Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Γιορτή Πίτας στη Μαριολάτα

Η Τοπική Κοινότητα Μαριολάτας διοργανώνει από το 2003 ανελλιπώς κάθε έτος την πολιτιστική εκδήλωση «Γιορτή πίτας Μαριολάτας». Για φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στην οποία θα συμμετάσχει και ο «Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος των Απανταχού Γυναικών Μαριολάτας – ΒΟΙΟΝ».

Πρόκειται για πολιτιστική εκδήλωση που έχει σαν στόχο την ανάδειξη και προβολή των λαογραφικών εθίμων του τόπου με ιδιαίτερη έμφαση στις γαστρονομικές συνήθειες και τη δημοτική παράδοση, αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά τραγούδια και τους χορούς.

Η Γιορτή Πίτας αποτελεί θεσμό πλέον για το χωριό και δικαιολογημένα είναι η ωραιότερη και πλέον ενδιαφέρουσα εκδήλωση, δίκαια δε έχει κερδίσει την αποδοχή και αναγνώριση σαν το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του χωριού μας.

"Η πίτα είναι το μεγαλείο της Ελληνικής τροφής. Όπως αναφέρεται κρύβει τόσους συμβολισμούς που αξίζει να σταθούμε και να τους αφουγκραστούμε. Η πίτα πάνω στο ελληνικό τραπέζι είναι το πιο λάλον σύμβολο της συντροφίας που κατά κάποιο τρόπο παραπέμπει και σε ολάκερη την πίτα της ζωής. Κανένας δεν φουρνίζει μία πίτα για να την φάει μόνος του 

Οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές αποτελούν μία σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και οι ποικιλώνυμες πίτες συνιστούν διατροφικούς θησαυρούς,που δύσκολα κάνουν την εμφάνιση τους στις διατροφικές συνήθειες άλλων χωρών. 

Κάθε τόπος έχει τη δική του ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση και αυτή η παράδοση αποτελεί και στοιχείο τοπικού πλούτου. Η UNESCO έχει διευρύνει τον κατάλογο των πολιτιστικών αγαθών και έχει εντάξει τις συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στον κατάλογο αυτό ως μνημεία «άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς".

Ο Σύλλογος Γυναικών Μαριολάτας Βοιόν σε πείσμα των δύσκολων καιρών κρατά σφιχτά τους δεσμούς αγάπης, αλληλεγγύης και συνεργασίας και διατηρεί την παράδοση με τη δύναμη των μελών του, των συγχωριανών του και των φίλων του Συλλόγου. Πίσω από τη πίτα υπάρχει μια μακρά σειρά γυναικών, ιστορίες αγάπης, ένα παραμύθι αιώνων. Η πίτα έχει συνδεθεί με όλες τις εκφάνσεις του κύκλου της ζωής. Η παράδοση διατηρείται ζωντανή και εξελίσσεται όταν συμβαδίζει με τη ζωή μας.

Οι γυναίκες του χωριού θα ετοιμάσουν και πάλι με αγάπη και μεράκι τις παραδοσιακές πίτες. Το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών, καθώς και το φιλοξενούμενο χορευτικό θα κάνουν "σεργιάνι" στις μουσικές της πατρίδας μας. Φέτος τα βλαστάρια μας θα μας ταξιδέψουν στην Μακεδονία ξακουστή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.