Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Επίσκεψη Κατσιφάρα στο νοσοκομείο του Αγρινίου

Ως πρωτοποριακό έργο και ως παρέμβαση συμβατή με τους στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας την ενεργειακή αναβάθμιση Νοσοκομείων και δομών Δημόσιας Υγείας της Δυτικής Ελλάδας, με διασφαλισμένους πόρους προερχομένους απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Ο κ. Κατσιφάρας χθες, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αγρίνιου και είχε συνάντηση με τον Διοικητή κ. Ανδρέα Τσώλη στο πλαίσιο της προετοιμασίας του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με προϋπολογισμό 408.000 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσώλη σημείωσε ότι για την Περιφέρεια τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Νοσοκομείο Αιγίου και στο Νοσοκομείο Πύργου έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και αποδεικνύουν, πέραν όλων των άλλων, το σταθερό ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την συνεχή βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και συνθηκών νοσηλείας στις δημόσιες δομές Υγείας. Επίσης, στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου το οποίο, μαζί με την εξοικονομούμενη ενέργεια, θα συμβάλλει και στην σημαντική μείωση των χρημάτων που κάθε χρόνο διατίθενται για τις ενεργειακές ανάγκες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπως υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας, ενέταξε στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα την ενεργειακή αναβάθμιση Νοσοκομείων, δομών δημόσιας Υγείας, σχολείων, δημοσίων κτιρίων κ.α. και αυτή η πολιτική επιλογή και προτεραιότητα αποτυπώνεται σε πολύ λίγα Επιχειρησιακά Προγράμματα στην υπόλοιπη χώρα.

Ο κ. Τσώλης επεσήμανε ότι άμεσα ξεκινούν όλες οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ενώ στο σκέλος της προετοιμασίας θα συνδράμει και ο Δήμος Αγρινίου.

Να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις εκτός από τις απαραίτητες βελτιώσεις στη θερμομόνωση για τη μείωση των θερμικών απωλειών (διπλοί υαλοπίνακες, θερμο-προσόψεις, δώματα κ.λπ.), περιλαμβάνουν και σημαντικές αναβαθμίσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (αλλαγή φωτισμού με LED, αλλαγές κινητήρων κλιματιστικών μονάδων με χρήση inverter κ.λπ.), που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Επίσης προβλέπεται η χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) με την τοποθέτηση κεντρικών ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στις δαπάνες για ενέργεια, της τάξης του 40%, γεγονός που σημαίνει ότι θ’ αποδεσμευτούν πολύτιμοι πόροι οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών του Κέντρου.

Κατ’ οίκον Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για 200 ασθενείς
Κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου συζητήθηκε και το έργο που αφορά στην ανάπτυξη των δομών Ψυχικής Υγείας το οποίο επίσης έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στην εισαγωγή καινοτόμων κατ’ οίκον υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την ενίσχυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου με προσωπικό (δύο ψυχολόγοι, ένας νοσηλευτής Τ.Ε. και ένας κοινωνικός λειτουργός) καθώς και με την αγορά ενός αυτοκινήτου για την μεταφορά του προσωπικού.

Περισσότεροι από 200 ασθενείς και οι οικογένειες τους θα ωφεληθούν απ’ την εφαρμογή του προγράμματος που αποβλέπει στην κατ’ οίκον θεραπεία των ασθενών (ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία, κοινωνικοποίηση κ.α.) και την τακτική παρακολούθηση τους ενώ προβλέπονται και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το στίγμα της ψυχικής ασθένειας. Σκοπός του έργου είναι ο περιορισμός του αριθμού των εισαγωγών και των ακούσιων νοσηλειών.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της Περιφέρειας, παρέστησαν επίσης η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, η Προϊστάμενη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Άλκηστις Σταθοπούλου και στελέχη της Υπηρεσίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.