Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Η ομιλία της Κατερίνας Μπατζελή στην Άμφισσα

Φίλες και φίλοι

Η Φωκίδα είναι μικρός νομός αλλά με μεγάλη Ιστορία. Τον χαρακτηρίζει η βαριά πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Εάν μπορούσε να  ορισθεί ισοζύγιο «προσφοράς και απολαβής», η Φωκίδα θα ήταν πλεονασματική σε προσφορά.

Η Φωκίδα ποτέ άλλοτε δεν έμοιαζε τόσο ξεκομμένη όσο την τελευταία πενταετία, μια απομόνωση από ουσιαστικές θεσμικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, υποδομές. Αναφέρονται ορισμένοι από την σημερινή περιφερειακή αρχή για το μελλοντικό σχεδιασμό της Περιφέρειας λες και δεν είχαν την διαχείριση της για 5 χρόνια. 

Μόλις το 7% των πόρων της Περιφέρειας από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκαν την τελευταία 5ετια, αποσπασματικά, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει κανένα νέο έργο στρατηγικής για την περιοχή και με βασικά έργα «τελματωμένα». 

Η περιφερειακή αρχή χαρακτηρίζεται από αδυναμίες και ελλείψεις που στοίχησαν στον τόπο μας.

Α) Στην συζήτηση και διαμόρφωση  του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, η Περιφέρεια ήταν «σκιώδης» διαπραγματευτής. Ένα χωροταξικό, που δημιούργησε την ανάγκη προσφυγών, δυστυχώς όμως όχι απόλυτα συγκεκριμένων και ορισμένων, όπως οι νέες συνθήκες απαιτούν. Το νέο Χωροταξικό πρέπει να έχει σαφή όρια για το που επιτρέπεται τι και το ποια είναι η δυναμική του κάθε παραγωγικού τομέα. Είμαστε υπέρ των συνεργειών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σαφής όρους και προϋποθέσεις.

Β) Δυστυχώς, η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, επένδυσε στην επικοινωνία στελεχών της και όχι στην ουσία και στην στρατηγική των Υποδομών στην Περιοχή:

  • Θεωρούμε όμως τραγικό, απέναντι σε κάθε έννοια σεβασμού προς τον Πολίτη, έργα οδικής ασφάλειας-αποκατάσταση οδοστρώματος-απαραίτητα και επιβεβλημένα και απόλυτα αναγκαία, κύρια στο παραλιακό δίκτυο, να επικοινωνούνται ως έργα Υποδομής. 
  • Ούτε ένα νέο χιλιόμετρο δεν έχει γίνει, στην ανάπτυξη-βελτίωση των οδικών αξόνων, κύρια των τμημάτων του Μπράλλος-Αντίρριο, με προτεραιότητα το Ιτέα Γαλαξείδι και τμήματα υψηλής επικινδυνότητας. Να σημειώσουμε ότι για το τμήμα Τριαταία-Αγ. Σπυρίδωνας, υπάρχουν ακόμη και οι πίνακες απαλλοτριώσεων. 
  • Επί πέντε χρόνια δεν είχαμε καμιά εξέλιξη σε δύο ακόμη βασικά έργα υποδομής, την ολοκλήρωση του άξονα Άμφισσα-Λιδωρίκι, τμήμα Μαλανδρίνο Λιδωρίκι και την βελτίωση του τμήματος Ερατεινή-Μαλανδρίνο. Δεν αξίζει η Ορεινή Φωκίδα το δικαίωμα της προσβασιμότητας; 
  • Ούτε κόμβοι έξω από δυναμικές επιχειρήσεις-Ιχθυκαλλιέργειας-και από την ΒΙΟΠΑ δεν έγινε για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών, έργα που δεν κοστίζουν και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ.
  • Μόλις πρόσφατα κατατέθηκαν προτάσεις για μελέτες στο Υπ.Οικονομίας αλλά η Περιφέρεια τα έκανε «Δελτία Τύπου» υλοποιήσιμων έργων.
  • Υπάρχουν συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομών του πρωτογενή τομέα, την Πεδιάδα Μόρνου και την Άρδευση του Ελαιώνα Άμφισσας. Κανείς όμως δεν αναρωτιέται, δεν καταθέτει καν κοινοβουλευτικό έλεγχο ο τοπικός Βουλευτής, γιατί δεν ξεκινούν οι εργασίες, γιατί δεν επιλύονται τεχνικά ζητήματα, γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία Υπηρεσιών, με την ευθύνη και εποπτεία της Περιφέρειας. 
  • Ζητάμε εξηγήσεις γιατί το έργο της Άρδευσης του Ελαιώνα δεν περιλαμβάνεται με σαφήνεια, όπως πριν, στην τελευταία έκθεση των Υδατικών Αποθεμάτων της Νοτιανατολικής Στερεάς, από το Υπ. Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια. 

