Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Προς αλλαγή το καθεστώς λειτουργίας της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασσίδας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών συνεδρίασε και μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε κατά πλειοψηφία για τη σωστή και παραγωγική λειτουργία της ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής Παρνασσίδας (Ε.Κ.Π.) να υποβάλλει πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με τα παρακάτω αιτήματα:


  1. Να γίνει αλλαγή του μέχρι σήμερα δημόσιου χαρακτήρα της Ε.Κ.Π. και κατάλληλη τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου του σχετικού Π.Δ. 453/1977 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, με διατήρηση του δικαιώματος εποπτείας της λειτουργίας αυτής από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Να παραχωρηθεί η διαχείριση της Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας σε άλλους φορείς (π.χ. στο Δήμο ή σε ιδιώτες).
  2. Υπό την παρούσα συγκυρία και επειδή δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατή η πρόσληψη του αναγκαίου εποχιακού προσωπικού και η εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει η Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας, προτείνεται η αναστολή λειτουργίας της και η απόδοση της έκτασης που καταλαμβάνει στο ελεύθερο κυνήγι, με σύσταση Καταφυγίου Άγριας Ζωής στην περιοχή Μέγα Ρέμα Καλοσκοπής, κατόπιν σχετικής προς τούτο εισηγήσεως του αρμοδίου Δασαρχείου Άμφισσας.

Αντίγραφο της παραπάνω απόφασης αναμένεται να υποβληθεί στη Δ/νση Δασών, Δρυμών & Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και να κοινοποιηθεί στη Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Ν. Φωκίδας, στο Δασαρχείο Άμφισσας και στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Εισηγούμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο το παραπάνω θέμα ο Αντιδήμαρχος κ. Μανανάς, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Η Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από δημόσια δασική έκταση, που ανέρχεται σε 189.120 στρέμματα, από Κοινοτικά Δάση (Μαυρολιθαρίου & Σκλήθρου) συνολικής έκτασης 12.885 στρεμμάτων και από ιδιόκτητες αγροτικές εκτάσεις, διάσπαρτες εγγύς και πέριξ των οικισμών.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που καταλαμβάνει, ανήκει στα διοικητικά όρια της Δ.Ε. Καλλιέων (68,58%), ενώ το υπόλοιπο στα διοικητικά όρια της Δ.Ε. Γραβιάς (31,42%).

Λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της πλειοψηφίας των εκτάσεων που καταλαμβάνει η Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας, έχει το χαρακτήρα της δημόσιας Ε.Κ.Π. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Κατά συνέπεια, δασικώς υπάγεται στη Δ/νση Δασών Ν. Φωκίδας με αρμόδιο φορέα διοίκησης και διαχείρισης το Δασαρχείο Άμφισσας και το Δασονομείο Γραβιάς.

Σκοπός της ιδρύσεως της πιο πάνω Ε.Κ.Π. είναι η άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας σε νέες βάσεις, σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, με κύρια χαρακτηριστικά τη συνεχή επάρκεια θηραμάτων και την ελεγχόμενη κατά τόπο, τρόπο και είδος θήρα, καθώς επίσης και να δοθεί η δυνατότητα για τουριστική ανάπτυξη μιας υποβαθμισμένης περιοχής του Ν. Φωκίδας.

Από το 1998 που άρχισε να λειτουργεί η Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, που απαιτείται για την ομαλή διοίκηση και λειτουργία της.  Η εποπτεία ασκείται από το προσωπικό της διοικητικής υπηρεσίας του Δασαρχείου Άμφισσας και του Δασονομείου Γραβιάς.

Οι ανάγκες λειτουργίας της κάθε χρόνο στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην πρόσληψη έκτακτου-εποχικού προσωπικού, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει την κατάλληλη γνώση και απαιτούμενη εμπειρία, ενώ κάθε χρόνο οι προσλήψεις αυτές καθυστερούν όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η έναρξη λειτουργίας της Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας και να περιορίζεται αντίστοιχα ο χρόνος θήρας.

Έτσι, χάνεται πολύτιμος ζωτικός χρόνος κυνηγίου, που συνίσταται στην απώλεια εσόδων και οι προσληφθέντες εποχικοί υπάλληλοι βαρύνουν με τις αποδοχές τους τον κρατικό προϋπολογισμό για χρονικές περιόδους που η Ε.Κ.Π. είναι κλειστή.

Επίσης, τα περισσότερα από τα έργα υποδομής δεν έχουν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπής ακόμα ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κυνηγούς, ενώ τα έξοδά της υπερκαλύπτουν πολλαπλάσια τα αντίστοιχα εισπραττόμενα έσοδα.

Η ανωτέρω αναφερόμενη υπολειτουργία της Ε.Κ.Π. έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς κυνηγών. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Γραβιάς, μεταφέροντας τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των κυνηγών με πρακτικά του Δ.Σ., ζητά την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας της Ε.Κ.Π. ή διαφορετικά την κατάργησή της και απόδοση ολόκληρης της περιοχής που αυτή περικλείει στο ελεύθερο κυνήγι, με παράλληλη ίδρυση μόνιμου καταφυγίου θηραμάτων, αντίστοιχο με αυτό που είχε αρχικά ιδρυθεί από το Δασαρχείο Άμφισσας κατά το έτος 1980.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.