Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο δήμαρχος Χαλκιδέων στην εκδήλωση για τα άτομα με αναπηρία

Με τη συμπαράσταση του Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Παπαδημητρίου, η εκδήλωση του Πανευβοϊκού Συλλόγου «Άνθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός», που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίκαιρη ομιλία και παρουσίαση του χοροδράματος «Τα ανδρείκελα» από την Ομάδα Εκφραστικής Κίνησης του συλλόγου, βασισμένο στα «Άπαντα» του Καρυωτάκη, σε χορογραφία του ψυχολόγου Ανδρέα Κολίσογλου.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του τόνισε τα εξής:

με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία, από οποιοδήποτε άλλο φορέα. Οι Δήμοι λαμβάνουν καθημερινά τα μηνύματα ανάγκης των Ατόμων Με Αναπηρία και των οικογενειών τους, όχι μόνο επειδή ένα μέρος της κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας αποτελεί αρμοδιότητά της, αλλά κυρίως γιατί αυτά τα μηνύματα αποτελούν την πιο ρεαλιστική φωνή της κοινωνίας.

Είναι γεγονός ότι η αναπηρία δεν είναι εύκολο να οριοθετηθεί, αφού σχετίζεται με το σύνολο των λειτουργιών του ατόμου, αλλά και με τη γενική εικόνα που έχει σχηματίσει η κοινωνία για τον άνθρωπο, τις σχέσεις, τους θεσμούς, τα πρότυπα που επικρατούν στην κοινωνία και την κοινωνική θέση του ατόμου.

Η ελληνική οικογένεια εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό πυρήνα φροντίδας για τα μέλη της, άτομα με αναπηρία και ο ρόλος της στον τομέα αυτό ήταν και είναι κυρίαρχος. Οι οικογένειες που έχουν παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, με αναπηρία, βιώνουν περισσότερο από τον καθένα, αλλαγές και περιορισμούς στον τρόπο ζωής τους. Αλλά με απίστευτη δύναμη, αγωνίζονται διπλά για την ένταξη των παιδιών τους στην κοινωνία.

Η κοινωνική πολιτική, ως αναφαίρετο κομμάτι της κοινωνίας, αν και εξελίσσεται σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα κοινωνικά πεδία, έχει όμως τη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς λειτουργεί αποκλειστικά για τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του.

Κυρίες και κύριοι,

τέτοιου είδους εκδηλώσεις στηρίζουν πρώτιστα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ταυτόχρονα βάζουν τις βάσεις για να υποστηριχτεί η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, να υποστηριχτεί η οικογένεια και να διασφαλιστεί ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Είναι γεγονός ότι τόσο σε κρατικό όσο και σε τοπικό επίπεδο απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, προγραμματισμός μόνιμης εργασίας για όσους δύνανται και οικονομικός σχεδιασμός, ο οποίος θα διασφαλίζει τη δια βίου οικονομική στήριξη για όσους δεν μπορούν να εργαστούν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι απλά μια ημέρα σε έναν ολόκληρο χρόνο. Μία ημέρα που καθιερώθηκε για να μας θυμίζει ότι η διαφορετικότητα απαιτεί ενισχυμένες ευκαιρίες, για όσους απαιτούν και διεκδικούν να ζήσουν μαζί μας ισότιμα.

Κλείνοντας, και αφού εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές και συμμετέχοντες σε αυτή την εκδήλωση, θα ήθελα να απευθύνω σε όλους εκείνους που στην οικογένειά τους μεγαλώνει ένα άτομο με αναπηρία:

κάθε δοκιμασία σας είναι ευλογία από τον Θεό

και κάθε καθημερινή σας πράξη, είναι μάθημα ζωής για όλους μας…

Σύντομη παρέμβαση έκανε επίσης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων Γιώργος Γιαννούκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.