Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Εκδήλωση τιμής του Μεγάλου Ούγγρου κόμη István Széchenyi στο Φρούριο Καράμπαμπα

Εκδήλωση τιμής για τον μεγάλο Ούγγρο κόμη István Széchenyi, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ουγγρικής ιστορίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 στο Φρούριο Καράμπαμπα, στη Χαλκίδα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Χαλκιδέων και την πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και είχε σαν στόχο να αναδείξει ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό, ιστορικό γεγονός που αφορούσε στην επίσκεψη του κόμη Széchenyi στη Χαλκίδα το χειμώνα του 1818-1819 κατά την οποία χρηματοδότησε την απελευθέρωση τριών Ελλήνων κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης και ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα Erik Haupt φύτευσαν συμβολικά ένα δέντρο φλαμουριάς και προέβησαν στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στον προαύλιο χώρο του Φρουρίου Καράμπαμπα.

Ο Πρέσβης κ. Haupt αναφέρθηκε στην μεγάλη συνεισφορά του κόμη Széchenyi στη δημιουργία του σύγχρονου Ουγγρικού κράτους και στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών, Ελλάδας και Ουγγαρίας. Τόνισε τον μεγάλο του θαυμασμό για την πλούσια ιστορία της Χαλκίδας και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της επίσκεψης του Μεγάλου Ούγγρου Széchenyi στη Χαλκίδα θα αποτελέσει σημαντική αφορμή για την προσέλκυση Ούγγρων επισκεπτών στην Χαλκίδα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί για την στενότερη συνεργασία του Δήμου Χαλκιδέων με την Ουγγρική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης καλωσόρισε την Ουγγρική κοινότητα της Χαλκίδας, τον φιλέλληνα Πρέσβη και τους συνεργάτες του και αναφέρθηκε στην σημασία ανάδειξης αυτού του ιστορικού γεγονότος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει έναυσμα στενότερης συνεργασίας του Δήμου Χαλκιδέων με Ουγγρικές πόλεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Χαλκιδέων να καταστεί τουριστικός προορισμός μέσα από μια εξωστρεφή στρατηγική.

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Εύβοιας Αγγελική Σίμωσι, στη σύντομη ομιλία της, αναφέρθηκε στην ιστορία του φρουρίου Καράμπαμπα και στη διαχρονική του παρουσία στην πόλη της Χαλκίδας.



Την εκδήλωση πλαισίωσαν με Ουγγρικούς και Ελληνικούς χορούς οι χορευτικές ομάδες του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών και του Λυκείου των Ελληνίδων Χαλκίδας, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στον δυτικό προμαχώνα του Φρουρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.