Γ) Αλλά ούτε και στον εκσυγχρονισμό, στην ψηφιακή οικονομία έγιναν παρεμβάσεις που να δώσουν ώθηση στις επιχειρήσεις και στην καινοτομία και στην ασφάλεια των πολιτών:

  • Η  Περιφέρεια και ο Ν.Φωκίδας έχει απεγκλωβιστεί στην απομόνωση και στην ουσιαστική υστέρηση σε  επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής, για την ανάπτυξη εργαλείων που βοηθούν τις τουριστικές υπηρεσίες και την προβολή του νομού. Το Διάζωμα δεν επαρκεί αν και είναι σημαντική παρέμβαση και πρόταση. Γιατί επί πέντε συνεχή χρόνια δεν κατέστη καν δυνατό να υπάρχει ένα app με πληροφορίες για το Νομό, με επίκεντρο π.χ. τους Δελφούς και το Γαλαξείδι; 
  • Η πολιτική προστασίας δεν είναι να εξασφαλίζει κάποιος τα γκρέιντερς αλλά να συντάσσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό προστασίας και προβλέψεων, ρεμάτων δασικών εκτάσεων σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, ενημέρωσης των πολιτών και ενεργοποίησης τους.

Φίλες και φίλοι για εμάς

Άμεση προτεραιότητα μας με τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για την Περιφέρεια είναι να σχεδιάσουμε και να δρομολογήσουμε τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις για την Περιφέρεια μας που θα είναι αποδοτικές και ανταποδοτικές και για τις δύο πλευρές. Η συζήτηση στη Φωκίδα για τα Μεταλλεία, τις Ιχθυοκαλλιέργειες, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, όφειλε να έχει γίνει και-να ακολουθεί τις εξελίξεις-χρόνια πριν. Εμείς ποτέ δεν μείναμε στα συνθήματα ή στις απλουστεύσεις. Τα παραπάνω παραδείγματα αποδίδουν την εικόνα μιας Περιφέρειας και ενός νομού που πρέπει άμεσα να ορίσουν στρατηγικές ανάπτυξης, στρατηγικές βιωσιμότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στα δικαιώματα των επόμενων γενεών.

Θέτουμε προτεραιότητες για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας αλλά και του κάθε Νομού βάση των πλεονεκτημάτων τους και των δυνατοτήτων τους Πρέπει  να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη και όχι ανάλογα με τον βαθμό προσωπικών  παρεμβάσεων και συγγένειας…

Ανάπτυξη για τη Φωκίδα είναι η σαφής  στήριξη του πρωτογενή τομέα και των παραγωγών της. 
Να βοηθήσουμε να γίνουν περισσότεροι αυτοί που ουσιαστικά και επαγγελματικά ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση προϊόντων αυτού. 

