Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ευχαριστήριο Διημερίδας "Δημιουργώντας Δεσμούς, Δημιουργώντας γέφυρες"


Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας και το Σώμα Εθελοντών για την Υγεία Ν. Φωκίδας επιθυμούν να ευχαριστήσουν όλους όσους παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στην διημερίδα με τίτλο «Δημιουργώντας δεσμούς, δημιουργώντας γέφυρες», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης σε θέματα ψυχικής υγείας Ν. Φωκίδας (ΕΣΠΑ 2007-13) την Τετάρτη 5 και Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012, στον χώρο του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων - Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Γ.Ν. Άμφισσας.


Στην διημερίδα συμμετείχαν φορείς της Φωκίδας αλλά και εκτός του νομού. Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία, την συμμετοχή και τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Άμφισσας, τη ΜΚΟ Γραμμή Ζωής, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δήμου Δελφών, το Κ.Α.Π.Η. Άμφισσας, το Κέντρο πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Φωκίδας, τη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Φωκίδας, την Κοινωνική Υπηρεσία Γ.Ν. Άμφισσας, τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και το Στάλειο – Γάτειο Γηροκομείο & Χρόνιων Παθήσεων.

Στόχο της ημερίδας αποτέλεσε η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι ψυχικά ασθενείς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι εξαρτημένοι, οι Ρομά, οι ηλικιωμένοι. Την 1η μέρα ακούστηκαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο που οι ευπαθείς ομάδες μπαίνουν στο "περιθώριο", αποκλείονται από τον εργασιακό χώρο και στιγματίζονται εν τέλει στο όνομα της κοινωνικής προκατάληψης στερούμενοι αυτών των αγαθών και δικαιωμάτων που απολαμβάνει η πλειοψηφία των πολιτών. Στόχος κάθε αρμόδιου φορέα οι συνεχείς προσπάθειες για την ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στην κοινότητα, η απαραίτητη πλαισίωση και η υποστήριξή τους από όλη τη κοινότητα καταρρίπτοντας τα στερεότυπα.

Την 2η ημέρα έγινε συζήτηση για την κατάθλιψη στην 3η ηλικία, για την φροντίδα των ανοιακών και γενικότερα όλων των ηλικιωμένων, αλλά και για την έξοδο των ηλικιωμένων από την περιθωριοποίηση και την ενεργό γήρανση. Ο εκπρόσωπος από τη ΜΚΟ Γραμμή Ζωής μας μίλησε για την Ψυχοκοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών μέσω των υπηρεσιών της Γραμμής Ζωής, ενώ το πρόγραμμα του «Εθελοντή Γείτονα» που παρουσιάστηκε, θα γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με το Σώμα Εθελοντών για την Υγεία Ν. Φωκίδας, να εφαρμοστεί και στον τόπο μας με σκοπό να βοηθηθούν άτομα που έχουν ανάγκη σε απομακρυσμένα χωριά. Βασικός στόχος όλων μας να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του πληθυσμού και να κάνουμε συνεχείς προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος που δημιουργείται στις σχέσεις των ευπαθών ομάδων με την κοινότητα.

Γενικός σκοπός του προγράμματος ευαισθητοποίησης είναι η αλλαγή της στάσης της κοινότητας απέναντι στην ψυχική νόσο και την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, καθώς και την ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιτελείται στη χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.