Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

28 Οκτωβριου: Με κέντρο το Εικονοστάσι οι εκδηλώσεις στην Παραλία Διστόμου

Στο Εικονοστάσι της Παναγίας μπροστά στο ''Περοκέ'', όπου κατατέθηκαν στεφάνια και έγινε η επίσημη επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του '40 (και τους κτήτορες του εικονοστασίου, παλαιούς κατοίκους της Παραλίας), ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου παρουσία και του Δημάρχου Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας κ. Γ. Γεωργακού.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στο Ναό των Αγίων Πάντων από τον εφημέριο της ενορίας Αναλήψεως πατέρα Ευάγγελο, ακολούθησε εκφώνηση του Πανηγυρικού από την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Διστόμου κ. Ασπασία Λόγη, Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εικονοστάσι της Παναγίας και κατάθεση Στεφάνων από τον Δήμο δια του από Δημοτικού Συμβούλου (και Πρόεδρου της Ένωσης Εργαζομένων) κ Τάκη Οικονόμου, από τον επικεφαλής των Ναυτοπροσκόπων κ. Παν. Σπανό και εκ μέρους της Ομάδας ανάδειξης του ''ξεχασμένου'' Εικονοστασίου από τις κ. Κονδυλία Περγαντά Σάλμα και Ιωάννα Χαραλάμπους Παπαγεωργίου, και τον κ.Τιμολέοντα Σφουντούρη. 

Έγινε και αναφορά στην αείμνηστη Τοπική Σύμβουλο Σόνια Αρμακόλα, που είχε αγκαλιάσει την ιδέα και συνέβαλε θεσμικά στην ανάδειξη του Εικονοστασίου και στην σχετική τελετή που έγινε πέρυσι για πρώτη φορά (δείτε ΕΔΩ). Ακολούθησε η πολύ όμορφη - και με νεύρο!- παρέλαση των μαθητών και μαθητριών των Σχολείων όλων των Βαθμίδων καθώς και των Ναυτοπροσκόπων με τις μπάντες τους, καταχειροκροτούμενοι από γονείς, συγγενείς, φίλους και τους κατοίκους των Οικισμών (Άσπρα Σπίτια, Κανάλι, Περιστερά και Άγιος Νικόλαος) καθώς και του Διστόμου. που είχαν προσέλθει στον τόπο των εκδηλώσεων, βοηθούντος και του καλού καιρού. Τελεταρχης είχε οριστεί η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Διστόμου κ. Μαρία Μίτλη.


Από επισήμους, πέραν του Δημάρχου κ. Γεωργακού, στις εκδηλώσεις ήταν η Αντιδήμαρχος κ. Λιλίκα Τρομπούκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τάκης Οικονόμου, Γ.Αγγελόπουλος, Νίκος Βαλαούρας, ο Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού και Αναπληρωτής Διευθυντής του Εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδας κ. Γιώργος Γεωργαλάς,ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Εργοστασίου κ Γ. Καραβάς, ο εκπρόσωπος της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας πατέρας Μιχάλης Ρούσσος, εκπρόσωποι της Βάσης Καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας,του Αστυνομικού Τμήματος Διστόμου, του Υπολιμεναρχείου Αντικύρας κ.α. (αν κάποιον παραλείψαμε ζητάμε εκ των προτέρων συγνώμη- θα το διορθώσουμε). Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στην ''βεράντα'' του Περοκέ μοιράστηκε σιτάρι από την επιμνημόσυνη δέηση και γλυκά που είχαν φτιάξει οι κυρίες που ασχολήθηκαν με την οργάνωση.

Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό η άμεση ανταπόκριση και ουσιαστική συμβολή της Διοίκησης του Εργοστασίου ''Αλουμίνιον της Ελλάδας'' στην αναμόρφωση του χώρου γύρω από το Εικονοστάσι (περιποίηση πρασίνου, πλακόστρωση εισόδου κ.α.).

Να θυμίσουμε ακόμα ότι το Εικονοστάσι είχε χτιστεί στην θέση που είναι και τώρα από τους τότε κατοίκους του μικρού χωριού Παραλία Διστόμου, λίγο μετά τη κήρυξη του πολέμου το 1940, με αφιέρωση στην Παναγία για να προστατεύει τους στρατιώτες μας στο Μέτωπο. Η ''ανάδειξη'' ξεκίνησε πέρυσι με πρωτοβουλία δημοτών, με στόχους αφενός να συμβάλουμε ώστε ''η Μνήμη- ατομική, τοπική, εθνική- να μένει άσβεστη'' και αφετέρου στο να θυμίζουμε ότι ''οι τόποι- ο κάθε τόπος δηλαδή- έχουν συνέχεια''. Ήδη φέτος η επιμνημόσυνη δέηση στο Εικονοστάσι εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Δήμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.