Με  επιτάχυνση της άρσης εμποδίων που αφορούν τις αδειοδοτήσεις τους, όπως ακόμη συμβαίνει γύρω από την λίμνη του Μόρνου. Καταθέσαμε πρόταση για ειδικό χωρικό και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των βιολογικών Λιδωρικίου και Φυλακών, που θα άρει περιορισμούς στην Α5 Υγειονομική Διάταξη. 
Έως την οριστική λύση του θέματος, προτείναμε την διαπραγμάτευση για «θύλακες δραστηριοτήτων των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων», με κλειστά συστήματα συγκέντρωσης και επεξεργασίας των αποβλήτων-και χρηματοδότηση τους  μέσα από εξειδικευμένο πρόγραμμα-λύση που θα επιτρέψει την ορθή και νόμιμη λειτουργία των μονάδων. 
Και νομοθετική παρέμβαση, ανάλογη με αυτήν του 2012, που όριζε διαδικασίες αδειοδοτήσεων σταυλικών εγκαταστάσεων, ανάλογα την δυναμικότητα τους, σε διαφορετικές αποστάσεις από τον Ταμιευτήρα. 
Με άρση στρεβλώσεων που αφορούν τους βοσκότοπους και που αποκλείουν κτηνοτρόφους.
Με εκπαίδευση στους νέους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους.
Με την άμεση ενεργοποίηση των μέτρων όπως των Σχεδίων Βελτίωσης των κτηνοτροφικών Μονάδων αλλά και των έργων αγροτικής οδοποιίας, τα οποία έχουν καθυστερήσει σημαντικά να προκηρυχθούν με συνέπειες για τους αγρότες.
Με στοχευόμενα μέτρα πολιτικών που θα στηρίξουν ουσιαστικά την δυνατότητα τυποποίησης και προβολής των προϊόντων μας που δεν περιορίζεται μόνο σε παρουσίαση της περιφέρειας σε εκθέσεις και συμπράξεις επικοινωνιακές.
Με την πιλοτική εφαρμογή των κτηνοτροφικών πάρκων που θα καθετοποιήσουν την παραγωγή και την μεταποίηση, θα διευκολύνουν τις χρηματοδοτήσεις, την ρευστότητα και τις επιδοτήσεις ,και θα αντιμετωπίσουν  συστηματικά τα θέματα που προκύπτουν από την κατοχύρωση των βοσκοτόπων.
Με την χρήση των ενεργειακών κοινοτήτων-ΑΠΕ-που θα συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στην μείωση του κόστους λειτουργίας των ΤΟΕΒ.
Με την δημιουργία κινήτρων για την συνέχιση  της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας και μάλιστα σε μία περίοδο αλλαγών στην ΚΑΠ.
Μελέτη Υδροηλεκτρικών μονάδων ώστε να υπάρχει ισορροπία στην λειτουργία των ΑΠΕ.

Δεν θέλουμε τη Φωκίδα, ξανά, κατάλογο ημιτελών και εγκαταλειμμένων μελετών και έργων ανάπτυξης.

  • Θα εργασθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του έργου της Άρδευσης του Ελαιώνα Άμφισσας, έργο που σαν Υπουργός υπέγραψα για την ένταξη του στο ΕΣΠΑ, όπως και για την ορθή πολιτική τιμολόγησης του αδιύλιστου νερού για άρδευση. Θα συνεργασθούμε αυστηρά, με σαφές χρονοδιάγραμμα, με την ΕΥΔΑΠ και το Υπ. Υποδομών για την επίλυση θεμάτων που αφορούν διάθεση αδιύλιστου νερού, όταν τα αποθέματα το επιτρέπουν, και για μέτρα που βλέπουν την κρίση της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης των υδατικών πόρων. 
  • Απόλυτη προτεραιότητα κινήσεων για έργο της Πεδιάδας του Μόρνου και την ολοκλήρωση των εργασιών στη Μαριολάτα.
  • Στο νέο προγραμματικό πλαίσιο το Φράγμα Τολοφώνας.

Η Φωκίδα να επενδύσει στη νέα γνώση και τις τεχνολογίες. 

Επένδυση στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες που βοηθούν καθοριστικά στην καθημερινότητα του πολίτη, την τουριστική προβολή, σε μέτρα πολιτικής προστασίας. 

