Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την συμβολή του Ιερομόναχου Νικόλαου Δοχειαρίτη στην ψαλτική τέχνη

To Σάββατο 30 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τον Ιερομόναχο Νικόλαο Δοχειαρίτη εξ Ομβριακής, στην Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου στην Ομβριακή. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Δομοκού, την Τοπική Κοινότητα Ομβριακής και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.

Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου με την συμμετοχή ιερέων από την Μητρόπολη και τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Δομοκού και στη συνέχεια τελέστηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεγάλου Μουσουργού και διδασκάλου στην Ψαλτική Τέχνη, Ιερομονάχου Νικολάου Δοχειαρίτη. 

Στη Θεία Λειτουργία έψαλλαν, ο Μουσικοδιδάσκαλος και Θεολόγος, Επίκουρος καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης  Ακαδημίας Κρήτης και συγγραφεύς του βιβλίου: «Ο Νικόλαος Δοχειαρίτης (εξ Ομβριακής) και η συμβολή του στην ψαλτική τέχνη», κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ, καθηγητές της Σχολής, ο τέως Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Στυλιανός Μαστρογιάννης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Παλιούρας και πολλοί μαθητές της σχολής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας αναφερόμενος  στον Ιερομόναχο Νικόλαο Δοχειαρίτη. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η καταγωγή του Ιερομόναχου είναι ιδιαίτερη τιμή για την Μητρόπολη της Φθιώτιδας και για  την  τοπική κοινότητα της Ομβριακής.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιότατος τίμησε με το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου τον π. Κωνσταντίνο Καρβέλη, Αρχιερατικό Επίτροπο Δομοκού και Ξυνιάδος, Εφημέριο της κοινότητας Βουζίου, για την τριακονταετή επέτειο ιεροσύνης του και για την προσφορά της διακονίας του  στην Αρχιερατική Περιφέρεια Δομοκού και Ξυνιάδος.

Ακολούθησε το ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του μακαριστού Ιερομονάχου Νικολάου Δοχειαρίτου.

Αμέσως μετά στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής ακολούθησε κέρασμα και ο κ. Στρουμπάκης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ. Νικόλαο για την Ευλογία και την παρουσία του στην εκδήλωση, το Δήμο Δομοκού και την Τοπική Κοινότητα Ομβριακής για την πρόσκληση και παρουσίασε λεπτομερώς το πρόσωπο, τη ζωή και το πολυσχιδές έργο του σπουδαίου αυτού Ομβριακίτη Ιερομονάχου, το γένος Πρωτοπαππά, στην κωδικογραφική και συνθετική δραστηριότητα και στις επί μέρους μουσικές δραστηριότητες της βυζαντινής μουσικής.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης τα μέλη του Συνδέσμου ιεροψαλτών Φθιώτιδος έψαλλαν βυζαντινούς ύμνους, έργα μελοποιημένα από το Νικόλαο Δοχειαρίτη.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ο οποίος συνεχάρη τον κ. Στρουμπάκη για το κοπιώδες έργο του, το Δήμο Δομοκού και την Τοπική Κοινότητα Ομβριακής για την όμορφη αυτή πνευματική εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Δημήτριος Τζιαχρήστας ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για την φιλοξενία της εκδήλωσης στο χώρο του Μοναστηριού και επέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Μ. Στρουμπάκη. Ο Αντιδήμαρχος Ξυνιάδος, κ. Αχιλλέας Ντελής επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος κ. Παλιούρα, ο οποίος με την σειρά του επέδωσε τιμητική πλακέτα του Συνδέσμου στον κ. Μ.  Στρουμπάκη.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην  εκδήλωση που ακολούθησε  παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Δημήτριος Τζιαχρήστας, ο Αντιδήμαρχος κ. Αχιλλέας Ντελής, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ομβριακής κ. Νικόλαος Αποστολόπουλος, ο τέως Δήμαρχος Δομοκού κ. Δημήτριος Τσόγκας και πλήθος πιστών από την Ομβριακή και την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού.

Χαιρετισμός της Εκδήλωσης από το Δήμαρχο  Δομοκού 

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σεβασμιότατο για τη φιλοξενία στο χώρο του Μοναστηριού, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ομβριακής και το Τοπικό Συμβούλιο, τον κ. Αποστολόπουλο Θεόδωρο, τον κ. Παλιοκώστα Δημήτρη, τον κ. Μανολόπουλο Νικόλαο και τον κ. Σούλιο Γεώργιο για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν για να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση.

