Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Το Ποτάμι: Ο αέρας, ο ήλιος και το νερό θα δώσουν τη λύση

Με τη θεματική αυτή εκδήλωση το Ποτάμι άνοιξε τα χαρτιά του σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποδεικνύοντας ρεαλιστικές λύσεις που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, δηλαδή του ήλιου, των κυμάτων, του αέρα και της γεωθερμίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι στο σύνολο τους υποστήριξαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας τομέας από τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί σε υπερθετικό βαθμό, ενώ στάθηκαν και στην ανυπαρξία της πολιτικής βούλησης ώστε να αλλάξει το ισχύον ενεργειακό κατεστημένο.

Η Λενιώ Μυριβήλη - καθηγήτρια, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος αστικής ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής της Αθήνας στην κλιματική αλλαγή, μίλησε για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ παρουσίασε και το όραμα της για την Αθήνα του μέλλοντος.

Ο Παναγιώτης Παπασταματίου - μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) στην ομιλία του αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει το Αιγαίο Πέλαγος, τα νησιά και η θάλασσά του, καθώς διαθέτουν το 100% βεβαιωμένο ενεργειακό απόθεμα του άνεμου και του ήλιου, ενώ τόνισε ότι το Αιγαίο Πέλαγος θα μπορούσε να αποτελέσει «κέντρο εμπορίου και ανάπτυξης».

O Δημήτρης Ιμπραήμ - υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace ανέφερε ότι η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να επωφεληθεί από την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ενώ κατέληξε ότι «το μόνο εμπόδιο είναι η κρατούσα αντίληψη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ορυκτών καυσίμων και οι πολιτικές που τη στηρίζουν».

O Νίκος Μάντζαρης - υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Hellas τόνισε ότι το μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας είναι η επιμονή στο λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής και αναρωτήθηκε: «Είναι ρεαλιστικό να επιμένουμε στον λιγνίτη στο σημερινό διεθνές περιβάλλον και μάλιστα μετά την παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι;».

O Παντελής Κάπρος - καθηγητής ενεργειακής οικονομίας ΕΜΠ τόνισε ότι «Οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν τους δύο κύριους πυλώνες του μετασχηματισμού προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

H Χλόη Βλασσοπούλου - καθηγήτρια, πολιτική υπεύθυνος τομέα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο Ποτάμι ανέφερε χρειάζεται μια ενεργειακή́ πολιτική́ συμβατή́ με την δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την εθνική́ οικονομία και κατέληξε λέγοντας ότι: «Το ζήτημα δεν είναι πλέον τεχνικό ή οικονομικό αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

Ο Γιώργος Αμυράς - βουλευτής Β Αθήνας με το Ποτάμι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Όταν οι Έλληνες ξεπεράσουν το ψυχολογικό φράγμα της αδράνειας και αποφασίσουν ότι ο ήλιος, το νερό και ο αέρας που αφθονούν στον τόπο μας αποτελούν διαβατήριο οικονομικού και κοινωνικού πλούτου, τότε θα έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των Α.Π.Ε. προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και του ίδιου του περιβάλλοντος», ενώ παρουσίασε το επιτυχημένο μοντέλο των πράσινων πολιτικών ενέργειάς που ακολουθούν οι Δανοί κάτοικοι του νησιού Σάμσο. Τελειώνοντας, μίλησε εκ μέρους του Σταύρου Θεοδωράκη είπε: «Τα όνειρα για μια άλλη Ελλάδα να περπατούν στο ήλιο κυριολεκτικά και μεταφορικά».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, παίρνοντας το λόγο στο τέλος της εκδήλωσης, αναφέρθηκε σε παραδείγματα κατοίκων στη Νάξο και την Σκύρο οι οποίοι στο παρελθόν αντιστάθηκαν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «πρέπει να πάψουμε να είμαστε αυτοκαταστροφικοί και να τελειώσει το παραμύθι ότι για όλα φταίνε οι ξένοι».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό που έκανε στην έναρξη της εκδήλωσης είπε: «Το Ποτάμι επιμένει ν' ακούει. Σε μια εποχή που τα σημαντικά της χώρας μας αποφασίζονται από τους ασήμαντους το Ποτάμι επιμένει, για τα σημαντικά να καλεί τους σημαντικούς, τους επαΐοντες και να συζητά μαζί τους. Πρέπει να μας αναγνωρίσετε ότι το έχουμε πει από την αρχή. Στο πρώτο εκείνο κείμενο που βγάλαμε εκείνο τον Φλεβάρη πριν από δύο χρόνια, λέγαμε ότι ο αέρας, ο ήλιος και η θάλασσα, θα δώσει τη λύση σε αυτή τη χώρα. Μια φράση που χλευάστηκε τότε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Γιατί στην Ελλάδα το περιβάλλον ήταν μια υπόθεση είτε για αρπαχτή, είτε ως υπόθεση που αντιμετωπιζόταν ως εμπόριο, για την ανάπτυξη». Συνεχίζοντας περιέγραψε ως λυπηρό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στην Βουλή για την ανάπτυξη «δεν βρήκε λόγια να μιλήσει για την ανάγκη αντιμετώπισης της μόλυνσης τους περιβάλλοντος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης είπε ότι «η Χλόη Βλασοπούλου και ο Γιώργος Αμυράς έδωσαν έναν πολύ καλό τίτλο στην εκδήλωση» και πρόσθεσε ότι «το Ποτάμι έχει σκοπό μετά από αυτή την κουβέντα και με τη βοήθεια των επιστημόνων που είναι κοντά του να συνοψίσει τα πράγματα και να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην βουλή των Ελλήνων γιατί θεωρούμε ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης είναι εδώ για αυτό. Δηλαδή να ερευνά, να μελετά με ψυχραιμία και να προτείνει εκτός από το να αντιπολιτεύεται».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γραμματέας Οργανωτικού Παντελής Αβραμίδης, η υπεύθυνη του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου Κίμων Χατζημπίρος και Μάκης Παπούλιας, ο υπεύθυνος του Τομεα Πρόνοιας και Αναπηρίας Βασίλης Χαροπουλος και ο γραμματέας Κοινοβουλευτικής Έργου Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Κατώπης, μέλος του Ευρώπη –Οικολογία και της Επιτροπής Διαλόγου στο Ποτάμι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.