Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Αποκατάσταση της οικίας Πανουργιά και μετατροπή της σε Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραλαβή της μελέτης που αφορά το έργο "Αποκατάσταση της οικίας Πανουργιά και μετατροπή της σε Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης". Μειοψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γ. Μαλάμος, Α. Καραχάλιος, Λ. Αναγνωστόπουλος, Γ. Δρακάκης, Α. Μακρής, Γ. Μιχαλέας, Ν. Αραπόπουλος, Π. Λύτρα, Π. Μέγκος και Δ. Τσελές για λόγους συνέπειας, επειδή είχαν καταφηφίσει το έργο των αναπλάσεων.

Η συνολική δαπάνη του έργου ανήλθε σε €812.000,00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%.

Η οικία Πανουργιά εκτιμάται ότι έχει κτισθεί τον 18ο αιώνα και αποτελεί δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Έχει κτιστεί σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 1.052,94τ.μ επί των οδών Αθανασοπούλου και Κεχαγιά στην Άμφισσα και αποτελείται από δύο όγκους συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., την κύρια διώροφη οικοδομή (ισόγειο, μεσοπάτωμα, όροφος) και την προσθήκη κατ΄ επέκταση στον όροφο και φέρουν κοινή τετράριχτη στέγη. 

Οι παρεμβάσεις για την επανάχρησή της γίνονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν την νέα χρήση και
την απαιτούμενη λειτουργικότητα ως κέντρο ιστορικής ενημέρωσης, καθώς και τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού στατικών και σεισμικών φορτίων και με την ικανότητα αντοχής που προβλέπονται στους νέους κανονισμούς, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα του κτίσματος. 

Αυτό επιτυγχάνεται με την ένταξη των σύγχρονων αναγκών στο παραδοσιακό κέλυφος με ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, με χρήση ίδιων υλικών που προέρχονται από την περιοχή, ώστε το κτίσμα να εναρμονίζεται πλήρως στο φυσικό του περιβάλλον και να εμπεριέχει όσο είναι εφικτό την σοφία και την αλήθεια της αρχικής κατασκευής του. 

Το κτίριο θα εξυπηρετεί την επίσκεψη ατόμων με ειδικές ανάγκες με την κατασκευή νέας κλίμακας με ενσωματωμένη ειδική πλατφόρμα και με την κατασκευή αναβατορίου κατακόρυφης κίνησης.

Επίσης θα αναπλασθεί ο περιβάλλοντας χώρος και η περίφραξή του με βελτίωση και συμπλήρωση της υπάρχουσας τοιχοποιίας από λιθοδομή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.