Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Λίγο πριν την αδειοδότηση το υδροηλεκτρικό στα Φουσιανά

Στο στάδιο της υλοποίησης περνά πλέον και το δεύτερο υδροηλεκτρικό που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Πρασιά,στη θέση Πλατάνια στα Φουσιανά, αφού σε λίγες μέρες θα συζητηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Ήδη έχει γίνει αυτοψία και θετική εισήγηση απο το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος και  Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.

Η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς (ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε) όπως και στο υδροηλεκτρικό στο Βασιλέσι, ενημερώνει  τους κατοίκους για το έργο, ασκεί τις κατάλληλες πιέσεις σε φορείς και εταιρεία για την ορθή κατασκευή του υδροηλεκτρικού ώστε να μην προκαλέσει ζημιές στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής,ζητά πάντα αντισταθμιστικά οφέλη για τους ίδιους τους κατοίκους της Πρασιάς και δει του χωριού αλλά και προωθεί τυχόν αντιδράσεις για την κατασκευή του έργου.

Ο Υδροηλεκτρικός σταθμός θα είναι ισχύος 1,17ΜWΗ ,προυπολογισμού 1765.000 ευρώ και η εταιρεία που θα κατασκευάσει το έργο είναι οι " CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ"με έδρα την Αθήνα.

Ήδη εκπρόσωπος της εταιρείας έχει ανέβει στην Πρασιά για να δει τον χώρο αλλά και να μιλήσει με τους ίδιους τους κατοίκους. Συζήτηση για το υδροηλεκτρικό έχει γίνει και με τον τοπικό πρόεδρο Λάμπρο Τσιούνη αλλά και τις προσεχείς μέρες θα υπάρχει συνάντηση και στην Αθήνα για πληρέστερη ενημέρωση.

Φυσικά θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία του έργου μέχρι την τελική υλοποίηση.
Δείτε μερικά χαρακτηριστικά του έργου όπως μας εστάλησαν από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας που έκανε την αυτοψία

Θέση εγκατάστασης: Σε επιλεγμένη θέση η οποία βρίσκεται 150μ έναντι της γέφυρας που τέμνει το ρέμα και συνδέει του οικισμούς Φουσιανά και Πρασιά και σε απόσταση 3,0χλμ. περίπου βορειοανατολικά του οικισμού Κάτω Ραπτόπουλο, ακριβώς στη συμβολή του κυρίως ρέματος με το ανώνυμο ρέμα που έρχεται από την περιοχή Δένδρο σε υψόμετρο κοίτης ίσο με 641,0μ και εντός των ορίων της Δ.Ε. Ασπροποτάμου του Δήμου Αγράφων του Νομού Ευρυτανίας.
Είδος εγκατάστασης/δραστηριότητας:. 

Η θέση του έργου κατά ΕΓΣΑ ορίζεται ως εξής:
Υδροληψία έργου: Χ = 283481, Ψ = 4339427, Ζ = +641
Σταθμός παραγωγής: Χ = 282400, Ψ = 4339649, Ζ = +585

Το έργο αποτελείται:
Έργα υδροληψίας
Η πρόσβαση στη θέση της υδροληψίας θα γίνει μέσω υφιστάμενης δασικής οδού.
Για την εκτροπή του νερού θα κατασκευαστεί κατάλληλη διάταξη (ροϋφράκτης) συνολικού ύψους 2,5-3,0μ περίπου πάνω από την κοίτη του ποταμού, έτσι ώστε η στάθμη του νερού στη δεξαμενή φόρτισης του αγωγού πίεσης να ανέρχεται σε υψόμετρο +642,5μ. Επομένως το έργο θα εκμεταλλεύεται μια δημιουργούμενη πτώση ίση με 57,5μ.

Αγωγός προσαγωγής
Αγωγός προσαγωγής Φ1200 μήκους 1.200μ περίπου. Για την τοποθέτηση του αγωγού προσαγωγής θα απαιτηθεί η διάνοιξη εργοταξιακής οδού μήκους 1,1χλμ. περίπου παραπλεύρως της κοίτης του ποταμού, η οποία μετά την εγκατάσταση της σωλήνωσης θα αποκατασταθεί στην πρότερη κατάσταση.

Σταθμός παραγωγής
Ο σταθμός παραγωγής του Υ/Η έργου θα είναι διαστάσεων 10,0μx14,0μx6,0μ., μονώροφος, με μεγάλο μέρος του υπόγειο, με υψόμετρο τοποθέτησης του άξονα των μονάδων στα +588,0μ. Ο σταθμός παραγωγής του ΜΥΗΕ τοποθετείται σε απόσταση 1,2χλμ περίπου κατάντη της υδροληψίας. Εντός του κτηρίου θα εγκατασταθεί όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός (2 στρόβιλοι τύπου Francis ισχύος 860kW και 310kW, γεννήτριες, πίνακες, προστασίες, αυτοματισμοί) για τη ρύθμιση και προστασία του έργου. Για την πρόσβαση στο σταθμό παραγωγής θα απαιτηθεί επέκταση κατά 40μ περίπου της υφιστάμενης αγροτικής οδού που προσεγγίζει τη θέση του σταθμού παραγωγής.

Έργα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ
Ο ΥΗΣ θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο ιδιωτικό υποσταθμό Μ.Τ./Υ.Τ. των εταιρειών «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» και «ΑΡΓΥΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» στη θέση Δαφνοζωνάρα – Σανίδι μέσω νέου τμήματος εναέριας γραμμής Μ.Τ. μήκους περίπου 10χλμ. Το νέο εναέριο δίκτυο θα οδεύει στο σύνολό του επί υφιστάμενων και νέων οδών. Συγκεκριμένα επί της νέας οδοποιίας πρόσβασης της υδροληψίας του έργου και στη συνέχεια επί αγροτικών και δασικών οδών της ευρύτερης περιοχής με τη χρήση ξύλινων στύλων.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1.765.000€.

Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών επιπτώσεων:
Κατά τη λειτουργία του έργου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι σύμφωνα με την Α.Ε.Π.Ο. του έργου και τους όρους των λοιπών φορέων.

Γενικότερα:

• Ο κύριος του έργου οφείλει να φροντίζει για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, την απομάκρυνση των απορριμμάτων και τη διατήρηση της καθαριότητας, διατηρώντας καθαρό τόσο το χερσαίο όσο και το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής.
• Θα πρέπει να εξασφαλισθεί συνεχής παροχή νερού καθόλη τη διάρκεια του έτους τουλάχιστον ίση με το 30% της μέσης θερινής παροχής, για την προστασία γενικότερα του οικοσυστήματος ή τουλάχιστον 30L/sec.
• Η ταχύτητα του νερού μετά τον ΥΗΣ να διατηρείται σε επίπεδο που δεν επηρεάζει την κοίτη του χειμάρρου ή την τυχόν υδρόβια πανίδα.
• Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου να εξασφαλίζεται η ομαλή επικοινωνία των κατοικημένων περιοχών από τις αναγκαίες εργασίες εκσκαφής, κλπ.
• Να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της βλάστησης που εκχερσώθηκε κατά την κατασκευή του έργου και των οδών προσαγωγής.
• Σε περίπτωση παύσης λειτουργίας του έργου, να γίνει πλήρης αποκατάσταση του τοπίου.

Αναδημοσίευση από Prassia Online

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.