Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

10 χρόνια βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL)

Το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), το οποίο θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009, αφορά έργα μυθοπλασίας (μυθιστορήματα ή διηγήματα) και επιβραβεύει το λογοτεχνικό ταλέντο νέων και ανερχόμενων Ευρωπαίων συγγραφέων. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός στις χώρες που συμμετέχουν στη Δημιουργική Ευρώπη.

Μέχρι και το 2017, το μοναδικό αυτό βραβείο έχει απονεμηθεί σε 108 συγγραφείς από 37 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες, που όλοι γράφουν στη γλώσσα τους. Οι βραβευμένοι συγγραφείς και βιβλία, καθώς και η ευρωπαϊκή λογοτεχνία εν γένει, θα τιμηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 και σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Βασικό στοιχείο του εορτασμού της 10ης επετείου του βραβείου είναι ο γραπτός διαγωνισμός για δημιουργούς που έχουν κερδίσει το βραβείο μέχρι σήμερα, οι οποίοι έχουν κληθεί να γράψουν ένα διήγημα με τίτλο «Μια ευρωπαϊκή ιστορία». Ο νικητής/ Η νικήτρια θα επιλεγεί από διεθνή κριτική επιτροπή, καθώς και με ανοιχτή ψηφοφορία. Η ανακοίνωση του νικητή/ της νικήτριας και η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2018.

Καθώς το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διηγήματα στα οποία η ευρωπαϊκή κληρονομιά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο θα διεκδικήσουν επίσης το «Ειδικό Βραβείο / την Ειδική Διάκριση της κριτικής επιτροπής».

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εκδηλώσεις για τη 10η επέτειο του EUPL περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του EUPL (link is external).

Το EUPL διοργανώνει κάθε χρόνο, από το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την κοινοπραξία EUPL η οποία εκπροσωπεί ολόκληρη την αλυσίδα του βιβλίου: το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC), την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) και την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF).

Η μετάφραση είναι το κλειδί για την ευρύτερη κυκλοφορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει τη μετάφραση, την έκδοση και την προώθηση ευρωπαϊκών λογοτεχνικών έργων. Από το 2014, οι ευρωπαίοι εκδότες έχουν λάβει επιδοτήσεις άνω των 12,3 εκατομμυρίων ευρώ για περίπου 1700 λογοτεχνικές μεταφράσεις, από και προς διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Πολλές από αυτές είναι μεταφράσεις βιβλίων που έχουν κερδίσει το EUPL.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.