Ads 468x60px

Blogroll

Blogger templates

Blogger news

BTricks

BThemes

Recent Posts

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Το Ποτάμι δίπλα στους δικαστικούς λειτουργούς

Το Ποτάμι, μετά από τις απροσχημάτιστες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τις προσπάθειες χειραγώγησής της και ενόψει της επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης που χειμάζεται, για την προστασία της ανεξαρτησίας της και την προάσπιση του Κράτους Δικαίου, ξεκινάει σειρά συσκέψεων με τους εκπροσώπους όλων των σημαντικών φορέων της Δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Πολιτική Υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιού, Γιάννα Παναγοπούλου, συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστών (ΕΣΔΙ) κ. Παναγιώτη Πικραμένο και τους Διευθυντές κατευθύνσεων: Πολιτικής - Ποινικής κ. Αντώνη Τσαλαπόρτα, Εισαγγελικής κα Ειρήνη Αποστόλου και Διοικητικής κ. Ηλία Κοντοζαμάνη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι της Σχολής ανέδειξαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της υποχρηματοδότησής της και τα εξ αυτής προβλήματα λειτουργίας της. Παρά τις δυσκολίες όμως αυτές δήλωσαν πίστη και αφοσίωση στην αποστολή της Εθνικής Σχολής Δικαστών, δηλαδή στην πληρότητα της δικαστικής εκπαίδευσης και στη διαμόρφωση συνετών δικαστών. «Ο δικαστής πρέπει να δείχνει ταπεινότητα με τη συμπεριφορά του και μεγαλείο με τις αποφάσεις του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πικραμένος.

Η Γιάννα Παναγοπούλου, διαβεβαίωσε ότι Το Ποτάμι είναι απέναντι σε όποιον θέτει τις συνταγματικές εγγυήσεις για την ανεξαρτησία του δικαστή στην προκρούστεια κλίνη, στέκεται δίπλα στους δικαστικούς λειτουργούς και καλεί όλους του θεσμικούς φορείς και τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.

Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο όσο ποτέ η Εθνική Σχολή Δικαστών να εμφυσεί στους εκπαιδευόμενους θάρρος, ευψυχία και υψηλό φρόνημα, να καλλιεργεί ήθος και ακεραιότητα και βέβαια δικαστική συνείδηση.

Τόνισε πως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δρα παρεμβατικά δεν απαλλάσσει τους δικαστικούς λειτουργούς από την ευθύνη τους να αντιστέκονται, ούτε και τους πολίτες από την ευθύνη να διεκδικούν θεσμικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, διαφάνεια στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και αξιοπιστία στις αποφάσεις της.

Υπενθύμισε ότι η θεσμική θωράκιση της κατάστασης του δικαστή και της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες διεθνώς και αυτή οφείλει ο δικαστής να τη μετουσιώνει σε προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία.

Επεσήμανε ότι το κύρος του δικαστικού λειτουργού δεν χαρίζεται από την κατοχή μιας δημόσιας θέσης, πολλώ μάλλον δεν επιβάλλεται, αλλά κατακτιέται από την προσωπική στάση και πολιτεία του καθενός και ότι εξουσιαστικές υπερβολές και αλαζονείες δικαστικών λειτουργών είναι και επικίνδυνες και ασυγχώρητες. Και οι κρίνοντες κρίνονται.

Η Πολιτική Υπεύθυνη Δικαιοσύνης δήλωσε τέλος, πως «ο θεσμικός έλεγχος ενδυναμώνει τη Δικαιοσύνη και δεν την υποβαθμίζει ούτε την υποβιβάζει. Εξουσία που δεν ελέγχεται δημιουργεί αυταρχικούς μηχανισμούς, εξουσιαστικές, εξωθεσμικές αντιλήψεις και επικίνδυνες νοοτροπίες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο. Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια δε δημοσιεύονται.