεν αντιμνημονιακές σημαίες στις πλατείες και στα Ζάππεια.
Ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενό τους δεν έχει καταθέσει.
Αναφέρεται μόνο σε θέματα της φορολογίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ αποφεύγει  επιμελώς την οποιαδήποτε αναφορά ή δέσμευση για τα ελληνικά νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.
Αποφεύγει επίσης να παρουσιάσει τις θέσεις του για το μέλλον του ΕΣΥ και της κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα.
Η ΝΔ είναι το κόμμα της συντήρησης, της Ελληνικής δεξιάς, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προνομιακό συνομιλητή μας.
Η στάση της με την καταψήφιση του βοηθήματος και την υπερψήφιση της αναστολής του ΦΠΑ, στα νησιά, αναδεικνύει την αναξιοπιστία και τον καιροσκοπισμό της.

  1. ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ ΔΙΠΟΛΟ – ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

7Α. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο ισχυρός φορέας της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης της Κεντροαριστεράς.
Με καταλυτικό ρόλο για τις πολιτικές εξελίξεις. Ως το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Με εκλογική δύναμη που θα ανοίγει τον δρόμο γι’ αυτή την προοπτική.
Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε κόμμα «μπαλαντέρ», δεν στοχεύουμε σε ένα συμπληρωματικό ρόλο σε οιαδήποτε κατεύθυνση. Ρόλο που ουσιαστικά θα αποδειχθεί «μιας χρήσης».
Το νέο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που επιχειρείται να στηθεί, να επιβληθεί εκ των άνω στην πολιτική ζωή, εμείς θα το ανατρέψουμε. Γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα.
Με την δική μας ισχυροποίηση μέσα στην Κοινωνία, με στόχο την ενιαία πολιτική έκφραση όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, με τον νέο σύγχρονο προοδευτικό πολιτικό μας λόγο, συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις.

7Β. Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι ο διακριτός ρόλος, η δική μας πολιτική «ταυτότητα», ο αυτόνομος λόγος μας για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών.
Διακριτός ρόλος δεν σημαίνει ίσες αποστάσεις.
Αυτός που κυβερνά -και μάλιστα αρνητικά- είναι λογικό να δέχεται πολύ μεγαλύτερη κριτική από αυτόν που αντιπαλεύεται και μόνο διατυπώνει τις δικές του θέσεις. Η συντηρητική παράταξη όμως παραμένει στρατηγικά ο ιδεολογικός μας αντίπαλος.
Ο Διακριτός ρόλος, αυτόνομος λόγος, συνδέεται με την δική μας καθαρή πρόταση, την τοποθέτηση σε κάθε θέμα με βάση τα δικά μας «πιστεύω», και χωρίς να συσχετίζεται με σκοπιμότητες και τακτικές των άλλων κομμάτων.
ΔΕΝ ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ.
Στην Βουλή ασκούμε δυναμικά τον θεσμικό μας ρόλο ως αντιπολίτευση. Οι τελικές θέσεις και η στάση μας διατυπώνονται όμως με βάση τις αντιλήψεις μας, και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του Ελληνικού λαού.

  1. ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ – ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ

8Α.  Ο τόπος πρέπει επί τέλους να βγει από την κρίση.
Γι’ αυτό απαιτείται η Εθνική Συνεννόηση και η συμφωνία όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, σε μια Εθνική Γραμμή με ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια.
Μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης που θα μπορεί να διαπραγματευθεί σωστά με τους εταίρους μας για την αναδιάρθρωση – απομείωση του Δημόσιου χρέους, για την μείωση των στόχων για τα ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, για την ενίσχυση της Ανάπτυξης, να εγγυηθεί τις πραγματικά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Μια Κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας που στηρίζεται μόνο στο bonus του εκλογικού νόμου και αντιμετωπίζει την οξεία αντιπολίτευση και όπως στο παρελθόν την υπονόμευση των υπολοίπων, έχει αποδειχθεί πως δεν έχει την ισχύ να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα και κινδυνεύει να καταστεί «αναλώσιμη». Να παρασυρθεί επίσης στις γνωστές καταδικασμένες λογικές του πελατειακού κράτους.
Όλα τα κόμματα που διακηρύσσουν την πίστη τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν με συνέπεια στην τελική προσπάθεια.
Αλλιώς  ελλοχεύει ο κίνδυνος του «φαύλου κύκλου» αναπαραγωγής της κρίσης που θα οδηγήσει σε επικίνδυνα αδιέξοδα.

8Β.  Είναι φανερό ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν την Εθνική Συνεννόηση, επομένως για να γίνει πράξη χρειάζονται υπερβάσεις που είτε θα τις τολμήσουν τα πολιτικά κόμματα, είτε θα τις επιβάλλει ο λαός.
Για τους λόγους αυτούς διεκδικούμε επιτακτικά την ΑΛΛΑΓΗ των Κοινωνικών και Πολιτικών Συσχετισμών και την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Αλλαγές συσχετισμών που θα δυναμώσει το αίτημα για την Εθνική Συνεννόηση, ως εθνική ανάγκη και κοινωνική απαίτηση, και θα αναγκάσει το πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί.
Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα ακυρώνει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι μόνο με αντιστροφή της «σειράς» εκλογής των δήθεν μονομάχων.
Αλλά με ακύρωση κάθε λογικής «αυτοδυναμίας».
Και ταυτόχρονα με ακύρωση κάθε λογικής λαϊκίστικης και εκ του «ασφαλούς αντιπολίτευσης» κάποιου εκ των 2 κομμάτων, στην προοπτική «μελλοντικής εξουσίας».