Σήμερα δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να γνωρίσουμε τη μεγάλη προσωπικότητα του Νικόλαου Δοχειαρίτη μέσα από το πολύμορφο και σπουδαίο έργο του.

Οι συντοπίτες μας, με δεδομένη την άμεση στήριξη  του Δήμου αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, διοργάνωσαν αυτή την εκδήλωση – αφιέρωμα προς τιμήν του Ιερομόναχου.

Ας ακούσουμε με προσοχή όσα θα λεχθούν σχετικά με το ιδιαιτέρως σημαντικό, έργο του Ομβριακίτη Ιερομόναχου, στην προσπάθειά μας να τιμήσουμε τον μακαριστό συμπατριώτη μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη μοναχή Μακαρία και το Σύλλογο Γυναικών Ομβριακής για την πολύτιμη προσφορά τους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΤΗΣ, ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ

Ο Νικόλαος Δοχειαρίτης, γιος του Ιωάννου Πρωτοπαππά, γεννήθηκε στην Ομβριακή το 1781 και πέθανε στο Άγιο Όρος το 1845.

Ανήκε στη Μονή Δοχειαρίου, αλλά έζησε για μεγάλο διάστημα και στην Πρωτεύουσα Καρυές, γνωστός και ως Νικηφόρος.

Ο Νικόλαος Νικηφόρος Δοχειαρίτης είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αγιορείτικης και ευρύτερης ψαλτικής παράδοσης του 19ου αιώνα. Η καταγωγή του γίνεται γνωστή από τον Κώδικα Ζητειών της Μονής Δοχειαρίου, όπου στο φ.256ν αναφέρεται: «Έτος 1830 παράδοσις του πα(πα) κυρ νηκιφόρ(ου) ψάλτ(ου)δομοκυότ(ου) χορίον Ομβριακή λεγόμενον. Έδοσεν εις το μοναστήριον γρ(όσια)2500 από ζητείαν». Η μουσική του δράση τοποθετείται στο διάστημα 1820- 1840 και διασώζονται πάνω από 50 μουσικοί Κώδικες διάσπαρτοι στο Άγιο Όρος και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

Η μουσική του προσφορά έγκειται στο ότι:

Μετέγραψε μεγάλο όγκο μουσικών κειμένων σε σημειογραφία καταληπτή και αναλυτική. Συνέχισε τη διάδοση των παλαιών μελών στη νέα μουσική γραφή, διότι ήταν γνώστης του πριν από το 1814 παλαιού μουσικού συστήματος, αλλά και του νέου, που υφίσταται μέχρι τις μέρες μας.

Διέπρεψε στη διδασκαλία  της Βυζαντινής Μουσικής στο χώρο του Αγίου Όρους, ιδρύοντας δικό του μουσικό διδασκαλείο.

Μελοποίησε πολυελαίους, χερουβικά, μαθήματα, ιδιόμελα. οκτάηχα Απολυτίκια για τις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές κ.α., που καταδεικνύουν μία ολοκληρωμένη μουσική προσωπικότητα.

Ο Νικόλαος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τέσσερις Αγιορείτες εξηγητές, τον Ματθαίο Βατοπαιδινό, τον Ιωάννη Διονυσιάτη και το Θεοφάνη Παντοκρατορινό.

Στο αρχείο της Μονής Δοχειαρίου υπάρχουν δύο χειρόγραφες επιστολές προς το Νικόλαο από τους συγγενείς του από την Ομβριακή. Η μία από τον Παναγιώτη Πρωτοπαππά 1834 και η άλλη, επίσης, από τον Παναγιώτη Πρωτοπαππά, Ιερέα. Στο γράμμα του Παναγιώτη αναφέρεται το όνομα Σακελλαρίου, όπως αναφέρεται και στους εκλογικούς καταλόγους του 1883, Παναγιώτης Πρωτοπαππάς ή Σακελλαρίου.

Τα στοιχεία αυτά μας έγιναν γνωστά από το Δρ. Μιχάλη Στρουμπάκη από τη Χίο, ο οποίος έγραψε διδακτορική διατριβή στο Θεολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Ο Νικόλαος Δοχειαρίτης εξ Ομβριακής και η συμβολή του στην ψαλτική τέχνη». Η εργασία αυτή εκδόθηκε σε βιβλίο το 2014 από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.