Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στη Λιβαδειά, η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας.

Στη διάρκεια της τοποθέτησης που έκανε ο Υπουργός, αναφέρθηκε στην ανάγκη νέας μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι πρέπει να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές που είναι ώριμες και να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες μεταξύ του Α΄και Β΄βαθμού.

Είπε ακόμη ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής έχει στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και ακόμη ο Δήμαρχος που θα εκλέγεται, να βασίζεται σε ευρύτερες συμμαχίες. Ανακοίνωσε την παράταση της τρέχουσας θητείας στην Αυτοδιοίκηση, διευκρινίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, για να μη συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και η νέα θητεία θα ξεκινήσει από 1-1-2020. Τέλος ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την Κυβέρνηση να αγγίξει το χωροταξικό των Δήμων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης αναφέρθηκε σε θεσμικά κυρίως προβλήματα που υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Συγκεκριμένα, επεσήμανε την ανάγκη ανακατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους και Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα, για να ορθοποδήσει και να πάψει να είναι η πλέον συγκεντρωτική της Ευρώπης. Όπως είπε, ένας νόμος χρειάζεται ως προαπαιτούμενο της κατανομής αρμοδιοτήτων, που θα πρέπει να θεσπίζει και μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, αλλά και των λειτουργικών μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Επίσης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα του ελέγχου νομιμότητας και να λειτουργήσει με εγγυήσεις αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας ο θεσμός του Ελεγκτή Νομιμότητας και η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας να οργανωθεί και στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό, το οποίο πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τα όρια της διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων. Να είναι μοναδικός ο έλεγχος νομιμότητας που θα ασκείται και να τεθεί τέρμα στο καθεστώς των πολλαπλών θεσμών ελέγχου, που τελικά μόνο εμπόδια και ανακολουθίες θέτουν στην αποστολή της Αυτοδιοίκησης.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του ο Δήμαρχος μίλησε ακόμη για την εκχώρηση εδαφικών εκτάσεων στους Δήμους, υπογραμμίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί καθεστώς δυαρχίας ή τριαρχίας. Τέλος, ανέφερε ότι η έλλειψη Δημοτικής Αστυνομίας δημιουργεί αρκετά προβλήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.