Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Το Ποτάμι: Στόχος ένα μεγάλο ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό Κίνημα

Η αντιπολιτευτική τακτική του Ποταμιού, τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο και η συμμετοχή του Κινήματος στις διεργασίες για τη δημιουργία ενός νέου φορέα στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, απασχόλησαν τις εργασίες της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων, που συνεδρίασε το Σάββατο στην Αθήνα. Ύστερα από πολύωρη συζήτηση στην οποία αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η πρόταση του επικεφαλής και του Πολιτικού Συμβουλίου και αποφασίστηκαν οι προϋποθέσεις για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Ποτάμι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την δημιουργία ενός ριζοσπαστικού κινήματος που θα καλύπτει φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές. Όλους αυτούς που ασφυκτιούν από την ανερμάτιστη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και τον κρατισμό, τον κομματισμό και τον λαϊκισμό που τόσα χρόνια κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή. Το Ποτάμι δεν συναινεί στη σύμπραξη με κάποιο κόμμα, ούτε θα αποτελέσει μέρος ενός συνασπισμού κομμάτων.

Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη: όχι στην συγκρότηση ενός μεγαλύτερου μηχανισμού που θα εμπεριέχει τους παλιούς μηχανισμούς. Ο στόχος για μας είναι στο τέλος της ημέρας και αν συμφωνήσουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του κεντρώου χώρου να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας ριζοσπαστικός και μεταρρυθμιστικός. Νέος φορέας από την κοινωνία, μέσω της μαζικής συμμετοχής των πολιτών και όχι προϊόν παζαριών και συμβιβασμών με τα παλιά κόμματα. Δεν μας ενδιαφέρει η συνένωση των υπαρχουσών πολιτικών δυνάμεων και ούτε αισθανόμαστε αποσχησθέν τμήμα κάποιου κόμματος. Από την ιδρυτική του διακήρυξη, το Ποτάμι έλεγε ότι είμαστε η μαγιά του καινούριου και μιλούσε για τη συνωμοσία του καλού. Επιδίωκε από την πρώτη μέρα, τις συνεργασίες, τη σύνθεση που θα πολλαπλασιάσει τις δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Και για να είναι ξεκάθαρο, όταν λέμε δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις, εννοούμε τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού. Εννοούμε τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Των αριστερών μεταρρυθμιστών. Τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού κέντρου. Της Οικολογίας. Αυτές τις δυνάμεις καλούμε σε αυτό το προσκλητήριο που θα έχει ως κατάληψη αλλά και ως νέα αρχή την εκλογή ενός αρχηγού από την βάση. Μια εκλογή που θα πρέπει να συγκινήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ενδεικτικές τοποθετήσεις μελών της ΜΕΣΥΑ:

Παναγιώτης Καρκατσούλης - Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου:

«Το Ποτάμι έχει μπει σε σταθερή θέση. Πρέπει να είμαστε εγγυητές του μέλλοντος της πατρίδας μας. Δεν φοβάμαι κανέναν διάλογο με κανέναν».

Δημήτρης Αβραμίδης, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου:

«Οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε είναι δύσκολες αλλά είναι και γοητευτικές. Όλοι εμείς που προσήλθαμε στο Ποτάμι το κάναμε για να συναντηθούμε με ευρύτερα μέρη της κοινωνίας. Σε όσους μου λένε «πάτε με το ΠΑΣΟΚ» απαντάω «θα αναμετρηθούμε με το ΠΑΣΟΚ».

Ζωή Αποστολοπούλου, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου:

«Το Ποτάμι έχει εισέλθει σε διαδικασίες πολιτικής ωρίμανσης. Έχει αποδειχτεί ότι είμαστε οι πιο αποφασισμένοι. Να μεταδώσουμε μια θετική πνοή».

Έ​λσα​ Α​πέργη,​​ ΜΕΣΥΑ (Β’ Αθήνας)​:

«Νομίζω πως είναι σαφές, πως με αυτή μας την επιλογή αποκλείουμε οποιαδήποτε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες για ενοποίηση αυτού του χώρου της προόδου που όλους μας ενώνει, αλλά θέλουμε να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.»

