Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Στέλιος Φενέκος αναλύει τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης είναι ένα σημαντικό κείμενο που υιοθετήθηκε στην τελευταία συνέλευση του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και περιέχει:
- Τις υποχρεώσεις της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα τώρα, 
- και για να προετοιμάσει τον κόσμο για τις μελλοντικές προκλήσεις.
1. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ: Αυτές που συμφωνήθηκαν στο κείμενο και παρατίθενται εν συντομία είναι:
- Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσφύγων και των μεταναστών, ανεξάρτητα από τη θέση. 
- Αυτό περιλαμβάνει τα δικαιώματα των γυναικών και της προώθησης της πλήρους, ίσης και σημαντικής συμμετοχής τους στην εύρεση των λύσεων. 
- Εξασφάλιση ότι όλα τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών λαμβάνουν εκπαίδευση, μέσα σε μερικούς μήνες από την άφιξη. 
- Αποτροπή και αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας λόγω του φύλου.
- Υποστήριξη εκείνων των χωρών που διασώζουν, λαμβάνουν και φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών. 
- Εργασία για να τελειώσει η πρακτική της κράτησης των παιδιών, για σκοπούς καθορισμού της θέσης μετανάστευσής τους. 
- Έντονη καταδίκη της ξενοφοβίας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και υποστήριξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας για να την αντιμετώπιση της. 
- Ενίσχυση της θετικής συνεισφοράς των μεταναστών στην οικονομία της χώρας υποδοχής και της κοινωνικής ένταξής τους. 
- Βελτίωση της παράδοσης ανθρωπιστικού υλικού και βοήθειας, για ανάπτυξη σε εκείνες τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, μέσω καινοτόμων πολύπλευρων οικονομικών λύσεων, με στόχο να καλυφθούν τα χάσματα χρηματοδότησης. 
- Εφαρμογή μιας συνεκτικής ανταπόκρισης για το ζήτημα των προσφύγων, που να βασίζεται σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, με συγκερασμό των ευθυνών των κρατών μελών, των δράσεων των πολιτών και των κοινωνιών και των δυνατοτήτων του ΟΗΕ. 
- Εύρεση νέων σπιτιών για όλους τους πρόσφυγες και επάκταση των ευκαιριών για τους πρόσφυγες και σε άλλες χώρες μέσω σχεδίων κινητικότητας ή εκπαίδευσης εργασίας. 
- Ενίσχυση της παγκόσμιας διαχείρισης/διακυβέρνησης της μετανάστευσης, με σκοπό να φέρει τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση μέσα στο σύστημα του ΟΗΕ

2. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Η Διακήρυξη περιέχει συγκεκριμένες ενέργειες για το πώς να υποστηριχτούν αυτές οι υποχρεώσεις:
- Έναρξη των διαπραγματεύσεων σε μια Διεθνή Διάσκεψη και υιοθέτηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την ασφαλή, τακτική και κανονική μετανάστευση το 2018. 
- Η συμφωνία προς αυτό το περιεκτικό πλαίσιο είναι σημαντική. Σημαίνει ότι η μετανάστευση, όπως και σε άλλους τομείς των διεθνών σχέσεων, θα καθοδηγηθεί από ένα σύνολο κοινών αρχών και προσεγγίσεων. 
- Ανάπτυξη οδηγιών για τη μεταχείριση των προσφύγων-μεταναστών των ευάλωτων κατηγοριών. Αυτές οι οδηγίες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον αυξανόμενο αριθμό ασυνόδευτων παιδιών που μετακινούνται. 
- Επίτευξη δίκαιης κατανομής του φορτίου και της ευθύνης για τους πρόσφυγες, με την υιοθέτηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το προσφυγικό ζήτημα το 2018.
ΣΗΜ: 
1. Η "κοινωνία αξιών" συνεχιζει την σε βάθος ανάλυση και δημοσίευση επί των θέσεων και προτάσεων συγκεκριμένων χωρών, του ΓΓ του ΟΗΕ και των Διεθνών Οργανισμών΄ 
2. Διαμορφώνει μία ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής προς τους θεσμικούς φορείς της χώρα μας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.