Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

"Λειτουργισμός" VS ιδεολογικών φατριών" στην πολιτική διακυβέρνηση

Σε όλη την Ευρώπη της κρίσης σήμερα, και κυρίως στην Ελλάδα, βιώνουμε την αποδυνάμωση των πολιτικών ιδεολογιών και την ανάγκη για επίτευξη πρακτικών αποτελεσμάτων, που να βελτιώνουν ή τουλάχιστον να μην επιβαρύνουν άλλο την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η λογική αυτή έχει απομακρύνει τις κοινωνίες από τα μεγάλα οράματα και τις φιλόδοξες επιδιώξεις για αέναη ανάπτυξη, για ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για προώθηση πανανθρώπινων αξιών και ιδεών.

Περισσότερο από ποτέ αναφύεται η ανάγκη να ξαναδούμε την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών του υπάρχοντος συστήματος που παραπαίει, η ανάγκη δηλαδή για ένα "Νεολειτουργισμό".

Ο "Λειτουργισμός" είναι ο τρόπος ερμηνείας και η μέθοδος ανάλυσης σύνθετων δομών, με βάση την εξάρτηση, την δράση, την απόδοση, την αποτελεσματικότητα και τον σκοπό της λειτουργίας των μερών και υποσυστημάτων ενός ολοκληρωμένου συνόλου.

Η λειτουργική προσέγγιση απαιτεί σήμερα από την πολιτική να βλέπει την κοινωνία ως "σύστημα", που αποτελείται από ένα σύνολο κλειστών και ανοικτών υποσυστημάτων, στοιχείων και μερών, τα οποία πρέπει να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά για κάποιο σκοπό. Εστιάζει στα δομικά χαρακτηριστικά, στις λειτουργίες και στις δυσλειτουργίες των θεσμών, ενώ κάνει επίσης τη διάκριση ανάμεσα σε φανερές και λανθάνουσες λειτουργίες.

Ωστόσο, η λειτουργική προσέγγιση δεν μας καλύπτει πλήρως όσον αφορά τη δυναμική του κοινωνικού βίου. Οι κοινωνίες αλλάζουν διαρκώς, και μάλιστα όχι με γραμμικό τρόπο προς μία κατεύθυνση. Δεν μπορεί να εξηγήσει επαρκώς την μη γραμμική πορεία της κοινωνικής εξέλιξης και τείνει να υπερτιμά τους παράγοντες της συναίνεσης, της ολοκλήρωσης και της σταθερότητας, αγνοώντας τα στοιχεία της σύγκρουσης, της διαφωνίας και της αστάθειας.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και ο σημαντικός ρόλος της πολιτικής της κυβέρνησης!

Θα πρέπει να αντιληφθεί και να επιδιώκει να καλύψει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις λειτουργικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου ως σύστημα, και όχι τα ιδεολογικά στερεότυπα κυριαρχίας μίας ξεχωριστής "ιδεολογικής φατρίας".

Γι' αυτό απαιτείται σήμερα μία "νεολειτουργική" αντίληψη, με αρχές την πρακτικότητα, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει να κυριαρχούν σε κάθε ενέργεια της Κυβέρνησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.