Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ενίσχυση του ελέγχου των πυροβόλων όπλων σε ολόκληρη την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα δέσμη μέτρων με στόχο να καταστήσουν δυσκολότερη την απόκτηση πυροβόλων όπλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν σήμερα προβλέπονταν στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια του Απριλίου 2015, αλλά η υποβολή τους επιταχύνθηκε σημαντικά υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων. Με τις εν λόγω προτάσεις η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τους ευρωπαίους πολίτες και να αποτρέψουν την πρόσβαση σε όπλα από εγκληματίες και τρομοκράτες.

Ο Πρόεδρος Juncker δήλωσε: «Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ευρωπαίων πολιτών και ευρωπαϊκών αξιών συντονίστηκαν διασυνοριακά, γεγονός που αποδεικνύει ότι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές πρέπει να συνεργαστούμε. Η σημερινή πρόταση, η οποία εκπονήθηκε από κοινού από τους Επιτρόπους κα Elżbieta Bieńkowska και κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την απειλή των όπλων που καταλήγουν στα χέρια των τρομοκρατών. Προτείνουμε αυστηρότερους ελέγχους στην πώληση και καταγραφή των πυροβόλων όπλων, και αυστηρότερους κανόνες για την μόνιμη απενεργοποίηση των όπλων. Θα υποβάλουμε επίσης στο εγγύς μέλλον ένα πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων. Δεν θα ανεχτούμε τους οργανωμένους εγκληματίες που έχουν πρόσβαση και εμπορεύονται πολεμικά πυροβόλα όπλα στην Ευρώπη».

Η δέσμη μέτρων για τα πυροβόλα όπλα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Αναθεώρηση της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα, ώστε να ενισχυθούν οι έλεγχοι σχετικά με την απόκτηση και την κατοχή πυροβόλων όπλων. Προτείνεται η απαγόρευση συγκεκριμένων ημιαυτόματων όπλων, αυστηρότεροι κανόνες για αγορές μέσω διαδικτύου, κοινοί κανόνες για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα, ανταλλαγή πληροφοριών και διασύνδεση των εθνικών μητρώων όπλων, κ.ά.
  • Εκτελεστικός κανονισμός σχετικά με κοινά ελάχιστα πρότυπα για την απενεργοποίηση των πυροβόλων όπλων.
  • Σχέδιο δράσης κατά της παράνομης διακίνησης όπλων και εκρηκτικών. Θα καλύπτει την παράνομη αγορά όπλων στη μαύρη αγορά, τον έλεγχο των παράνομων όπλων και εκρηκτικών στην εσωτερική αγορά και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.