Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Στέλιος Φενέκος: Διαπραγμάτευση για Κυπριακό: “Λάθος που επαναλαμβάνεται σημαίνει απόφαση"!!!

Είχαμε αναφερθεί πολύ πριν και εκτεταμένα για τους λόγους που θα αποτύγχαναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Είχαμε επισημάνει έγκαιρα το ότι η Ελληνική και Ελληνο-Κυπριακή πλευρά θα θεωρούντο υπεύθυνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα είχαμε διαφωνήσει για τον τρόπο που διαχειριζόταν το ζήτημα των εγγυήσεων ο κ. Κοτζιάς και σ΄ αυτό φανήκαμε ακριβείς.

Επίσης είχαμε επισημάνει ότι κάθε υποχώρηση από τις θέσεις του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά μας είναι καταστροφική και ότι κάθε νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα ξεκινούσε από τις τελευταίες δικές μας θέσεις υποχώρησης και τις σκληρές και πιο επιθετικές των άλλων.

Τώρα ο κ. Αναστασιάδης με δική του πρωτοβουλία ζήτησε να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις με τον Ακιντζί στις 12 Ιανουαρίου στην Γενεύη και με την συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων (φυσικά η Βρεττανία δεν θα συμμετάσχει, τηρώντας στάση αναμονής για τις εξελίξεις άσχετα με το τι έχει δηλώσει ο Βρεττανός αρμοστής).

Ο κ. Αναστασιάδης αλλάζει τελείως τον χαρακτήρα της οποιαδήποτε επιθυμητής λύσης και φεύγει από το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου με το να την χαρακτηρίζει “πολιτική λύση”!!!

Άκουσον – άκουσον: ξεκινάει ακυρώνοντας όλα τα νόμιμα επιχειρήματα που διαμορφώθηκαν με αγώνες και θυσίες επί πολλά χρόνια, παραδίδοντας όλα τα διαπραγματευτικά όπλα με μία “a priori” συμβιβαστική “πολιτική” στάση, βαφτίζοντας τα εθνικά συμφέροντα “τεχνικά θέματα” και δείχνοντας ότι ειναι έτοιμος να αποδεχθεί οτιδήποτε προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία!!!

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό μία τέτοια συμφωνία θα είναι η χειρότερη δυνατή, δεν έχει ελπίδες να γίνει αποδεκτή στην συνέχεια από τους Κύπριους και το χειρότερο, θα αυξήσει τις απαιτήσεις των Τούρκων οι οποίοι θα γίνουν επιθετικότεροι. Δηλαδή αντί να επιλύει ζητήματα, θα δημιουργήσει μεγαλύτερο συγκρουσιακό περιβάλλον!!!

Σημαντικότατο επίσης είναι ότι δεν θα συμμετάσχει στην συνάντηση ο ΓΓ του ΟΗΕ, αφού ο ίδιος προσπαθεί να διατηρήσει αλώβητο το προφίλ του από μία ακόμη διαφαινόμενη αποτυχία και στέλνει τον ειδικό Σύμβουλο να συμμετάσχει.

Από Ελληνικής πλευράς η συμμετοχή μας άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι μεγάλη κουταμάρα για τους εξής λόγους:

- Δεν θα έχουμε την δυνατότητα της ασφαλούς αποστασιοποίησης που θα βοηθούσε και μας και τον Αναστασιάδη να αρνηθούμε προτεινόμενες λύσεις που θα ήταν δυσμενείς.

- Οι Τούρκοι δεν αποκλείεται να εμπλέξουν και θέματα Ελληνοτουρκικά στις συζητήσεις.(αλήθεια πως καθόμαστε στο τραπέζι και συζητάμε με αυτούς που διεκδικούν εθνικά εδάφη και μας απειλούν ευθέως;).

- Ακόμη και εάν δεν τα θέσουν στο τραπέζι, δεν θα χάσουν την ευκαιρία στο πλαίσιο των δηλώσεων τους για το Κυπριακό να αναφερθούν και σε άλλες τους διεκδικήσεις, διεθνοποιώντας τις θέσεις τους για μία ακόμη φορά και διευρύνοντας τις διεκδικήσεις τους και τα ζητήματα.

- Κάθε αποτυχία στις διαπραγματεύσεις που μας εμπλέκει άμεσα, μεγαλώνει το διμερές συγκρουσιακό περιβάλλον.

Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ απρεπείς όρους, αλλά η όλη μεθόδευση είναι επικίνδυνα ανόητη και εθνικά επιζήμια, και οι χαρακτηρισμοί "άσχετοι, αμαθείς και ανεύθυνοι" δεν φθάνουν για να εξηγήσουν την καταστροφική τους συμπεριφορά.

Και επειδή ένα λάθος που επαναλαμβάνεται σημαίνει απόφαση: “Αλήθεια, τι έχετε αποφασίσει ήδη για το Κυπριακό και επιμένετε στα ίδια λάθη;;;”

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.