Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Χαλκίδα: Περιβαλλοντική δράση “Clean up the Med”

Στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής δράσης “Clean up the Med”, που γίνεται παράλληλα σε όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου στις 27, 28 και 29 Μαΐου 2016, καθώς και εν όψει της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος (5/6/16), ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας, σε συνεργασία με την Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης-Τμήμα σχολικών δραστηριοτήτων, διοργανώνει περιβαλλοντικές δράσεις, με σκοπό τον καθαρισμό των ακτών μας και του βυθού της θάλασσας, με τη συμπαράσταση και της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου μας.

Σημειωτέον, πως η καμπάνια “Clean up the Med” και οι δραστηριότητες που τη συνιστούν, αναγνωρίζεται ως περιβαλλοντική εκπαιδευτική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί στις περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αποτελεί σημαντικότατο κριτήριο βράβευσης του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Οι προτεινόμενες ακτές για καθαρισμό σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι:

Παρασκευή 27/5, ώρα 10:00: Χαλκίδα -καθαρισμός παραλιών Σουβάλα
Σάββατο 28/5, ώρα 10:00: – Χαλκίδα-καθαρισμός Βυθού και παραλίας ακτογραμμή ΟΣΕ, Εγκαταστάσεις ΝΟΧ στο Κρηπίδωμα
Κυριακή 29/5, ώρα 10:00: – Χαλκίδα-καθαρισμός Βυθού και παραλίας ακτογραμμή ΟΣΕ
Παρασκευή 3/5, ώρα 10:00: Χαλκίδα- καθαρισμός παραλιών Ροδιές, Σουβάλα, Λιανή Άμμος, Κουρέντι, Παπαθανασίου

Επισημαίνουμε ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά (σύλλογοι, πολίτες κλπ) στο καθαρισμό των ακτών μας.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι ο ΔΟΑΠΠΕΧ, θα παρέχει στους συμμετέχοντες γάντια, σακούλες απορριμμάτων και ότι άλλο υλικό κριθεί απαραίτητο.

Λίγα λόγια για το “Clean up the Med”

Από το 1995, η Legambiente, συντονίζει και προτείνει δράσεις, με τη συμμετοχή σχολείων, τουριστικών φορέων, ξενοδοχείων κλπ, σε συνεργασία με  αρμόδιους τοπικούς φορείς από όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, για δραστηριότητες καθαρισμού παραλίες-ακτών και περιοχών φυσικού κάλλους, από οποιουδήποτε είδους σκουπίδια, που προκύπτουν από λάθος ανθρώπινες δραστηριότητες.

Σε αυτή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Med, κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 1.500 τοποθεσίες, σε 21 χώρες της Μεσογείου, με σκοπό την απορρύπανση της Μεσογείου και με στόχο να παρακινήσει τις κοινότητες να εργαστούν μαζί, για να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Για το 2016, όπως έχει καθορίσει το Med, στις 27, 28 και 29 Μαΐου 2016, χιλιάδες εθελοντές, από πολλές διαφορετικές χώρες, που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, θα ενεργήσουν από κοινού για την προστασία του περιβάλλοντός τους, αφαιρώντας τους τόνους των απορριμμάτων από τις παραλίες της Μεσογείου και των ακτών.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η μόλυνση της Μεσογείου είναι πολύ υψηλή και το επίπεδο των πλαστικών αποβλήτων είναι πέρα από κρίσιμη. Για το λόγο αυτό, με τη δράση Clean Up, στη MED θέλουμε όχι μόνο να γίνουν ενέργειες για την απομάκρυνση των αποβλήτων, αλλά και την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση της κοινότητας, σχετικά με τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων που απελευθερώνονται στη θάλασσα. 

Η θαλάσσια απορρύπανση,  είναι μια σημαντική στιγμή και ο στόχος για τις δράσεις της Clean Up η MED 2016. Για το λόγο αυτό, η Legambiente, ζητά τη συμβολή όλων των συλλόγων, πολιτών, φορέων, εθελοντών, της σχολικής κοινότητας και όλων όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκδήλωση, για να καταλάβουμε το επίπεδο διάχυσης των microplastics, που μπορεί να βρείτε στην θάλασσα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.