Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Η ιστορία και ο πολιτισμός της Αράχωβας σε έκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας, στην πορεία για την ολοκλήρωσή του, ανοίγει τις συλλογές του και παρουσιάζει στο κοινό μέρος των εκθεμάτων του. Πρόκειται για μια έκθεση που είναι αφιερωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αράχωβας και της περιοχής της, προεξαγγέλλοντας τη μεγάλη, μόνιμη πλέον, έκθεση του Μουσείου.

Η νέα έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας είναι οργανωμένη σε θεματικές ενότητες που αναφέρονται στην ιστορία του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Αράχωβας, το οποίο στεγάζει πλέον το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, στο φυσικό περιβάλλον και την γεωλογική ιστορία της περιοχής, στις εντυπώσεις των ξένων περιηγητών και επισκεπτών που πέρασαν από τον χώρο αυτό, στη μάχη της Αράχωβας και σε άλλες ιστορικές στιγμές που αποτέλεσαν σταθμούς στην πορεία του τόπου, στην τοπική παραδοσιακή φορεσιά και στον τρόπο κατασκευής της, στον αγροτικό και ποιμενικό βίο των κατοίκων του τόπου και, τέλος, στην υφαντική τέχνη που άνθισε στην Αράχωβα και της προσέδωσε ιδιαίτερη φήμη. Οι ενότητες αυτές πλαισιώνονται με αξιόλογα εκθέματα και θα εμπλουτίζονται σταδιακά με πλούσιο εποπτικό υλικό και επεξηγηματικά κείμενα.

Παράλληλα, χάρη στην ευγενική πρωτοβουλία του Δημάρχου μας, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου στέκουν οι μυλόπετρες του παλαιού ελαιοτριβείου που, μαζί με το σύστημα περιστροφής τους, αποτελούν έμβλημα αλλά και σύγχρονη εικαστική παρέμβαση.

Τέλος, με την ευκαιρία της νέας έκθεσής του, το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας απευθύνεται στους κατόχους ιστορικού ή λαογραφικού υλικού του τόπου καλώντας τους να προσφέρουν στο Μουσείο τα αντικείμενα που επιθυμούν, προκειμένου αυτά, μετά την αξιολόγησή τους, να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.