Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Επιτυχής εκτόξευση Galileo: Ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στο διάστημα

Με την επιτυχή εκτόξευση τεσσάρων δορυφόρων Galileo χθες, η συστοιχία Galileo έφτασε σήμερα τους 18 δορυφόρους σε τροχιά, από τους 24 τουλάχιστον που απαιτούνται για παγκόσμια κάλυψη. Είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκός εκτοξευτής, ο Ariane-5, χρησιμοποιήθηκε για το Galileo. Οι νέοι δορυφόροι θα επιταχύνουν την ανάπτυξη του Galileo, του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης της Ευρώπης.

Ο κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την ενεργειακή ένωση, δήλωσε τα εξής: «Η πρόσφατη εκτόξευση Galileo δείχνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαστημικών τεχνολογικών εξελίξεων και έχει πλέον αυτόνομη πρόσβαση στο διάστημα. Το Galileo θα αποφέρει απτά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές. Με τις ακριβείς υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης που προσφέρει, θα υποστηρίξει ευρύ φάσμα υπηρεσιών από τις μεταφορές, τη γεωργία, την υγεία και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις επιχειρήσεις διάσωσης και πολλές άλλες».

Η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Eπίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Η εκτόξευση του Galileo ήταν μεγάλη επιτυχία. Με περισσότερους δορυφόρους σε τροχιά, το σύστημα Galileo θα είναι σύντομα σε θέση να παράσχει τις πρώτες υπηρεσίες για τους χρήστες του. Εξάλλου, θα αξιοποιήσουμε την επιτυχία του εκτοξευτή Ariane τόσο για να διασφαλιστεί η αυτόνομη πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα, όσο και για να ενισχυθεί η θέση της ως βασικού παράγοντα του διαστήματος

Το Galileo -ως σημαντικό μέρος της διαστημικής στρατηγικής της Επιτροπής- θα προσφέρει ακριβέστερες πληροφορίες παγκόσμιου εντοπισμού θέσης και χρονοπροσδιορισμού αφότου τεθεί σε λειτουργία. Στο πλαίσιο των αρχικών υπηρεσιών, που σύντομα θα είναι διαθέσιμες, το Galileo θα παρέχει υποστήριξη στις επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης, στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα προσδιορισμού θέσης, ταχύτητας και χρόνου.

Το Galileo αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2020. Μέχρι τότε, προβλέπεται ότι η συμβολή του θα βελτιώσει τα συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων και τα σήματα κινητών τηλεφώνων, θα καταστήσει ασφαλέστερες τις οδικές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές και θα επιδράσει καταλυτικά στην Έρευνα και την Ανάπτυξη αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.