Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Στέλιος Φενέκος: Οι Τουρκικές παραβιάσεις και το παράδοξο της γάτας του Schrodinger

Στα Τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκε με φωτογραφίες και βίντεο, ότι Τουρκικό περιπολικό της ακτοφυλακής, προσέγγισε τις νησίδες των Ιμίων σε πολύ κοντινή απόσταση και συγκεκριμένα στο μεσοδιάστημα.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιας μορφής προσεγγίσεις δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά. Και στο παρελθόν έχουν διέλθει τουρκικές ακτοφυλακίδες πολύ κοντά από τις νησίδες.

Αυτό όμως που συμβαίνει για πρώτη φορά είναι ότι οι Τούρκοι τραβάνε φωτογραφίες και τις δημοσιεύουν, με προφανή σκοπό να δηλώσουν στο εσωτερικό της Τουρκίας ότι κυριαρχούν, ότι οι Έλληνες φοβούνται και δεν αντιδρούν και βέβαια για να προκαλέσουν την Ελληνική πλευρά.

Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά δημοσίευσαν, μπροστά στην ισχύ της ακτοφυλακίδας το μικρό σκάφος του λιμενικού οπισθοχώρησε ή δεν προσέγγισε καν με την ελπίδα ότι το επεισόδιο δεν θα λάβει δημοσιότητα και θα εξελιχθεί αφανώς, όπως συμβαίνει και για τις δύο πλευρές εδώ και χρόνια. 

Το λάθος της Ελληνικής πλευράς σήμερα (ανακοίνωση Λιμενικού) είναι ότι καμώνεται ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο! Κάτι σαν το παράδοξο της γάτας του Schrödinger δηλαδή, "το Τουρκικό σκάφος είναι εκεί μόνο όταν το παρατηρούμε!"

Το να αρνηθείς ένα γεγονός που προβάλλεται με αυτόν τον τρόπο είναι λάθος. Πόσο μάλλον όταν η Τουρκία θα το ξανακάνει!!!

Γιατί σε κάθε νησί του Αιγαίου θα μπορούσε να προσεγγίσει μία Τουρκική ακτοφυλακίδα (θεωρείται κρατικό μέσο, αλλά όχι στρατιωτικό), και να τραβάει με βίντεο την παραβίαση για να την προβάλλει στα Τουρκικά ΜΜΕ, χωρίς να γίνει αντιληπτή ή να παρίσταται Ελληνικό πλοίο.

Το καλύτερο που θα είχες να κάνεις θα ήταν να το διαχειριστείς αυτό (αφού έγινε αποδεδειγμένα) με τυπικό τρόπο ο οποίος είναι συγκεκριμένος. Και αυτός γίνεται με διπλωματικά- διακρατικά διαβήματα και προειδοποιήσεις. Ταυτόχρονα προβαίνεις στις ανάλογες τυπικές προειδοποιήσεις, ότι αν εντοπισθούν τα Τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο...

Όλα αυτά συνιστούν υλικό νομιμοποίησης και τεκμηρίωσης για αυτήν την ξεχωριστή φορά που θα σχεδιάσεις και θα επιλέξεις να αντιδράσεις με διαφορετικό τρόπο και αποφασιστικά, με δυναμικές ενέργειες διαφορετικού κάθε φορά χαρακτήρα, ανάλογα με τις συνθήκες.

Μερικές από αυτές τις πολύ καλά σχεδιασμένες ενέργειες που μπορεί να λειτουργήσουν και αποτρεπτικά, μπορούν να περιλαμβάνουν αφανείς δυναμικές ενέργειες, καταδρομικές δυναμικές ενέργειες είτε προσχεδιασμένες ενέργειες ναυτικού χαρακτήρα από ειδικά εκπαιδευμένα πληρώματα μικρών σκαφών και περιπολικών του λιμενικού ή του Π.Ν. αναλόγως της μορφής αντίδρασης που είναι επιθυμητή.

Η διεθνής εμπειρία μας έχει δείξει ότι τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να αποτελούν δυνητικές επιλογές ως τρόπος μη πολεμικής αντίδρασης σε ανάλογης μορφής παραβιάσεις.

Φυσικά είναι υπερβολικές οι δηλώσεις (και για εσωτερική κατανάλωση) που έκανε ο κ. Κοτζιάς στον κ. Παπαχελά, διότι στην ουσία απείλησε την Τουρκία ότι θα προβεί σε δυναμικές ενέργειες. Και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

1. Η απειλή για να λειτουργήσει αποτρεπτικά θα πρέπει να μην είναι κενή αλλά αξιόπιστη, δηλαδή εάν ο αντίπαλος δράσει με τρόπο που δεν επιθυμούμε, τότε να έχει την βεβαιότητα ότι θα υποστεί σίγουρα την δριμύτητα των ενεργειών με τις οποίες τον απειλούμε
2. H απειλή για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να είναι δέουσα, δριμεία, αξιόπιστη, ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη.
3. Κατά συνέπεια υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στην έννοια της απειλής και της προειδοποίησης. 
4. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αντί για απειλές θα έπρεπε να προειδοποιούμε, γεγονός που μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία, αξιοπιστία και έλεγχο της κλιμάκωσης και ταυτόχρονα την δυνατότητα να προετοιμαζόμαστε δεόντως ώστε να μπορούμε να εκφράσουμε όταν χρειαστεί την ενδεδειγμένη απειλή!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.