Δημήτρης Σακατζής, ​ΜΕΣΥΑ (​Λάρισα):

«Το Ποτάμι είναι κόμμα θέσεων/προτάσεων και προτάσσει, ως αρχικό βήμα για την επίλυση της εξίσωσης της κρίσης, τη διάλυση του κομματικού κράτους που έχει διαβρώσει θεσμούς και συνειδήσεις. Τα κόμματα του παλαιοκομματισμού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) είναι το κομματικό κράτος.»

Ιάσονας Φωτήλας, Βουλευτής Αχαΐας:

«Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση. Μετά τις επόμενες εκλογές κορμός θα είναι η Ν.Δ. Και όσοι αναλάβουν την εξουσία θα κληθούν να διαχειριστούν την καταστροφή, όχι την κρίση».

Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής Αττικής:

«Να μιλήσουμε στους ανθρώπους της αποχής. Να ενδιαφερθεί ο κόσμος που απέχει. Εφικτός ο στόχος να προσέλθουν 200.000 στις κάλπες καθώς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έλαβαν 560.000 από κοινού. Δεν πάμε να «πασοκοποιήσουμε το Ποτάμι” αλλά να κάνουμε τις ιδέες μας να επικρατήσουν στο χώρο».

Γιάννης Παπανικολάου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου & Ειδικός Σύμβουλος του Επικεφαλής για θέματα Οικονομίας και Οικονομικών:

«Βιώνουμε μια μαζική επίθεση σε όλους τους πυλώνες του δημοκρατικού συστήματος. Η απλή αναλογική είναι συνταγή της πλήρους πόλωσης. Πρέπει να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη δημιουργία ενός ισχυρού ενδιάμεσου χώρου».

Όλγα Δούρου, ΜΕΣΥΑ (Α’ Πειραιά):

«Ήρθε η ώρα για μια νοητική επανάσταση και το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να την πραγματώσει, αλλά χρειαζόμαστε συμμάχους. Θέλει αρετή και τόλμη η πολιτική.»

Αθανάσιος Γαλάνης, ΜΕΣΥΑ (Λάρισα):

«Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό Ποτάμι που θα εκφράζει το μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό κέντρο ως αντίβαρο τόσο στο λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και στη συντήρηση της Νέας Δημοκρατίας.»

Μίλτος Κύρκος, Ευρωβουλευτής:

«Έχουμε εμπλακεί σε έναν διάλογο που στηρίζεται σε διαφορετικές αφετηρίες. Προχωράμε σε μια συνάντηση – σύγκρουση: Χάνουμε; Τι χάνουμε; Κερδίζουμε; Τι κερδίζουμε;Τις ιδέες που μας έφεραν στο Ποτάμι πρέπει να δούμε».

Πάνος Μπιτσαξής, Πολιτικός Υπεύθυνος του τομέα Νέας Γενιάς και Αθλητισμού:

«Έχω αρκετή πείρα και απόθεμα ρεαλισμού για να ψηφίσω και με τα δύο χέρια την πρόταση του Σταύρου. Σιγά, σιγά θα σπάσει η αντίληψη: «ας γκρεμιστεί η χώρα, αρκεί να μείνουμε εκεί». Όταν γράφεις μια ιστορία ούτε εσύ ο ίδιος, δεν ξέρεις πως θα τελειώσει».

Χριστίνα Λαπόρδα, ΜΕΣΥΑ (Καστοριά):

«Μας κάνει πολύ κακό αυτό που λένε «τα μαγειρεύετε με το ΠΑΣΟΚ». Τα στελέχη που έχουν μείνει στο ΠΑΣΟΚ είναι σκληροπυρηνικά. Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα που ήρθε για να κυβερνήσει. Δεν προσπαθούμε να ενωθούμε με το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μιλάμε για ένα νέο φορέα».