  • Θέλουμε μαζί μας την γνώση και τις εμπειρίες των νέων επιστημόνων που μπορεί να συμβάλλει στην αντίληψη  μας για το αύριο που έρχεται,  
  • Θα προωθήσουμε Κέντρα Καινοτομίας και υποστήριξης νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας μεταξύ των οποίων και στην  Άμφισσα-ΒΙΟΠΑ κι  αυτό γιατί πιστεύουμε στην  έξυπνη δικτύωση με στόχο τη σύνδεση έρευνας-τεχνολογίας με τη βιομηχανία και τις ανάγκες της των τεχνολογικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Οδικοί άξονες-όχι στην επιλεκτική απομόνωση της Φωκίδας. 

√ Η ανάπτυξη, βελτίωση, οδικών αξόνων, κύρια τμημάτων του «Μπράλλος-Αντίρριο», με προτεραιότητα στο «Ιτέα Γαλαξείδι» και στα τμήματα υψηλής επικινδυνότητας, θα χρειαστούν συμμάχους τα επόμενα χρόνια. Και σύμμαχοι μας μπορούν να είναι οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. 
√ Δεν  επιτρέπουμε την επιλεκτική απομόνωση της Φωκίδας. Απαραίτητη η ολοκλήρωση του άξονα Άμφισσα-Λιδωρίκι. 
Ο σχεδιασμός της επόμενης δεκαετίας. 
√  Προτεραιότητα στην ανάπτυξη πολιτιστικών, αρχαιολογικών, ιστορικών, διαδρομών, όπου οι παραδοσιακοί οικισμοί να ενισχυθούν με μέτρα και πολιτικές, όπως  μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
√ Επέκταση του φυσικού αερίου στην Φωκίδα.
√  Χρήση  νέων τεχνολογιών που θα επιτρέψουν η παράδοση και ο μύθος να έρθουν κοντά στον Πολίτη, όπως για παράδειγμα, ένα ψηφιακό Μουσείο στην Πυρρά του Ηρακλέους, χρήση νέων τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την αποτύπωση και προστασία των μνημείων.
√ Να εξετάσουμε τις δυνατότητες για την ενοποιήσεις Αρχαιολογικών Χώρων.
√ Να δούμε που και πως θα δημιουργήσουμε αλιευτικά καταδυτικά πάρκα.
√ Να υπάρξει σαφές διαχειριστικό σχέδιο του Κορινθιακού.

Έχω τη χαρά, την τιμή και την ευθύνη, να εκπροσωπώ ως επικεφαλής την παράταξη «πατρίδα μας η Στερεά».

Επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ πολιτών  για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, μεταξύ της Περιφερειών και της Κεντρικής Κυβέρνησης, μεταξύ της Περιφερειών και της Ευρώπης. Μεταξύ των παραγωγικών τάξεων, των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνικών, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Θα αγωνιστούμε και θα συμπορευθούμε για:

Μια Περιφέρεια εξωστρεφή.
Μια Περιφέρεια καινοτόμο.
Μια Περιφέρεια παραγωγική.
Μια Περιφέρεια ισόρροπης ανάπτυξης.
Μία Περιφέρεια με κοινωνική συνοχή, με νέους, με ευκαιρίες απασχόλησης και ασφάλεια των πολιτών της. 
Μία Περιφέρεια που οι πολίτες θα της έχουν εμπιστοσύνη, θα συμμετέχουν, θα συνδιαμορφώνουν την επόμενη μέρα τους.
Μία Περιφέρεια με ενιαία συνείδηση, εκείνης της «πατρίδας μας της Στερεάς».

Σας θέλουμε κοντά μας. Όλες και όλους μας .Να φτιάξουμε μια μεγάλη συμμαχία ενεργών πολιτών πέρα και πάνω από κόμματα, πέρα από τεχνητές πολώσεις και προσωπικές ανασφάλειες. Να πολεμήσουμε μαζί για όσα δημιουργούν ασφυξία σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα κοινά.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.