Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Διάλεξη στην Άμφισσα για το Ασκληπιείο του Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώριδας

Ο Δαφνούς στην αρχαιότητα ήταν πόλη και λιμάνι των Φωκέων και των Λοκρών, στα σύνορα Επικνημιδίου και Οπουντίου Λοκρίδος. Βρίσκεται στη θέση "Ισιώματα", στο ανατολικό άκρο των βορειοανατολικών κλιτύων του όρους Κνημίς, πάνω από τον όρμο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Πρόσφατες ανασκαφές της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (2005-2007) με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., έφεραν για πρώτη φορά στο φως τμήματα της αρχαίας πόλης και των νεκροταφείων της. Το σημαντικότερο εύρημα αποτελεί το ιερό του Ασκληπιού, ένα από τα πρωιμότερα και πληρέστερα διατηρημένα Ασκληπιεία στον Ελλαδικό χώρο.

Πληθώρα κινητών ευρημάτων όλων των κατηγοριών, όπως αναθηματικών στηλών, μαρμάρινων αγαλματιδίων, επιγραφής, χάλκινων ειδωλίων και κοσμημάτων με τη μορφή του φιδιού, κατ' εξοχήν συμβόλου του θεού, αλλά κυρίως ενεπίγραφα όστρακα με χαραγμένο το όνομά του, επιβεβαιώνουν την ταύτιση.

Στην παρούσα ομιλία θα παρουσιαστούν από την ανασκεφέα κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένη της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναπλ Προϊσταμένη της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το χρονικό των ανασκαφών, καθώς και οι ενέργειες της Εφορείας για τη διάσωση και την ανάδειξη του ιερού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.