Λίλη Αγγελοπούλου, ΜΕΣΥΑ (Κυκλάδες):

«Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου. Να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα τρίτο πόλο που θα υπερισχύει των λαϊκιστών».

Γιώργος Αμυράς, Βουλευτής Β’ Αθήνας:

«Η χώρα μοιάζει με τραπέζι του μπιλιάρδο. Ρίχνεις τις μπάλες και δεν ξέρεις που πάνε. Οι 200.000 θα έρθουν να ψηφίσουν για μια σειρά από λόγους. Εάν δεν γίνει αυτό το Ποτάμι μόνο του. Εάν επιμένουμε με τις ιδέες μας δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Κλείστε τα μάτια στις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ τρέμει την ψήφο των παιδιών που έφυγαν έξω».

Ολυμπία Αναστασοπούλου, Πολιτική Υπεύθυνος του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

«Οι απέχοντες είναι το κοινό μας. Όταν ο Σταύρος έφτιαξε το Ποτάμι, αυτή ήταν η φιλοδοξία μας να εκφράσουμε τον κόσμο που δεν εκφραζόταν από τα υπάρχοντα κόμματα».

Πόπη Διαμαντάκου, Αντιπρόσωπος ΜΕΣΥΑ και μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής Διαλόγου:

«Το Ποτάμι πρέπει να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του. Να απευθυνθεί σε νέα ακροατήρια. Αυτούς που πήγαν στους καναπέδες. Ήταν πολύ σημαντική στιγμή όταν ο Σταύρος είπε ότι το Ποτάμι θα κάνει αυτό που βολεύει τη χώρα και όχι το κόμμα».

Παναγιώτης Πασπαλιάρης, ΜΕΣΥΑ (Β’ Αθήνας):

«Είμαστε εμείς που πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα. Δεν έχουμε καμιά δουλειά με το ΠΑΣΟΚ. Ο νικητής πρέπει να τα πάρει όλα. Πρέπει να διώξουμε τους παλιούς υπουργούς».

Σπύρος Δανέλλης, Βουλευτής Ηρακλείου:

«Υπάρχει ανάγκη συνεύρεσης του χώρου του κέντρου. Οφείλουμε να διακρίνουμε τον μεγάλο κίνδυνο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του αποκλεισμού των σχημάτων, των προσώπων, των πολιτών».

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Βουλευτής Λάρισας:

«Προφανώς δεν είναι επιδίωξη μας η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ του ’90 ή του ’80. Πέρα από τις καταβολές το Ποτάμι έχει ένα κοινό αίτημα: Δημιουργία μεταρρυθμιστικού σχήματος στο κέντρο».

Γιώργος Τσαούσης, Πολιτικός Υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής:

«Από τα γραφεία και τις μυστικές συσκέψεις δεν δίνονται μάχες. Και γιατί η Επιτροπή Διαλόγου δεν είχε έτοιμο το κείμενο του πορίσματος την Πέμπτη και το ανέβαλε για τέλος Ιουλίου»;

Ευαγγελία​ Μ​ιμίκου​, ΜΕΣΥΑ ​(​Ε​υβοια):​

«Το Ποτάμι είναι η χρήσιμη πολιτική δύναμη για τη χώρα. Ο αγώνας που καλούμαστε να δώσουμε πρέπει να οδηγεί στη νίκη του Επικεφαλής, των αρχών και των αξιών του Ποταμιού.»

Παναγιώτης Βλάχος, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου:

«Σε συνθήκες κρίσης οι παίκτες βρίσκονται στα άκρα. Να ξαναδυναμώσουμε την προοπτική του διαλόγου. Πρέπει να φτιάξουμε ένα συνεκτικό πακέτο προτάσεων για μια σειρά από θέματα».

Γιάννης Μεϊμάρογλου, Μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής Διαλόγου και Αντιπρόσωπος ΜΕΣΥΑ:

«Ή θα φτιαχτεί ένας νέος φορέας ή δεν θα συμμετάσχουμε. Η μόνη μάχη που δεν χάνεται είναι αυτή που δεν δίνεται».

