Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Συµµετοχή του Δήµου Αγράφων στο Σύµφωνο των Δηµάρχων κατά της υπερθέρµανσης του πλανήτη

Το Σύµφωνο των Δηµάρχων είναι η πρώτη φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής µε στόχο την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της υπερθέρµανσης του πλανήτη. Οι υπογράφοντες το Σύµφωνο των Δηµάρχων αναλαµβάνουν τη µονοµερή δέσµευση να προχωρήσουν στην µείωση των εκποµπών του CO2.

Τί υποχρεώσεις αναλαµβάνουν:


Οι υπογράφοντες το Σύµφωνο των Δηµάρχων αναλαµβάνουν την υποχρέωση για τη µείωση των εκποµπών CO2 κατά περισσότερο από 20% έως το 2020 µέσω της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος οι τοπικές αρχές δεσµεύονται για:

Α. Να ετοιµάσουν µία βασική απογραφή εκποµπών
Β. Να υποβάλουν σχέδιο δράσης για την βιώσιµη ενέργεια (SEAP) εντός του έτους που έπεται της επίσηµης υπογραφής του Συµφώνου των Δηµάρχων. Εντός του 2015 δηλαδή.
Γ. Να κινητοποιήσουν την κοινωνία των πολιτών µέσα στα γεωγραφικά όρια των περιοχών τους προκειµένου αυτή να συµµετάσχει στην εφαρµογή του σχεδίου δράσης
Δ. Να υποβάλουν έκθεση αξιολόγησης τουλάχιστον ανά διετία µετά την υποβολή του σχεδίου δράσης για τη Βιώσιµη ενέργεια για αξιολόγηση, παρακολούθηση και εξακρίβωση.
Ε. Να µοιράζονται την εµπειρία και την τεχνογνωσία µε άλλες εδαφικές ενότητες.
ΣΤ. Να διοργανώνουν Ηµέρες Ενέργειας ή Ηµέρες του Συµφώνου των Πόλεων.
Ζ. Να συµµετέχουν και να συµβάλουν στην ετήσια ∆ιάσκεψη των Δηµάρχων της Ε.Ε. για µία «Ενεργειακά Βιώσιµη Ευρώπη»

Ποιος µπορεί να συµµετάσχει:

Το σύµφωνο των ∆ηµάρχων είναι ανοικτό σε όλες τις τοπικές αρχές, ανεξάρτητα από το µέγεθος και ανεξάρτητα από το στάδιο της υλοποίησης των ενεργειακών τους ή τις κλιµατικές πολιτικές τους.

Δεδοµένου ότι η πρωτοβουλία απαιτεί σχεδιασµό για την υλοποίηση ενός ολοκληρωµένου σχεδίου δράσης για την βιώσιµη ενέργεια οι υπογράφοντες πρέπει να έχουν τις αντίστοιχες αρµοδιότητες και πόρους.

Αν ένας Δήµος στερείται αρµοδιοτήτων ή πόρων για να ετοιµάσει το σχέδιο δράσης θα πρέπει να υποστηρίζεται από τις διοικήσεις µε τέτοιες ικανότητες. Δηλ. ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ.

Ως Δοµή Στήριξης ορίζονται οι φορείς πού είναι σε θέση να παρέχουν στρατηγική καθοδήγηση, τεχνική ή και οικονοµική σε Δήµους πού έχουν την πολιτική βούληση να υπογράψουν το Σύµφωνο των Δηµάρχων αλλά δεν διαθέτουν τις δεξιότητες και τους πόρους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους δηλ. την προετοιµασία και την εφαρµογή του Σχεδίου δράσης για τη βιώσιµη ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει 2 τύπους δοµών στήριξης:

1. Περιφερειακές αρχές, της περιφέρειες δηλαδή.
2. Ενώσεις ή δίκτυα των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Εδώ υπάγεται η Περιφερειακή Ένωση Δήµων Στερεάς Ελλάδας, η ΠΕ∆.

Χρηµατοδότηση:
Το Σύµφωνο των ∆ηµάρχων µπορεί να χρηµατοδοτηθεί από το πρόγραµµα Ευφυής Ενέργεια και από το χρηµατοδοτικό εργαλείο ΕΛΕΝΑ πού δηµιούργησαν από κοινού η Ευρωπαϊκή επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Δήµαρχος Αγράφων είπε: «Μέχρι στιγµής έχουν υπογράψει πέντε χιλιάδες δήµοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σκεφτείτε ότι η Ελλάδα έχει τριακόσιους είκοσι πέντε δήµους, δεν ξέρω πόσοι θα το υπογράψουν, πιστεύω οι περισσότεροι, για να µην πω όλοι.

Οι δήµοι αυτοί αναλαµβάνουν κάποιες δεσµεύσεις όπως τη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 20%. Εµείς ως ∆ήµος Αγράφων για να το εξειδικεύουµε και να το συγκεκριµενοποιούµε, µείωση εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα δεν υφίσταται ως το 2020, µέσω της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας. Σε ότι αφορά τώρα τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, είναι όλες αυτές οι πηγές που λέγονται υδροηλεκτρικά, αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά, βιοµάζα κλπ.

Εµείς, έχουµε τέτοια στην περιοχή µας, είναι τα µικρά υδροηλεκτρικά που ξέρετε µέχρι στιγµής και ένα πολύ µεγάλο, των Κρεµαστών. Δηλαδή, αν η λίµνη των Κρεµαστών το φράγµα θεωρείται ανανεώσιµη πηγή ενέργειας, όχι µόνο καλύπτει το 20% του Δήµου Αγράφων, καλύπτει το 100%». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.