Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ερώτηση Βέττα στη Βουλή για τη θητεία Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και την επαναπρόσληψη Πυροσβεστών Εποχικής Απασχόλησης

Σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου 2018 στη Βουλή των Ελλήνων στα πλαίσια της διαδικασίας των Επίκαιρων  Ερωτήσεων ο Βουλευτής  του Ν. Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Δημήτριος Βέττας, απηύθυνε στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα την ακόλουθη ερώτηση, σχετικά με τη θητεία Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και την επαναπρόσληψη Πυροσβεστών Εποχικής Απασχόλησης:

«Στην κατηγορία Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης για τους οποίους (πυροσβέστες) παρατάθηκε η θητεία τους για τρία (3) έτη -όπου μετά το πέρας της τριετίας ολοκληρώνεται αυτοδικαίως η διαδικασία ένταξης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό- ανήκουν δυο χιλιάδες εκατόν εξήντα τρεις (2.163) πυροσβέστες, βάσει στοιχείων καταγραφής που έγινε στις αρχές του Ιανουαρίου του 2018. Οι  υπόλοιποι χίλιοι επτακόσιοι  σαράντα τέσσερις (1.744) πυροσβέστες -βάσει της προαναφερόμενης καταγραφής- της κατηγορίας Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης,  έχουν ανανεώσει για πέντε χρόνια τη θητεία τους και εργάζονται  χωρίς όμως να έχουν πλήρη καθήκοντα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του Σώματος, υπερωριακή απασχόληση κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, όπως προβλέπεται στις λοιπές κατηγορίες  πυροσβεστών. Για τους ανωτέρω πυροσβέστες εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 15 του νόμου  3938/2011 (Α΄ 61), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Επίσης πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2018, υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον για την κατηγορία των Πυροσβεστών Εποχικής Απασχόλησης (Συμβασιούχοι με απασχόληση χρονικής διάρκειας πέντε μηνών καθ’ έτος) λαμβάνοντας υπόψη και την  αριθ. 117/2016 Γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Σ.τ.Ε. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Για την κατηγορία Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, πότε  προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μονιμοποίηση των δυο χιλιάδων εκατόν εξήντα τριών (2.163) πυροσβεστών (βάσει στοιχείων καταγραφής που έγινε στις αρχές του Ιανουαρίου του 2018)  και εάν προβλέπεται η συνέχιση της εργασίας των χιλίων επτακοσίων σαράντα τεσσάρων (1.744) πυροσβεστών (βάσει της τελευταίας καταγραφής) μετά τη λήξη της πενταετούς ανανέωσης, όπως και ο ορισμός για τη δεύτερη περίπτωση, πλήρων καθηκόντων με νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες, γεγονός που θα ενισχύσει και την εύρυθμη  λειτουργία των υπηρεσιών τους.

2. Για την κατηγορία των  Πυροσβεστών Εποχικής Απασχόλησης, πρόκειται πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2018, να γίνει η επαναπρόσληψη των ήδη απασχολούμενων Πυροσβεστών Εποχικής Απασχόλησης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου; »

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Νικόλαος Τόσκας στην απάντησή του, τόνισε τα ακόλουθα: 

Εμείς σαν κυβέρνηση είμαστε περήφανοι γιατί επί των ημερών μας λύσαμε προβλήματα πυροσβεστών, που αντιμετωπίζονταν μέχρι πριν λίγο καιρό σαν θέματα κομματικής και ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης. Πέρισυ  αναλάβαμε να εντάξουμε εντός τριετίας τους πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, που είχαν τα προσόντα  στο μόνιμο προσωπικό και πριν περάσει ένα έτος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τις προσπάθειες της κας Γεροβασίλη εντάσσονται πλέον  στο μόνιμο προσωπικό. Η έναρξη έχει προδιαγραφεί για τον Απρίλιο –στον ενάμιση μήνα- του 2018.  Γίνεται αυτή τη στιγμή η τελική επεξεργασία για την έκδοση της ΚΥΑ και στη συνέχεια θα εκδοθεί το Π.Δ.

Για τους απομένοντες πενταετούς υποχρέωσης που δεν είχαν τα προσόντα και που και οι ίδιοι έχουν αποδεχτεί ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, ανανεώθηκε η πενταετής σύμβασή τους πέρισυ και συνεχίζουν να εργάζονται και να αμείβονται σύμφωνα με τη σύμβασή τους. Ναι, υπάρχουν τα ζητήματα της υπερωριακής απασχόλησης, των νυχτερινών, των Σαβ/κων και λοιπά, αλλά αυτά προβλέπει η σύμβασή τους. Αν σε όλα αυτά τα ζητήματα εξομοιώνονταν με τους υπόλοιπους, θα είχαμε μια διαφορετική κατηγορία εργαζομένων, πέρα από αυτά που προβλέπει η σύμβασή τους.

Σε ότι αφορά τους εποχικούς θα κατατεθεί σύντομα τροπολογία για συνέχιση της σύμβασής τους και στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Το ΣΤΕ δεν θέλησε να ανανεώσει και για φέτος τη συνέχιση της απασχόλησής τους και γι’ αυτό προτιθέμεθα να φέρουμε στη βουλή σύντομα την προαναφερόμενη τροπολογία.

Στη δευτερολογία του ο κος Βέττας επανήλθε στην κατηγορία Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, για τους οποίους παρατάθηκε η θητεία τους για τρία (3) έτη και ρώτησε εάν προβλέπεται στη σχετική ΚΥΑ να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις έτσι ώστε να υπάρχει τόσο η μισθολογική, όσο και η βαθμολογική τους ισορρόπηση. 

Ο κος Αναπληρωτής Υπουργός απάντησε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν και αφορούν την ιεράρχησή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους πυροσβέστες. Θα έχουν όλα τα δικαιώματα και όλες τις υποχρεώσεις του υπόλοιπου μόνιμου προσωπικού, αλλά πράγματι υπάρχουν ζητήματα όπως υπάρχουν και για τις άλλες κατηγορίες πυροσβεστών, που δεν έχουν επιλυθεί, όπως έχει συμβεί στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί εντάσσονταν προσωπικό από διάφορες κατηγορίες χωρίς κανόνες και προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να διορθώσουμε κακώς κείμενα πάρα πολλών δεκαετιών. Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια, παράλληλα με τις άλλες προσπάθειες που καταβάλουμε για εκσυγχρονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ  ΒΕΤΤΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.