Νικήτας Κάλφας, ΜΕΣΥΑ (Β΄Αθήνας):

«Δεν θα ήθελα να αυτοκαταργηθούμε. Δεν θα ήθελα να δώσουμε συγχωροχάρτια. Μπαίνει σε κίνδυνο το κίνημά μας».

Δημήτρης Τσιόδρας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού:

«Οι δυνάμεις που θέλουμε να μας ακολουθήσουν είναι πολύ περισσότερες του 3%. Να μη γίνει μία μάχη μηχανισμών αλλά μία πολιτική μάχη ιδεών».

Αθηνά Δρέττα, Αντιπρόσωπος ΜΕΣΥΑ:

«Αν νομίζετε ότι είμαστε ένα κόμμα ανάδελφο τότε δεν έχουμε καμία διαφορά από τα κόμματα του Θεοχάρη ή του Ραγκούση. Η Γεννηματά εξελέγη με 25.000 ψήφους, δεν μπορούμε να φέρουμε 35.000;»

Γιώργος Γκαρής, ΜΕΣΥΑ (Α’ Πειραιά):

«Η άρνηση του καινούργιου, το ΠΑΣΟΚ θα εκθέσει. Αφήστε τους να εκτεθούν».

Ηλίας Τασόπουλος, ΜΕΣΥΑ (νεολαία):

«Αν η προσπάθεια οδηγεί στο να ωθήσουμε τον προοδευτικό χώρο μακριά από τη φθοροποιό επίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Ποτάμι έκανε τώρα με τον εκλογικό νόμο όπου αποτρέπουμε τη ψήφιση της δόλιας αναλογικής από το ΠΑΣΟΚ τότε αξίζει να ρισκάρουμε. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να μας ρουφήξει η ανάγκη για ένα φαινομενικά νέο ανάμεσα στο παλιό ΠΑΣΟΚ του Λαλιώτη και το νέο ΠΑΣΟΚ της Κουμουνδουρου».

Σπύρος Καχριμάνης, Πολιτικός Υπεύθυνος τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, ΜΕΣΥΑ:

«Η πρωτοβουλία του Σταύρου είναι ηγετική, καινοτόμα, έξυπνη. Έβαλε την ατζέντα της αναμέτρησης με κριτές τους ενεργούς πολίτες και όχι τους μηχανισμούς».

Γιάννα Παναγοπούλου, Πολιτικός Υπεύθυνος τομέα Δικαιοσύνης, ΜΕΣΥΑ:

«Με την πρόταση του ο Σταύρος κλείνει το μάτι στο 40% των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές και σε εκείνους που είναι αντίθετοι με τον παλαιοκομματισμό».

Παντελής Αβραμίδης, Γραμματέας Οργανωτικού Έργου:

«Θα είναι έκπληξη η προσέλευση του κόσμου, αρκεί να γίνει με τους όρους του Σταύρου».

Νίκος Βιτώρος, ΜΕΣΥΑ (Β’ Αθήνας):

«Πρέπει η διαδικασία να είναι αδιάβλητη και εκτός κομματικών στρατών. Το Ποτάμι να μη γίνει Ιφιγένεια στο βωμό για μία νέα εκδοχή του ΠΑΣΟΚ».

Τρύφων Τριανταφυλλίδης, ΜΕΣΥΑ (Β’ Θεσσαλονίκης):

«Η ζημιά από τις συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη γίνει».

Γιώργος Τσιτσιλιάνος, Πολιτικός Υπεύθυνος του τομέα​ ​Αμύνας:

​«Δεν γνωρίζουμε την πρόταση της επιτροπής διαλόγου.Η όλη συζήτηση της επιτροπής πρέπει να έχει τέλος το ταχύτερο διότι το Ποτάμι συρρικνώνεται​»

Μαρία Δαμανάκη, αντιπρόσωπος Νεολαίας:

«Υπερτερούμε σε όραμα, υστερούμε σε μηχανισμό. Η συμμετοχή 200.000 ψηφοφόρων αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση του Σταύρου είναι τολμηρή».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.