Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Χαιρετισμός Δημαρχου Λιβαδειάς στην εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων για τους πρόσφυγες με αναπηρία

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί διοργανωτές  ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα εδώ σε μια τόσο σημαντική συζήτηση γύρω από το θέμα «πρόσφυγες και αναπηρία», ένα θέμα που είμαι σίγουρη ότι θα μας εγείρει αρκετούς προβληματισμούς.

Είναι αλήθεια, ότι η λέξη «πρόσφυγας» μας παραπέμπει σε ανθρώπους ή οικογένειες που έχουν εκδιωχθεί βίαια από την χώρα τους λόγω του πολέμου. Όμως, ξεχνάμε ότι ανάμεσα τους υπάρχουν και υποομάδες προσφύγων, όπως είναι οι άνθρωποι με αναπηρία, που αναγκάστηκαν κι αυτοί να εγκαταλείψουν τις χώρες τους έχοντας να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερη ευαλωτότητα, οι ίδιοι και οι οικείοι τους.

Εκείνοι οι πρόσφυγες, είναι που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και εξειδικευμένη υποστήριξη για να διασφαλιστούν τα βασικά και αναφαίρετα δικαιώματά τους (στέγαση, πρόσβαση σε υπηρεσίες, αυτοεξυπηρέτηση, κλπ.).

Πολλές είναι οι μαρτυρίες εργαζομένων, αλλά και των ίδιων των προσφύγων που αναφέρουν ότι αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις δεν αναγνωρίζονται αμέσως από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης λόγω, έλλειψης χρόνου, πόρων και τεχνογνωσίας. 

Ο τρόπος φιλοξενίας τους σε υπερπλήρεις ανοιχτούς χώρους υποδοχής δεν καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την έλλειψη των υποδομών στη χώρα μας (προσβασιμότητα, υγειονομικές υπηρεσίες κ.α.), δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η  καθημερινότητά τους.

Με καλέσατε σήμερα να απευθύνω χαιρετισμό και να ανταλλάξουμε απόψεις  ως Δήμος που εφαρμόζει μέσω της ΚΕΔΗΛ (Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης), ένα εναλλακτικό τρόπο φιλοξενίας των προσφύγων και που έχει καταξιωθεί πλέον ως καλή πρακτική σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Πρόκειται για φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσματα, από τον Νοέμβριο του 2016, μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. 

Με το πρόγραμμα αυτό  καταφέραμε να τους διασφαλίσουμε στο ακέραιο την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών και να προσφέρουμε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ανάλογες με τις δικές μας.

Στη Λιβαδειά φιλοξενούμε 80 οικογένειες προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, διάσπαρτα μέσα στη πόλη, με πλήρη πρόσβαση σε δομές εκπαίδευσης, υγείας και σε υπηρεσίες.

Η πρόσβαση στις τοπικές δομές υγείας είναι ισότιμη για όλους, χωρίς διακρίσεις. 

Καθημερινά, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των τοπικών δομών υγείας, δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο και ανθρωπισμό για να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των δημοτών μας αλλά και των προσφύγων. Ενώ, στήριξη δεχόμαστε και από εθελοντές ιδιώτες γιατρούς ειδικοτήτων που στερούνται οι δομές υγείας (παιδιάτρους κ.α.).

Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 4 δράσεις προληπτικής παιδιατρικής εξέτασης και εμβολιασμού  περισσότερων από 500 παιδιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους».

Ενέργεια που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών σε όλες τις σχολικές βαθμίδες του δήμου. Αυτή την περίοδο όλα τα παιδιά, 194 παιδιά εχουν ενταχθεί στα σχολεία μας.
Παράλληλα αυτό το διάστημα, με το πιλοτικό πρόγραμμα “HELIOS”, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ και το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, γίνεται η καταγραφή των δεξιοτήτων και  των αναγκών των προσφύγων, στην προοπτική της ένταξης στην Ελληνική κοινωνία.

Αυτή η προοπτική της κοινωνικής ενσωμάτωσης,  ενισχύεται μέσω κοινών πολιτιστικών δράσεων  που οργανώνει ο Δήμος.

Δεν σας κρύβω ότι η ΚΕΔΗΛ δυσκολεύεται να εξυπηρετεί περιπτώσεις προσφύγων με αναπηρία για τους λόγους που σας ανέφερα παραπάνω, δηλαδή της έλλειψης υποδομών προσβασιμότητας τόσο στην πόλη όσο και στα διαμερίσματα καθώς και των ελλείψεων στις Περιφερειακές δομές Υγείας.
Παρ΄όλα αυτά προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις ιδιαίτερες ανάγκες τους με ιδιαίτερη ευθύνη.
Η ΚΕΔΗΛ έχει εμπειρία προσφοράς σε αυτόν τον τομέα, αφού με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»,  15 από τους 221 ωφελούμενους δημότες μας είναι άνθρωποι με αναπηρία και υποστηρίζονται ψυχοκοινωνικά, νοσηλευτικά και οικογενειακά. Η επέκταση του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι και στους πρόσφυγες με αναπηρία, είναι μία ιδέα που αξίζει να εξεταστεί.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Κοινωνικού ΕΚΑΒ για την συνδρομή του καθώς ανταποκρίθηκαν με επισκέψεις της κινητής μονάδας στη πόλη μας και παρείχαν εξατομικευμένο πλάνο υποστήριξης σε 4 ωφελούμενους του προγράμματός μας.

Επίσης τις κινητές μονάδες Λαμίας και Άμφισσας της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Κυρίες και Κύριοι, 

Η φιλοξενία των προσφύγων στη Λιβαδειά αποτελεί πρόκληση, αλλά και κίνητρο για τον Δήμο Λεβαδέων για να αναβαθμίζει συνεχώς τις κοινωνικές του δομές, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική ισορροπία και συνοχή.

Η κοινωνική προστασία και ένταξη των προσφύγων αποτελεί πλέον στρατηγικό άξονα της εθνικής πολιτικής. 

Πολλά όμως πρέπει ακόμη να γίνουν σε ότι αφορά στην υποστήριξη των προσφύγων με αναπηρία. 

Ελπίζω, η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει έναυσμα καταγραφής μελλοντικών στόχων τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ πολύ!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.