Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

DiscoverEU: 15.000 νέοι μπορούν να ετοιμάζονται να εξερευνήσουν την ΕΕ αυτό το καλοκαίρι

15.000 18χρονοι και 18χρονες επελέγησαν για να λάβουν ταξιδιωτική κάρτα, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ξεπέρασε τις 100.000. Στο πλαίσιο του πρώτου γύρου της πρωτοβουλίας DiscoverEU που δρομολόγησε η Επιτροπή, περισσότεροι από 100.000 νέοι και νέες απ’ όλα τα κράτη μέλη υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, σε διάστημα δύο εβδομάδων που έληξε στις 26 Ιουνίου, ώρα 12.00. Ο τελικός κατάλογος των νικητών επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής που είχαν ανακοινωθεί.

Ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι 15.000 νέοι και νέες πολύ σύντομα θα λάβουν την ευχάριστη είδηση ότι η αίτησή τους για ταξιδιωτική κάρτα DiscoverEU έγινε δεκτή. Είμαι σίγουρος ότι οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν φέτος το καλοκαίρι θα επιφέρουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν για τούτη την πρωτοβουλία νέοι και νέες από ολόκληρη την Ευρώπη ήταν τεράστιο και ελπίζω ότι πολλοί και πολλές ακόμη θα επωφεληθούν απ’ αυτή την ευκαιρία να ταξιδέψουν, αργότερα φέτος και κατά τα επόμενα χρόνια

Πλέον, οι 15.000 αποδέκτες θα ενημερωθούν για να πραγματοποιήσουν τις κρατήσεις των ταξιδιών τους. Θα ταξιδέψουν, μόνοι ή σε ομάδες των πέντε το πολύ ατόμων, για διάστημα έως 30 ημερών και θα επισκεφθούν από έναν έως τέσσερις ευρωπαϊκούς προορισμούς εκτός της χώρας τους. Όλα τα ταξίδια θα ξεκινήσουν μεταξύ της 9ης Ιουλίου και της 30ής Σεπτεμβρίου 2018. Κατά γενικό κανόνα, τα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν με τρένο, ενώ άλλα μέσα μεταφοράς θα χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Νέοι και νέες θα λάβουν εισιτήρια σύμφωνα με ποσόστωση που έχει καθοριστεί για κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.. Η κατανομή των εισιτηρίων έχει πραγματοποιηθεί με βάση τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τον γύρο αυτόν, η ποσόστωση των ταξιδιωτικών καρτών ανά κράτος μέλος καλύφθηκε για όλες τις χώρες.

Καθώς το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όσοι ταξιδέψουν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του εν λόγω Ευρωπαϊκού Έτους κατά τη θερινή περίοδο. Προτού ξεκινήσουν, οι συμμετέχουν θα λάβουν συνδέσμους με χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούν να προετοιμάσουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ταξίδι τους. Για παράδειγμα, θα λάβουν συμβουλές για δρομολόγια, για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν έξυπνα τον διαθέσιμο για το ταξίδι τους προϋπολογισμό και για τα δικαιώματά τους ως επιβάτες. 

Ιστορικό

Με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ για το 2018, η πρωτοβουλία DiscoverEU αναμένεται να δώσει φέτος την ευκαιρία σε περίπου 25.000 νέους και νέες να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Ένας δεύτερος γύρος υποβολής αιτήσεων με περίπου 10.000 εισιτήρια θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να αναπτύξει την εν λόγω πρωτοβουλία και, προς τον σκοπό αυτόν, την έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της για το επόμενο πρόγραμμα Erasmus. Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν την πρόταση, 1,5 εκατομμύριο ακόμη 18χρονες και 18χρονοι αναμένεται να ταξιδέψουν από το 2021 έως το 2027, με τη στήριξη προϋπολογισμού ύψους 700 εκατ. ευρώ κατά τη νέα δημοσιονομική περίοδο.

Το DiscoverEU είναι μια πρωτοβουλία της Ε.Ε. η οποία βασίζεται σε πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία εξασφάλισε χρηματοδότηση για το 2018 μέσω μιας προπαρασκευαστικής δράσης. Η πρωτοβουλία εστιάζεται στους νέους και στις νέες που κλείνουν τα 18, καθώς η ηλικία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενηλικίωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε να μάθει τις εντυπώσεις των νέων ταξιδιωτών και θα τους ενθαρρύνει να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Οι συμμετέχοντες θα προσκληθούν να διηγηθούν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες τους, για παράδειγμα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή πραγματοποιώντας μια παρουσίαση στο σχολείο ή στην τοπική κοινωνία τους. Με τον τρόπο αυτόν, θα καταστούν μέλη της κοινότητας του DiscoverEU και πρεσβευτές της πρωτοβουλίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.