8Γ. Η Εθνική Συνεννόηση στηρίζεται στην υιοθέτηση της Εθνικής Γραμμής για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Το περιεχόμενο αυτής της Εθνικής Γραμμής πρέπει όμως να καθορισθεί από μια πρόταση Προγραμματικής Συμφωνίας, οι βασικές κατευθύνσεις της οποίας ήδη διαμορφώνονται με βάση τις δικές μας ολοκληρωμένες προτάσεις.

  1. ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Η ενίσχυση και διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με στόχο τον ενιαίο ισχυρό πολιτικό φορέα της Προοδευτικής Παράταξης, αποτελεί σταθερή επιλογή μας.
Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλα τα κόμματα του ευρύτερου χώρου μας, τις Κινήσεις, τα πολιτικά στελέχη, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, είναι ανοιχτή.
Να συμμετάσχουν στις διαδικασίες μας, να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας, να συμβάλλουν στην νέα πορεία μας προς την Ελληνική Κοινωνία.
Με σεβασμό της αυτονομίας και των απόψεών τους.
Και να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς το Συνέδριο (εντός του 2017) που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης.
Στο πρώτο δίμηνο του 2017 θα καταλήξουμε στον συγκεκριμένο ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.
Το Συνέδριό μας θα είναι ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό .
Η πορεία προς το Συνέδριο απαιτεί την οργανωτική συγκρότηση, την πολιτική – προγραμματική εμβάθυνση και την ανάπτυξη δικτύων πρωτοβουλίας της ΔΗΣΥ σε όλη την Ελλάδα.
Είναι ώρα για κοινή πορεία, για συμβολή στην διαμόρφωση του νέου πολιτικού μας λόγου, για επανασύνδεσή μας με τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.

1Ο. ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Άμεσες κινήσεις
  1. Αξιοποίηση του πολιτικού κειμένου από τα στελέχη στις διαδικασίες πολιτικού διαλόγου σε όλη την Ελλάδα.
  2. Παρακολούθηση και καταγραφή των συμπερασμάτων και των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν κατά τις διαδικασίες της πολιτικής εξόρμησης των κλιμακίων της Δημ. Συμπαράταξης.
  3. Ανάληψη πρωτοβουλιών παρουσίασης και διαλόγου στην περιφέρεια και το Λεκανοπέδιο, πάνω στις ήδη επεξεργασμένες θέσεις μας για τα ζητήματα:
  • Ανάπτυξης και Απασχόλησης.
  • Στήριξης του πολίτη, του μη προνομιούχου Έλληνα και θέματα κοινωνικής προστασίας.
  • Οι προτάσεις μας για τις Εργασιακές Σχέσεις και τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις.
  • Ρύθμισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων.
  • Νέων πολιτικών στον Πρωτογενή Τομέα.

Πρέπει να δώσουμε βάρος στις ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και όχι στις γενικόλογες συζητήσεις που δεν δημιουργούν δυναμική!
Στην παρουσίαση των θέσεών μας μπορούν να συμβάλλουν επιστήμονες και ειδικοί, αλλά και νέοι άνθρωποι με διαδραστικό τρόπο μεταφέροντας εμπειρίες από δικές τους προσπάθειες (πχ επιχειρηματικότητας).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ.
Επιπρόσθετα πρέπει να επιχειρήσουμε πιλοτικά την διοργάνωση θεματικού χαρακτήρα εκδηλώσεων με πρόσωπα και στελέχη των κομμάτων και του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.
   4)Νέες πολιτικές Πρωτοβουλίες για
  • Τις προοπτικές των Επενδύσεων και αναδιάρθρωσης του Δημ. Χρέους.
Εκδήλωση τον Ιανουάριο στην Αθήνα και επεξεργασία προτάσεων.
  • Εξειδίκευσης των θέσεων μας για Υγεία και Παιδεία.
  • Παρέμβαση στα μείζονα, Εθνικά Θέματα.
  • Επεξεργασία θέσεων για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
  • Το βασικό πλαίσιο των προτάσεων μας για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Παράλληλα με την επεξεργασία και ανάδειξη των θέσεων μας θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες Προγραμματικού Διαλόγου σε επί μέρους ζητήματα με τους φορείς της Παραγωγής, της Κοινωνίας, της Αυτοδιοίκησης.
Οι νέες προτάσεις μας πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την ενίσχυση και αναβάθμιση των διαχρονικών δεσμών μας με τα Κοινωνικά Κινήματα.
Με την ενεργοποίηση των Περιφερειακών οργάνων της Συμπαράταξης μπορεί να προχωρήσει και η διαμόρφωση του Αναπτυξιακού Σχεδίου για κάθε Περιφέρεια, σε στενή συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.