Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Η Λαογραφική Εκδήλωση της αναβίωσης του ”Τρανού Χορού της Αγάπης” στα Μάρμαρα Σπερχειάδας

Στις 17 Αυγούστου 2017, ημέρα Πέμπτη, στην περιοχή “ΣΤΕΦΑΝΙ” του χωριού Μαρμάρων με την συνδιοργάνωση των 7 χωριών της Δυτικής Φθιώτιδας (Ανατολής, Αργυρίων, Διλόφου, Κολοκυθιάς, Κυριακοχωρίου, Μαρμάρων και Περιβολίου)θα πραγματοποιηθεί η λαογραφική εκδήλωση αναβίωσης του Τρανού Χορού της Αγάπης. (Χορός τελετουργικός, απλός, κυκλικός και αρχέγονα Ελληνικός).

Τα περισσότερα τραγούδια θα τα υποστηρίξει ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα.


Πρόκειται για μία πολιτιστική εκδήλωση, που φιλοδοξεί να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο, σε διαφορετικό χωριό, με συνδιοργανωτές όλα τα χωριά μαζί, για αναβίωση της τοπικής παράδοσης.

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Μακρακώμης.(επισυνάπτεται η αφίσα της εκδήλωσης).

Πρόγραμμα εκδήλωσης

6:30 μ.μ. Εσπερινός στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία
Ακολουθούν οι χαιρετισμοί των Προέδρων των Πολιτιστικών Συλλόγων, παρουσίαση λαογραφικών στοιχείων για τον Τρανό Χορό, ακολουθεί χορός (τα άτομα εντάσσονται σε ενιαίο χορευτικό κύκλο) και στο τέλος κέρασμα παραδοσιακών προϊόντων.

Πληροφορίες για τον Τρανό Χορό της Αγάπης

Ο Τρανός Χορός είναι χορός τελετουργικός, αργός, απλός αλλά συνάμα μεγαλοπρεπής και περήφανος, αρχέγονα Ελληνικός, κρατά άσβεστη στο χρόνο τη μνήμη, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά, τις μνήμες της κοινότητας, τους θρύλους και τις δοξασίες, τα ήθη και τα έθιμα των Βλάχων.

Ο Τρανός Χορός λαμβάνει χώρα στο «μεσοχώρι», στις αυλές των εκκλησιών, ή σε άλλες επιλεγμένες τοποθεσίες. Σε αυτόν τον χώρο οι άγραφοι κανόνες καθορίζουν τα θέματα και τις διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα εντάσσονται στο ενιαίο χορευτικό σύνολο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι άγραφοι αυτοί κανόνες τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλους.

Μπροστά μπαίνει πάντα η ομάδα των ηλικιωμένων με κορυφαίο το γηραιότερο. Ακολουθούν οι μεσήλικες και κατόπιν οι νεώτεροι. Έτσι σχηματίζεται ένας τεράστιος κύκλος «με μία κεφαλή». Στο μέσον του κύκλου εποπτεύει ο τελετάρχης, πρόσωπο σεβαστό και ως εκ τούτου αποδεκτό από όλη την κοινωνική ομάδα, ο οποίος συντονίζει τον χορό, δίνει τον τόνο, και ρυθμίζει κάθε λεπτομέρειά του. Το τραγούδι αρχίζει από τον κορυφαίο και επαναλαμβάνεται ρυθμικά από τις υπόλοιπες ομάδες. 

Τα τραγούδια ποικίλλουν κατά περιοχή, μπορούν να καταταγούν σε λυρικά, ερωτικά, ιστορικά, ηρωικά και κλέφτικα, της ξενιτιάς και μοιρολόγια. Παλιότερα η σειρά του Τρανού Χορού καθορίζονταν από την κοινωνική σύνθεση του χωριού. Μπροστά χόρευε η εύπορη τάξη των εμπόρων, ακολουθούσαν οι βιοτέχνες και μετά οι κτηνοτρόφοι με τις άσπρες φουστανέλες τους, και τέλος έκλειναν τον κύκλο οι αγωγιάτες με τις μαύρες τους φουστανέλες. Ανάλογα με το ύφος και το θέμα παίρνει ο χορός την αντίστοιχη ονομασία.

Ο Τρανός Χορός της Αγάπης πραγματοποιείται με την ίδια διαδικασία και σ’ αυτόν εντάσσονται όλοι για να νιώσουν αδελφωμένοι αφήνοντας πίσω μίση και πάθη έτσι ώστε ο χορός και τα λόγια των τραγουδιών να γίνουν τα μέσα συμφιλίωσης και μέσω του κρατήματος του ενός με τον άλλον να μεταφέρεται κατά τρόπο μαγικό η ύψιστη όλων των συναισθημάτων, η ΑΓΑΠΗ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.