Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πράσινη ανάπτυξη για το Δήμο Δομοκού

O Δήμος Δομοκού πρωτοπορεί και ετοιμάζεται να τοποθετήσει σύστημα φόρτισης και κοινής χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων ή ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Γι' αυτό το λόγο, ετοίμασε και υπέβαλε σχετική πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Πράσινο Ταμείο), στα πλαίσια του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015», ΑΠ 2 Μέτρο: 2.1. Υποστήριξη της βιώσιμης κινητικότητας

To προτεινόμενο έργο επιλύει το πρόβλημα μετακίνησης των εργαζομένων του Δήμου στα διάφορα κτίρια εντός της πόλης (ή σε γειτονικές πόλεις). Πρόκειται για ένα σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων (ή αυτοκίνητων) μέσω του οποίου το στέλεχος του Δήμου θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει από τον ειδικό σταθμό ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Δήμου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το προτεινόμενο σύστημα προσαρμόζεται στις ανάγκες του Δήμου και συνοδεύεται από ολοκληρωμένες υπηρεσίες που διασφαλίζουν την επιτυχία του. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι ασφαλές και να αποτρέπει κλοπές και βανδαλισμούς. Περιλαμβάνει ηλεκτρικά ποδήλατα, σταθμούς φόρτισης των ποδηλάτων και λογισμικό. Οι Σταθμοί διαθέτουν ειδική οθόνη αφής, είναι ενεργειακά αυτόνομοι και προσαρμόζονται στο οικείο περιβάλλον. Στους Σταθμούς ο χρήστης (το κάθε στέλεχος του Δήμου) μπορεί:

• να εγγραφεί στο Σύστημα (μία φορά)
• να ταυτοποιηθεί και να χρησιμοποιήσει το Σύστημα

Το στέλεχος του δήμου αφού «ταυτοποιηθεί» σε έναν από τους Σταθμούς - παραλαμβάνει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, το χρησιμοποιεί και το επιστρέφει σε οποιονδήποτε Σταθμό τον εξυπηρετεί. Για όλα τ’ άλλα, αναλαμβάνει το Σύστημα. Το κλείδωμα και ξεκλείδωμα του ποδηλάτου γίνεται με μία απλή κίνηση και το Σύστημα ενημερώνει τον χρήστη με φωτεινές και ηχητικές ενδείξεις ότι όλα  χουν γίνει σωστά. Οι χρήστες εξυπηρετούνται εύκολα και γρήγορα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το κάθε ηλεκτρικό ποδήλατο είναι εξοπλισμένο με εσωτερικές ταχύτητες που αλλάζουν ηλεκτρονικά αυτόματα ή χειροκίνητα με το πάτημα κουμπιού (electronic gear shifting). Στο τιμόνι υπάρχει οθόνη με το υπόλοιπο μπαταρίας, τη ταχύτητα, την κατανάλωση και την επιλεγμένη ταχύτητα. Τα υδραυλικά δισκόφρενα και το πίσω αμορτισέρ φροντίζουν για την ασφάλεια και την άνεση του επιβάτη.

Η μπαταρία και όλα τα καλώδια βρίσκονται κρυμμένα μέσα στο πλαίσιο. Η μπαταρία Λιθίου δεν έχει φαινόμενο μνήμης και μπορούμε να την επαναφορτίζουμε όποτε θέλουμε στο σταθμό φόρτισης που θα βρίσκεται στο δημαρχείο. Η πλήρης φόρτιση διαρκεί περίπου πέντε ώρες. 

Για την πληρότητα της πράξης προτείνεται να υπάρχουν 2 σταθμοί με τουλάχιστον έξι (6) ηλεκτρικά ποδήλατα ανά σταθμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.